({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
Gå till innehåll Tillbaka till början
  • Fotograf: Jesper Anhede

  • Fotograf: Jesper Anhede

Hösttranor vid Hornborgasjön

  • 01 sep, 2016

Tranorna vid Hornborgasjön ses som ett vårtecken, men vad många inte vet är att de även kommer till sjön på hösten. Dock är det inte lika många samlade på ett och samma ställe, men flera tusen brukar höstsäsongen ändå bjuda på.

Naturligtvis är tranorna starkt förknippade med våren i vårt område och under sommaren håller de diskret till på myrar och skogar i norra delen av Sverige. Sedan när ungarna har lärt sig konsten att flyga drar fåglarna söderut, men vid mitten av augusti och september finns tranorna åter vid Hornborgasjön.

Höstens tranor beter sig radikalt annorlunda än vårens. Skyggare och inte lika tålmodiga, utan dessa tranor håller sig i stället på ett behörigt avstånd från oss människor. En orsak kan vara föräldraskapet, som kräver mer försiktighet och misstänksamhet då paren ofta har en nästan fullvuxen unge på släp.

Något som också skiljer vårens och höstens tranor åt är deras placering. Under våren samlas de alla vid Trandansen som ligger belägen vid sjöns södra del, medan höstens tranor rastar på fälten norr om sjön eller på den bördiga jordbruksmarken västerut.

För att se hösttranorna är ett tips att besöka tornet vid Fäholmen eller vallen vid Utloppet i solnedgången, då tranorna kommer inflygande i stora flockar för att övernatta i det grunda vatten som finns i denna delen av Hornborgasjön.

I takt med att dagarna går samlas fler och fler vid Hornborgasjön. Se aktuell transtatistik på Länsstyrelsens webbsida. När frosten kopplar sitt grepp ordentligt sker uppbrottet och deras långa resa söderut mot varmare breddgrader väntar.

Mer information om tranorna och livet vid Hornborgasjön, finner du på naturum Hornborgasjöns webbsida!

Destination