Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Par vandrar i hage med utsikt

    Fotograf: Roger Borgelid

Tips på vårutflykter

  • 25 mar, 2020

Att semestra på hemmaplan har aldrig varit mer aktuellt än nu. Falköping har mycket att erbjuda under våren med vacker natur, kultur och barnaktiviteter.

 

Hornborgasjön
Hornborgasjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar och är känd för de tusentals tranor som varje vår rastar där. Men Hornborgajön är inte bara tranor. På naturum finns en utställning om fågellivet, sjön och ett utsiktstorn. Det finns många vackra vandringsleder och vacker natur. För familjen så finns det möjlighet att på naturum låna en äventyrsväska, full med uppdrag, tips och utforskar-material för alla åldrar. I närheten av naturum hittar du också Café Doppingen med hembakt fika, goda smörgåsar och lättare rätter. Här finns en stor uteservering med utsikt över sjön. www.visithornborgasjon.se

Fotograf: Roger Borgelid

Wrågårdens älgar och bison
Wrågården, strax utanför Falköping finns flera aktiviteter att välja bland. Här finns älgarna Ebbot och Ärtan, dovhjortar och Bison. Vandra omkring runt hägnet och se älgar, dovhjortar och bisonoxar beta. Vill du komma närmare dessa spännande djur kan du boka en Bison-safari. Gården har även en bana för fotbollsgolf där du kan utmana vänner och familj. Om du vill bo över så finns det möjlighet att boka en stuga utformad som en älg vid älghägnet. 

Familj på Wrågården

Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

Mösseberg
Mösseberg finns härliga naturupplevelser och friluftsaktiviteter. Spåren och vandringslederna på berget är av varierande längd och typ, för både promenad, löpning och MTB-cykling. Det finns också en fantasifull äventyrslekplats vid Skogssjön. Djurparken ligger vid utsiktstornet på berget. Här träffar du allt från höns till bergsgetter och grisar. 

Fotograf: Sebastian Streith

Cesarstugan, Bondens År
En spännande utställning för såväl stora som små. Här får du vandra genom en bondes liv under 1930- och 40-talets Sverige. Allt framställt med antika fordon, byggnader och redskap men inte minst femtio mycket verklighetstrogna vaxfigurer. På Cesarstugan kan du också äta lunch, fika eller köpa med dig något gott hem. Stor uteservering i trädgården.

Fotograf: Cesarstugan

Forentorpa ängar
Forentorpa ängar är ett grönskande naturreservat utanför Gudhem. Här promenerar du eller har picknick i vackra lövhagar bland imponerande gamla ekar och vackra lindar, almar och lönnar. Här finns också en liten vandringsled som tar dig runt i reservatet på ca 2,5 km.

Stor ek och vårgräs  och gamla eklöv på marken.

Gudhems Klosterruin
En medeltida klosterruin med vackert läge och utsikt mot Hornborgasjön och platåbergen. Mest känd i Gudhem var drottning Katarina. När hennes make kung Erik Eriksson dog 1250, donerade hon en stor förmögenhet till Gudhem och flyttade dit.

Fotograf: Ann-Sofie Hjerp

 Åsle Tå
Upplevelsemuseet Åsle Tå har Sveriges största bevarade samling av backstugor. Vandra längs den pittoreska tågatan och upplev en unik historisk miljö från 1700- och 1800-talen. Café Åsle Tå serverar hembakat fikabröd och smörgåsar. Uteservering finns.

Åsle Tå, backstugor i brunt med gräs på taket. Lummig och grön natur runt omkring.

Fotograf: Mårten Bergkvist

Faledreven
Faledreven är en gammal väg som förr användes som fädrev. Den sträcker sig från Segerstads kyrka, ca 4 km till den aldrig sinande Ruskela Källa.

Dreven har alltid varit allmänning en så kallad "tå". Det var vid den som de jordlösa under 1800-talet kunde bygga sina små torp. Nu finns nästan bara husgrunder, brunnar och äppelträd kvar men ett fåtal stugor står fortfarande kvar. Faledreven är ingen rundslinga utan du får gå samma väg tillbaka till parkeringen. 

Ekornavallen
Ekornavallen är ett imponerande fornlämningsområde. På platsen finns gravlämningar från förhistoriens tre huvudepoker, sten-, brons- och järnålder.

Fotograf: Falköpings kommun

Fler utflyktstips och mer information hittar ni under fliken Se och Göra på vår webbsida!

Kika gärna efter öppettider på besöksmålens egna webbsidor innan ni åker på utflykt, de kan variera beroende på veckodag och de tider som råder just nu.