({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
Gå till innehåll Tillbaka till början
  • Fotograf: Jesper Anhede

02
sep
-
28
okt

Höstens program på naturum
Broddetorp

Spännande föredrag, guidningar och vandringar

Höstens program på naturum Hornborgasjön med guidningar, föredrag och vandringar.

Tema – Miljön i fokus

Under september cirklar våra aktiviteter kring ett hållbart liv. Lär dig t.ex. minska miljögifterna i ditt hem och din klimatpåverkan eller testa att handla mat via en Recording eller provkör en elbil? Det blir även miljöutställning på naturum.

Hornborgadagen

Sön 2 sep kl. 10-16
Denna festliga dag som av tradition markerar sommarens slut. Svamputställning, tipspromenader, skattjakt, ringmärkning, småkrypshåvning och mycket mer. Nytt i år är att Facebook-gruppen Rekoring Falköping har utdelning. Gå med i gruppen och lägg dina beställningar på närproducerad mat innan ditt besök, sedan hämtar och betalar du direkt till producenterna på plats under Hornborgadagen.

Föredrag – Miljömålen i mål?

Tor 6 sep kl. 18
Målet för miljöpolitiken är att lösa de stora miljöproblemen tills vi lämnar över till nästa generation. Anders Bergström från Länsstyrelsen berättar i Doppingens hörsal, vad som görs och hur det går för de svenska miljömålen med fokus på Västra Götaland.

Återbrukspyssel

Sön 9 sep
Återbruk är både miljösmart och roligt. Vi fyller pysselbänken och låter fantasin flyga fritt. Men glöm inte att rösta idag också!

Föredrag – Varmare, Våtare, Vildare

Tor 13 sep kl. 18
Vårt klimat förändras av våra handlingar. Klimatanpassningsstrateg Tomas Ekelund berättar i Doppingens hörsal om klimatförändringarna och vilka anpassningar vi behöver göra för att bygga ett robust samhälle.

Guidning – ta barnvagnen ut i naturen

7, 14, 21, 28 sep kl.10
Fyra fredagar i rad Vi bjuder in våra allra yngsta besökare tillsammans med föräldralediga vuxna. Vi går ut tillsammans på en barnvagnsvänlig naturpromenad med fika och lek för syskon.

Guidning – Tidsresa via Ore Backar

Sön 16 sep kl. 14
Radarparet geologen Torbjörn Person och arkeologen Anders Josefson tar i år med oss till Ore Backar för en av sina populära vandringar mellan tidsepokerna. En vandring mellan istider och värmeperioder, en guidning som ger perspektiv. Ta med fika. OBS: 50 kr/vuxen betalas med Swish. Samling vid Trandansen.

Föredrag – Hållbar livsstil med Nina

Tor 20 sep kl. 18
Via Facebook-gruppen Hållbar livsstil med Nina sprider miljösamordnaren Nina Ramsauer dagligen inspiration, motivation och goda exempel på hur vi kan leva mer hållbart. Ta del av hennes energi och råd då hon berättar i Doppingens hörsal. 

Guidning – Hösttranor

Sön 23 sep kl. 18-20
Hösten är här och det är dags att ta adjö till tranorna ihop med Kent-Ove Hvass. Samling vid naturums parkering.

Föredrag – Den flamsäkra katten

Tor 27 sep kl. 18
Våra hem är fulla gifter som inte syns. De finns i sladdar, plastleksaker och schampo. När Anna Froster, biolog och journalist, synade sitt hem blev hon chockad över den cocktail av ämnen hon hittade, till och med i katten! Ikväll berättar hon i Doppingens hörsal vilka värstingarna är och hur man kemikaliebantar.

Prova på en elbil

Sön 30 sep kl. 14
Motorerna susar och elektroderna sprakar då det blir laddad elbilsträff på naturums parkering. Skaraborgs elbilsentusiaster visar upp sina bilar och låter oss prova och ställa frågor. Har du elbil är du välkommen att visa upp den. Laddstolpar finns nära naturum. Samarbete med Skövde Naturskyddsförening.

Föredrag – Spånnsjön, resultatet

Tor 4 okt kl.18
Tre år har gått sedan Morgan Johansson från Naturvårdsgruppen ledde det stora projektet med att restaurera Spånnsjön. Sedan dess har det blivit fler, bl.a. ett i Hornborga. Ikväll berättar han i Doppingens Hörsal, ihop med biologistudent Christopher Magnusson, om resultaten och kärleken till de viktiga våtmarkerna.

Guidning – Naturligt kulturarv

Sön 14 okt kl. 14
Simon Sandgren, naturvårdare tar oss med på en vandring genom Bolums lider i höstskrud. Överallt finns kulturhistoriska spår från forna tiders lantbruk och dagens naturvårdsarbete. Simon berättar om hur markerna förändrats i takt med människans historia. Samling vid Heljesgården.

Föredrag – Från Abisko till Falsterbo

Tor 18 okt kl. 18
Fågelskådaren Lotta Berg tar oss med på en resa från Abisko i norr till Falsterbo i söder kantad av fascinerande fågelmöten på några av Sveriges bästa fågellokaler. Föredraget i Doppingens hörsal passar både den redan frälste skådaren och den nyfikne amatören.

Föredrag – Tidsresan: Haven vid Billingen

Sön 28 okt kl.14
Geolog Torbjörn Persson har en förmåga att trollbinda och transportera sina åhörare miljontals år tillbaka i tiden. Ikväll rör vi oss i tanken längs landskapet där Billingens sluttning är en havsstrand och i fjärran syns fågelbergen Halle och Hunneberg. Föredraget i Doppingens hörsal är ett samarbete med Platåbergens Geopark.

Höstlov! – Professorns experiment

Tor - fre 1–2 nov kl. 11
Professor Transjö är tillbaka, nu är det vetenskapliga experiment på gång. Men något verkar ha gått fel, barnen måste hjälpa till och ordna upp det här. Kläder för att vara ute och fika är bra att ha. Samling utanför Doppingen

Alltid på naturum

Visning av utställning
17/4–17/6 och 20/8-säsongslut kl. 11 och 15.

18/6 – 19/8 kl. 11
Naturguide berättar om sjöns historia ca 15 min.

Skattjakt
Hitta de fyra skattkistorna och lös klurigheterna.

10-klubbens fågelkrås
Vill du vara med i 10-klubben? Hämta en lista och kryssa fåglar i utställningen.

Geocaching
Har du en smartphone eller GPS? Kolla in våra cacher på geocaching.com. 

På naturum hittar du också en massa roligt pyssel och knåp!

Naturum Hornborgasjön

Byggt på pelare i vackra Hornborgasjön, i hjärtat av Västsverige, hittar du naturum Hornborgasjön. Här kan du fördjupa dina kunskaper om en av Europas viktigaste fågelsjöar. Naturum är även en bra startpunkt för flera fina vandringsleder.

Läs mer
Kontaktinformation

Länsstyrelsen i Västra Götalands län

Naturum Hornborgasjön

52198 Broddetorp


Telefon: +46 10 224 50 10


E-post: Skicka E-post

Hemsida: hornborga.com