Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

  • Fotograf: Kent-Ove Hvass

  • Fotograf: Kent-Ove Hvass

05
jan
-
03
feb

Örndagar vid Hornborgasjön
Bjurum

Skåda örn vid Hornborgasjön

Skåda örn ihop med Falbygdens Fågelklubb och Örn 72 vid Trandansen, Hornborgasjön. Köttet från åteln drar åt sig framförallt havsörnar och inne på Trandansens Informationscentral får du värme och bästa platsen! Fika och korv finns till försäljning. Om isen lägger sig kan man också åka skridskor på Hornborgasjön, men undvik då gärna delarna söder om Almeö, så stör ni inte örnarna.

Öppet:

5-6 januari, 13 januari, 20 januari, 27 januari och 3 februari
Kl 8.00-16.00

Om örnarna

Under 70 talet var det tufft att vara örn i Sverige. Populationen var på gränsen till kollaps som följd av de bekämpningsmedel som användes inom jordbruket. Det numer förbjudna medlet DDT anrikades hos de arter som stod högst i näringskedjorna, där stora rovfåglar som örnar befinner sig. Resultatet blev att örnarnas ägg blev sköra och helt enkelt knäcktes då den stora fågeln försökte ruva äggen. Därför bildades föreningen Örn-72 som skapade ett nätverk av utfodringsplatser där giftfritt kött lades ut runt om i hela landet.

Idag har populationen av framför allt havsörn verkligen återhämtat sig och de flesta utfodringsplatser har försvunnit, kvar t ex. Hornborgasjön, Getterön och Store-mosse. Syftet med utfodringen är inte längre att rädda örnstammen, de klarar sig fint ändå, syftet idag är främst att visa upp örnarna och ge människor möjlighet att bekanta sig med våra stora rovfåglar.

Det är framför allt havsörn som besöker utfodringsplatsen, detta eftersom de är främst asätare och därför lockas till den serverade maten. Kungsörn är en mer sällsynt gäst, eftersom den är en mycket bättre jägare, specialiserad på småvilt såsom harar och andra gnagare. Utfodringsplatsen lockar även stora mängder korpar, en del kan tycka att det är onödig att de tar för sig, men utan dem skulle troligen inte havsörnarna heller våga sig nära då de studerar korparna noggrant för att upptäcka hot.

Ny plats

Nytt för i år är att utfodringsplatsen har flyttats närmare Informationscentralen Trandansen. Maten kommer i år serveras från en plattform uppe på vadbokullen. Detta gör att örnarna syns bättre för besökare samt att de förhoppningsvis inte störs lika lätt om det skulle dyka upp skridskoåkare. Utfordringen pågår fram till någon vecka in i februari, därefter monteras plattformen bort för att inte störa vårens stundande Trandans.

Uppmaning till skridskoåkare

När isen lägger sig som ett blankt dansgolv på Hornborgasjön lockar den självklart ut många skridskoåkare. För att både dessa, örnarna och fågelskådare ska samsas vid sjön under vintern så uppmanar vi därför skridskoåkare att hålla sig till sjöns norra del. De två tredjedelar som ligger norr om Almeö borde gå bra att åka på för att inte störa örnarna i söder (se karta). Det är dock alltid på egen risk man ger sig ut på isen, var extra försiktig vid in- och utlopp, åk inte ensam och ha med isdubbar.

Mer information

Information om boende, matställen, fika och fler besöksmål i området runt Hornborgasjön hittar du på: www.visithornborgasjon.se

Kontaktinformation

Länsstyrelsen Västra Götaland Hornborgasjön

Trandansen

Bjurum


Telefon: +46 10 224 50 10


Hemsida: hornborga.com