Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Anders Eriksson

21
mar
-
19
apr

Trandansen vid Hornborgasjön
Bjurum

Möt våren med tranorna

Årets transäsong drar igång 21 mars!  Denna dag kan ni värma upp trankunskaperna inför säsongen med en Tranguidning kl. 12 eller gå en tipspromenad.   

Hornborgasjön

Hornborgasjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar. Här finns flera utsiktstorn, aktiviteter, rikt fågelliv och fantastiska naturupplevelser året runt. Varje vår lockar de tusentals dansande tranorna besökare till våtmarken mellan Skövde, Skara och Falköping.

Trandansen

Trandansen ligger i södra delen av sjön. Hit kommer de första flockarna med tranor redan i mitten/slutet av mars. Sedan kan du vanligtvis se tusentals tranor dagligen ända till slutet av april. Då flyger tranorna vidare norrut till sina häckningsplatser. Allra flest tranor brukar det vara i början av april – högsta noteringen är 27 300 tranor.

Tranor vid Hornborgasjön

Fotograf: Mostphotos

Äter och dansar

Tranorna kommer till fälten vid Trandansen vid soluppgången. Sedan äter de och dansar på fälten för att i solnedgången åter flyga till sina sovplatser på grunt vatten i sjön. Ibland kommer de riktigt nära besökarna vid Trandansen – bara 30-40 meter bort.

Under dansen gör fåglarna väldiga luftsprång, bugar och cirklar runt varandra. Det går inte att säga något visst klockslag eller viss tid på dagen som det blir dans, men det är nästan säkert att den blir av.

Information och servering

Vid Trandansen som ligger utmed väg 184 mellan Falköping och Skara finns det gott om parkeringsplatser, utmärkta utsiktspunkter, en informationsbyggnad med tranutställning, turistinformation, souvenirförsäljning och enklare kaffeservering.

Informationscentralen Trandansen har öppet 2020:
21 mars-19 april kl 9-19 
(Med reservation för ändringar, beroende på antalet tranor.) 
Dagens tranantal (telefonsvarare) 0515 - 88 70 38
Informationscentralen 0515-88 70 63
Transtatistik

Självklart kan man se fler fåglar än tranor. Under våren finns här även mängder med gäss, sångsvanar, änder och många andra intressanta fågelarter.

Fotograf: Jesper Anhede

Fågelvärdar

Under säsongen finns det fågelvärdar på plats vid Trandansen för att svara på besökarnas frågor om tranor och andra fåglar i området.

Bo, Äta , Göra

I området runt Hornborgasjön finns många andra besöksmål som är väl värda ett besök. På Visit Hornborgasjön hittar du information om sevärdheter, matställen och boendemöjligheter.

Buss

Det går bra att åka buss 203 ut till Trandansen från både Falköping och Skara. För tidtabell se www.vasttrafik.se
(Järnvägsstationer finns i både Falköping och Skövde.)

Trandansen vid Hornborgasjön

Hornborgasjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar. Varje vår lockar de tusentals dansande tranorna, på väg till sina häckningsplatser, besökare till den västgötska våtmarken mellan Skövde, Skara och Falköping. Här finns flera utsiktspunkter och en intressant utställning.

Läs mer
Kontaktinformation

Länsstyrelsen Västra Götaland

Trandansen

52194 Bjurum


Telefon: +46 102 245 010


E-post: Skicka E-post

Hemsida: hornborga.com