({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Anders Eriksson

20
mar
-
11
apr

Trandansen vid Hornborgasjön
Bjurum

Möt våren med tranorna

Transäsongen 2021

Snart är det vår i luften och tranornas efterlängtade rop hörs åter över Hornborgasjön. På grund av Coronapandemin blir även årets transäsong annorlunda. På Länsstyrelsens webbsida kan du läsa vad som gäller under ditt besök till Hornborgasjön. Tänk på att öppettider och planerade aktiviteter kan ändras med kort varsel!

Hornborgasjön

Hornborgasjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar. Här finns flera utsiktstorn, aktiviteter, rikt fågelliv och fantastiska naturupplevelser året runt. Varje vår lockar de tusentals dansande tranorna besökare till våtmarken mellan Skövde, Skara och Falköping.

Trandansen

Trandansen ligger i södra delen av sjön. Hit kommer de första flockarna med tranor redan i mitten/slutet av mars. Sedan kan du vanligtvis se tusentals tranor dagligen ända till slutet av april. Då flyger tranorna vidare norrut till sina häckningsplatser. Allra flest tranor brukar det vara i början av april – högsta noteringen är 27 300 tranor.

Planera gärna ditt besök till lugnare tider för att undvika trängsel. Vardagar är alltid mindre folk än på helger och morgnar och kvällar erbjuder ofta vackra naturupplevelser med mindre trängsel.

Låt tranorna trängas – och låt oss människor dansa mer utspritt i år!

Infocenter Trandansen

Vid Trandansen som ligger utmed väg 184 mellan Falköping och Skara finns det gott om parkeringsplatser, utmärkta utsiktspunkter och ett infocenter. Själva byggnaden är dock stängt under 2021. På kullen utanför byggnaden kommer det finnas en utomhusutställning om tranorna 20 mars-18 april. Här kan du ladda ner en karta över området Trandansen!

Dagens tranantal

Dagens tranantal, telefonsvarare:
0515 - 88 70 38
Infocentralen Trandansen:
0515-88 70 63
Transtatistik hittar du här!

Självklart kan man se fler fåglar än tranor. Under våren finns här även mängder med gäss, sångsvanar, änder och många andra intressanta fågelarter.


Äter och dansar

Tranorna kommer till fälten vid Trandansen vid soluppgången. Sedan äter de och dansar på fälten för att i solnedgången åter flyga till sina sovplatser på grunt vatten i sjön. Ibland kommer de riktigt nära besökarna vid Trandansen – bara 30-40 meter bort.

Under dansen gör fåglarna väldiga luftsprång, bugar och cirklar runt varandra. Det går inte att säga något visst klockslag eller viss tid på dagen som det blir dans, men det är nästan säkert att den blir av.

Webbkamera

Du kika på tranor på tranorna vid Hornborgasjön via en webbkamera som planeras att starta 20 mars: 
http://www.webbkameror.se/djurkameror/hornborgasjon/

Parkering

Parkeringsavgift betalas via Swish på numret 1236357925. Parkeringsavgiften går till förvaltningen av tranorna. Parkerings för rörelsehindrade finns nära Infocenter, vid toalettbyggnaden. Parkeringstillstånd erfordras.

Gömslen

För att studera eller fotografera fåglarna på närmare håll finns det fem gömslen för uthyrning vid Trandansen under mars-april. Mer information om gömslena hittar du här!

Bo, Äta , Göra

I området runt Hornborgasjön finns många andra besöksmål som är väl värda ett besök. På Visit Hornborgasjön hittar du information om sevärdheter, matställen och boendemöjligheter.


Tänk på...

Tänk på att hålla en tranas avstånd tillvarandra både inomhus och utomhus. En trana har en vingbredd på cirka två meter. Det är samma avstånd som du ska hålla till andra för att minska risken för att smitta eller bli smittad av Coronaviruset. Stanna hemma om du känner dig sjuk. Läs mer på: 

folkhalsomyndigheten
Krisinformation

Kontaktinformation

Länsstyrelsen Västra Götaland

Trandansen

52194 Bjurum


Telefon: +46 102 245 010


E-post: Skicka E-post

Hemsida: hornborga.com