Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Anders Eriksson

  • Fotograf: Mostphotos

  • Fotograf: Jesper Anhede

  • Fotograf: Jesper Anhede

  • Fotograf: Mårten Bergkvist

20
mar
-
22
apr

Trandansen vid Hornborgasjön
Bjurum

Möt våren med tranorna

Hornborgasjön

Hornborgasjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar. Här finns flera utsiktstorn, ett naturum, guidningar och fantastiska naturupplevelser året runt. Varje vår lockar de tusentals dansande tranorna besökare till våtmarken mellan Skövde, Skara och Falköping.

Trandansen

Trandansen ligger i södra änden av sjön vid Bjurum. Hit kommer de första flockarna med tranor redan i mitten av mars. Sedan kan du vanligtvis se tusentals tranor dagligen ända till slutet av april. Då flyger tranorna vidare norrut till sina häckningsplatser. Allra flest tranor brukar det vara i början av april – rekordet är över 26 000 tranor. Se transtatistik här!

Tranorna kommer till fälten vid Trandansen vid soluppgången. Sedan äter de och dansar på fälten för att i solnedgången åter flyga till sina sovplatser på grunt vatten i sjön. Ibland kommer de riktigt nära besökarna vid Trandansen – bara 30-40 meter bort.

Under dansen gör fåglarna väldiga luftsprång, bugar och cirklar runt varandra. Det går inte att säga något visst klockslag eller viss tid på dagen som det blir dans, men det är nästan säkert att den blir av.

Information och servering

Vid Trandansen finns gott om parkeringsplatser, utmärkta utsiktspunkter, en informationsbyggnad med tranutställning, turistinformation, souvenirförsäljning och enkel kaffeservering.

Informationscentralen Trandansen har öppet 2019:
20/3-22/3 kl 10-16
23/3-22/4 kl 9-19 (Med reservation för ändringar, beroende på antalet tranor.) 
Dagens tranantal (telefonsvarare) 0515 - 88 70 38
Informationscentralen 0515-88 70 63

Självklart kan man se fler fåglar än tranor. Under våren finns här även mängder med gäss, sångsvanar, änder och många andra intressanta fågelarter.

Fågelvärdar

23/3-22/4 kl 10-16 finns det fågelvärdar på plats vid Trandansen för att svara på besökarnas frågor om tranor och andra fåglar i området.

Bo, Äta , Göra

I området kring Hornborgasjön finns många andra västsvenska sevärdheter som är väl värda ett besök. På Visit Hornborgasjön hittar du information om besöksmål, matställen och boendemöjligheter.

Buss till Trandansen

Det går att åka buss 203 till Trandansen från Falköping och Skara. För att se busstider besök: www.vasttrafik.se

Trandansen vid Hornborgasjön

Hornborgasjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar. Varje vår lockar de tusentals dansande tranorna, på väg till sina häckningsplatser, besökare till den västgötska våtmarken mellan Skövde, Skara och Falköping. Här finns flera utsiktspunkter och en intressant utställning.

Läs mer
Kontaktinformation

Länsstyrelsen Västra Götaland

Trandansen

52194 Falköping


Telefon: +46 102 245 010


E-post: Skicka E-post

Hemsida: hornborga.com