({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
Gå till innehåll Tillbaka till början
12
maj
-
25
aug

Vår- och sommarprogram på Naturum
Broddetorp

Guidningar, föreläsningar och vandringar

Naturum Hornborgasjöns vår- och sommarprogram med guidningar, föredrag och vandringar i området runt Hornborgasjön.

Möt förvaltaren vid Östen om våren

12 maj Kl. 11-15 Öja, sjön Östen.
Kom och skåda! Kanske hör du rördrommen tuta, eller ser den mäktiga havsörnen flyga förbi? Vid fågeltornet i Öja finns kikare och tipspromenad för barn och vuxna. Länsstyrelsen berättar om arbetet vid Östen under kulturdagarna.

Guidning – Ner i dyn med tekniken

Sön 13 maj kl. 14
Små, små kryp blir stora när man hänger med på denna upptäcktsfärd. Vad skulle man se om man åkte u-båt under fåglarna i sjön? Vi utforskar småkryp och provar på digital teknik. Passar både stora och små då Manne Ryttman, naturpedagog guidar ner i dyn!

Föredrag – Vikingakvinnan Kata i Varnhem

Tor 17 maj kl. 18
Fynden som skrivit om den svenska historien! Varnhem som det kristna Sveriges vagga med en stark kvinna som ledare. Historien om Kata fascinerar, särskilt då Maria Vretemark från Västergötlands museum berättar den i Doppingens hörsal.

Guidning – ta barnvagnen ut i naturen

Fre 18 maj kl.10
Vi bjuder in våra allra yngsta besökare tillsammans med föräldralediga vuxna. Vi går ut tillsammans på en barnvagnsvänlig naturpromenad med fika och lek för syskon. 

Guidning – grilla mellanmål

Sön 20 maj kl. 14
Häng med oss runt lägerelden utanför naturum. Tillsammans snor vi ihop mellanmål på murrikkan och du får tips om hur man eldar säkert på utflykten. Testa att göra upp eld med tändstål eller gör kolkritor. Ta gärna med fika.

Föredrag – Kirppu räddar skogen

Sön 27 maj kl. 14
Sebastian Kirppu är skogsbiologen från Skaraborg som vigt sitt liv åt att skydda de sista resterna av naturskog. Han känns igen både som WWF:s Miljöhjälte 2011, lyssnarnas sommarvärd i P1 2014 och från flera avsnitt av SVT:s Mitt i naturen. Kom till Doppingens hörsal och lyssna på hans berättelse om hur naturskogen förändrats under de sista 60 åren.

Föredrag – Finns i sjön

Tor 31 maj kl. 18
Fiskehistorierna från Hornborgasjön kan innehålla flatbottnade ekor fyllda med gäddor, men hur ser det ut idag? Biologen och sportfiskaren Hannes Byström Mollstedt berättar i Doppingens Hörsal om fisken och fisket i sjön.

Guidning – Ta barnvagnen ut i naturen

Fre 1 juni kl.10
Vi bjuder in våra allra yngsta besökare tillsammans med sina föräldralediga vuxna. Vi går ut tillsammans på en barnvagnsvänlig naturpromenad med lek för syskon och avslutas med fika. 

Guidning – Hångergravens hemlighet

Sön 3 juni kl. 14
Arkeolog Anders Josefson tar oss med tillbaka i historien när vi möts vid parkeringen vid Hångers udde för att tillsammans besöka och utforska den mystiska ödekyrkogården. Är det verkligen kung Inge som ligger begravd här? Ta gärna med fika.

Guidning – Naturnatten

Tis 5 juni kl. 22                           
Skåda med örat ihop med Kent-Ove Hvass i den ljusa sommarnatten. Samling vid naturums parkering följt av en konsertpromenad kantad av näktergal och gräshoppssångare.

Guidning – Uttersafari

Sön 10 juni kl. 14
Kanske de sötaste av däggdjur, uttern, finns närmre än man tror. Rovdjurspåraren Mia Bisther tar med oss ut på spaning. Var håller de till, hur ser spåren ut och luktar bajset viol? Samling vid naturum.

Guidning – Gökotta i sommarljus

Sön 17 juni kl. 7
I ottan samlas vi vid parkeringen vid Ytterberg. Vandringen kantad av morgonens fågelliv går sedan längs Hornborgasjöns strand ihop med Kent-Ove Hvass. Fullborda morgonpromenaden med en mysig frukost, för de som vill, på Café Doppingen. Samåkning för chaufförer tillbaka till Ytterberg.

Guidning – Flest arter vinner

Sön 15 juli kl. 14
En favorit i repris från ifjol. Artjakt ihop med biolog Petter Bohman passar alla åldrar! Hur många olika djur och växter kan vi hitta utanför naturum? Med håv, lupp och kikare letar vi reda på allt levande som vi kan höra, se eller lukta oss fram till. Kan vi slå förra årets antal? Samling vid naturum.

Sommar på naturum 

Dagligen 18 juni – 19 augusti
Visning av naturum
Varje dag kl. 11
Naturguide berättar om sjöns historia, ca 15 min

Guidning – Hornborgasjön - mer än du ser
Mån, ons, fre och sön kl. 14
Hornborgasjön bär på en lång historia kantad av istidens påverkan, människors kulturer och fåglarnas liv. Under 30 min lär du dig och upptäcker mer om denna vackra plats.

Professor Transjös uppdrag
Tis, tor och lör kl. 14
Professor Transjö behöver fältassistenter! Barnen måste hjälpa till och samla in data om livet vid Hornborgasjön. Dagens uppdrag varierar - ner med håv i sjön, på land eller in under stenar. Utmärkelse efter slutfört uppdrag.

Fladdermuskväll - World Bat night

Lör 25 aug kl. 19.00 - ca 23

Bygg en fladdermusholk
Från kl. 19 innan guidningen ses vi på Doppingen och bygger holkar för fladdermöss och annat pyssel. Guiden visar bilder och berättar inför vandringen. Materialkostnad/holk 80 kr, först till kvarn. Caféet har öppet för den som hellre fikar/äter i väntan på mörkret.

Guidning – Svarta vingar i natten
Runt kl. 21 är det mörkt nog, då svischar svarta, små, snabba fladdermöss genom sommarnatten. Petter Bohman inventerar ofta fladdermöss och hjälper oss att höra, se och känna igen nattens flygande djur. Ta gärna med ficklampa. Samling i Doppingen.

Naturum Hornborgasjön

Byggt på pelare i vackra Hornborgasjön, i hjärtat av Västsverige, hittar du naturum Hornborgasjön. Här kan du fördjupa dina kunskaper om en av Europas viktigaste fågelsjöar. Naturum är även en bra startpunkt för flera fina vandringsleder.

Läs mer
Kontaktinformation

Länsstyrelsen i Västra Götalands län

Naturum Hornborgasjön

52198 Broddetorp


Telefon: +46 10 224 50 10


E-post: naturum.hornborgasjon@lansstyrelsen.se

Hemsida: hornborga.com