({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fallens Dagar fyller 60 år!

Vi blickar tillbaka till 1959 då Trollhättefallens dag presenterades för första gången och hur festivalen sedan utvecklats fram till idag.

Ja, ursprungsnamnet var just Trollhättefallens Dag som det var tänkt skulle pågå en enda dag men förhoppningsvis bli en återkommande tradition. Att så blev fallet vet ju alla vi som sitter med facit i hand så här sextio år och sextioett Fallens Dags-tillfällen senare.

Här berättar Per-Åke Qvick historien om denna pigga 60-åring som förnyats för varje år och nu står inför kanske det starkaste programmet någonsin.

I och med årets jubileum presenteras en artikelminiserie och det här är första avsnittet som är tänkt som en liten förberedelse inför den stora dagen. Artikel nummer två handlar om just den där första Fallens Dag sommaren 1959 och hur det kom sig att den överhuvudtaget såg dagens ljus och tredje och sista artikeln tar upp vad som hände sen...

Del 1: Trollhättefallens Dag

"Somliga städer är bekanta för gurkor, andra för pepparrot och pepparkakor – men här i Trollhättan har vi något ännu finare: Vi har brusande vattenfall."

 

Del 2: Fallens Dag 1959

"Det råder ingen tvekan om att Fallens Dag blev den verkliga succén. Succé hade man väl så smått räknat med att det skulle bli, men succén svämmade så att säga över alla bredder."

 

Del 3: Vad hände sedan?

”Fallens dag 1960 var teknik och natur i betagande kontrast. Även om regnet till viss del förmådde ta skönheten ur Fallens dag kunde ingen undgå att tjusas av kontrasten mellan stadens tunga, effektiva industri och den sköna och dramatiska naturen”.