({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

Gå till innehåll Tillbaka till början
  • Fotograf: Roger Borgelid

Höstens bästa familjeupplevelser

Överraskningsresa för familjen, höstlovsplanering eller härliga aktiviteter och utflykter som passar stor som liten. Här hittar du 14 tips som garanterat kommer förgylla din höst om barnen får bestämma.

Besök Höststaden Göteborg

Hösten i Göteborg är färgsprakande, händelserik, rolig och gastkramande. Lär dig karva pumpor på Botaniska trädgården, gå på höstmarknad i Haga, besök Creepy Science på Universeum eller unna dig ett rysligt kul besök på Liseberg med allt från skräckhus till gosiga kaniner för de yngsta. Upptäck höststaden Göteborg.

Bada i Sveriges bästa äventyrsbad 

Det är inte för inte som Arenabadet i Skövde blivit utsett till Sveriges bästa äventyrsbad – sex år i rad! Här plaskar hela familjen runt i vågpool, utebassäng och flera barnpooler. Årets stora nyhet är den digitala poolen där ni kan drömma er bort till ett korallrev i Söderhavet, simma bland hajar eller ducka för hungriga isbjörnar på Arktis. 

Tips! Boka ett badpaket med boende på Scandic Billingen, Clarion Collection Hotel Majoren eller Quality Hotel Prisma. Vill du bo med närhet till Billingens fritidsområde med massor av roliga aktiviteter året runt – då ska du kolla in Billingehus familjepaket.

Fotograf: Jesper Anhede

Kusligt och mysigt vid Läckö Slott

Följ med på spökvandring när barockslottet vid Vänern är stängt och öde. I grupper leds du genom dolda rum och hemliga gångar och får berättelser från förr. En upplevelse för stor som liten. Vill du hellre upptäcka Vänerns unika natur- och kulturmiljö ska du besöka naturum Vänerskärgården som bland annat anordnar reflexvandring och familjevandringar under hösten. Se hela höstprogrammet här.

Fotograf: Jonas Ingman

Expedition Bohuslän - äventyr för nyfikna

Följ med på ett riktigt äventyr med Expedition Bohuslän. Här får du möta vilda djur på Nordens ark, se världsunika hällristningar på Vitlycke och konst i världsklass på Nordiska akvarellmuseet. Upptäck spännande historia på Bohuslän museum och upplev en nationalpark  under havsytan.

Fotograf: Ian Schemper

Lek i stjärnljus

Under Lights in Alingsås den 28 september–4 november förvandlas höstmörka utomhusmiljöer till spännande ljuskonstverk i absolut världsklass. Årets tema är Energi och erbjuder spännande upplevelser för stor som liten. Vila på månen, leka i stjärnljus, guidade barnturer och Barnens ljuskvällar är några av programpunkterna som riktar sig mot barn och familj.

Tips! Väl på plats får du inte missa ett besök till något av stadens kafeér. I Alingsås, som även titulerar sig ”The Capital of Fika”, hittar du allt ifrån kaféer på mysiga innergårdar till klassiska kaféer med prinsesstårta och sju sorters kakor.

Fotograf: Hanna Ahlström

Bo i en älg bland älgar

Bo mitt bland djuren i en älg placerad ute i Wrågårdens älg- och dovhjortspark. En unik upplevelse för både små och stora. Stugan har många roliga och spännande detaljer som gör vistelsen till en upplevelse utöver det vanliga. Utanför älgstugan finns en mysig grillplats, med utsikt över älg- och dovhjortsparken.

Tips! Vill du åka på en utflykt under din vistelse rekommenderar vi ett besök till naturum Hornborgasjön. Under hösten kan du bland annat uppleva svamputställning, tipspromenader, skattjakt, ringmärkning, småkrypshåvning och mycket mer. Strax intill naturum kan du fika gott på mysiga Café Doppingen.

Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

Campa på Daftö Resort under Spöktober 

I oktober intas Daftö av häxor och spöken. De läskigaste av dem alla drar vidare till andra delar av Sverige men det betyder inte att de som blir kvar på Daftö inte kan skrämmas ordentligt.

Man skulle kanske tro att läskigheterna även skulle skrämma iväg Daftöpiraterna men så blir inte fallet – tvärt om. Spöktober kommer innehålla ett stort aktivitetsutbud med läskiga upptåg, möjlighet till att bo i spöklikt dekorerade stugbyar och campingområden samt mat och show i Packhuset. Vågar du hänga med? Kolla in kalendern för att se vilka aktiviteter som genomförs i oktober.

Tips! Båtluffa till Kosteröarna och upplev natur, vandring och upplevelser i Kosterhavets nationalpark, Sveriges enda marina nationalpark. Planera din båtluff här.

Fotograf: Daftö Resort

Barnens Borås

Besök Borås Djurpark i höstskrud och möt stora afrikanska och nordiska djur. Med sina 40 natursköna hektar av vildmark, djuranläggningar, promenadvägar, grillplatser, lekplatser och kaféer är Borås Djurpark ett uppskattat utflyktsmål för hela familjen. Parken har höstlovsöppet den 26 oktober–4 november. 

Vill du hellre ägna dig åt inomhusaktiviteter rekommenderar vi ett besök till Navet Science Center. Här kan du med både ögon och händer få en  känsla för hur naturvetenskap, teknik och matematik fungerar. Strax intill hittar du Textilmuseet. Här finns det mycket att göra och upptäcka för barn och vuxna. Prova att klä dig som när mormor var ung i Provningsgarderoben som innehåller kläder, skor och hattar från hela 1900-talet. Pyssla – i DIY finns mycket kul material att gå loss på  och skapa något själv som du sen kan ta med dig hem, eller varför inte bara gå runt i museet och upptäcka alla utställningar. 

Fotograf: JÖRGEN JARNBERGER

Äventyr i skog och mark

Visste du att Dalslands Aktiviteter utanför utanför Dals Långed är en utav Europas största  anläggningar för upplevelser och äventyr i skog och mark? Med den dalsländska naturen som bas erbjuder Dalslands Aktiviteter mer än 50 olika aktiviteter där höghöjdsbana, ziplinor och ridning är några av dem.

Tips! Boka ett familjepaket med naturnära boende med tillgång till båt för fiske, äventyr och skräddarsydda upplevelser. 

Thumbnail image

Bli glasblåsare för en dag

Glasets Hus i Limmared kan du gå på utställningar, besöka Glasmuseet och prova på att blåsa glas. Glasblåsning finns för åldrarna 59 år eller 1015 år. Efter avslutad glasblåsning där en droppe eller glaskula skapas certifieras barnen med diplom och titeln ”Hyttsnok” eller ”Lilla Glasblåsaren”. Självklart kan även vuxna testa på att blåsa glas.

Tips! Ladda ned appen ”Ebba och Ture” och upplev museet med ”Hyttsnokarna” Ebba och Ture på 10 och 12 år. Barnen som arbetade på glasbruket för hundra år sedan tar dig med ut på  äventyr i museet, lär dig mer om livet som glasblåsare  och ger dig uppgifter utmed vägen. 

Fotograf: Jonas Ingman

Upptäck Lekplatsstaden Trollhättan

Meka i verkstaden på Macken-lekplatsen, flytta in i en trädkoja och släpp lös fantasin på Skrotnisses-lekplats, bli astronaut för en dag på Rymdlekplatsen, ta en mysig picknick på Vattenkraftens lekplats eller servera fantasiglass på Glass-Oskars lekplats. I Trollhättan hittar du fem unika lekplatser med olika teman som alla är värda att upptäckas både en och flera gånger.

Tips! Gå på upptäcktsfärd bland lekplatserna och svara på spännande frågor med gratisappen Active Quiz i AppStore eller Google Play.

Båtluffa i ett höstigt Bohuslän

Att båtluffa är det perfekta sättet att upptäcka den bohuslänska skärgården. Ta en dagstur eller kombinera din båttur med övernattning på något av Bohusläns mysiga hotell. Spendera några dagar bland saltstänkta granitklippor, pittoreska fiskebyar och se fram emot familjemys med krabbfiske och roliga aktiviteter.

Här hittar du några av höstens turförslag:

  • Båtluff till Kosteröarna  I Strömstad finns västkustens saltaste vatten, som också inrymmer Kosterhavets nationalpark. Kosteröarna som bara ligger 45 minuters båttur västerut, bjuder på fina möjligheter till vandring, paddling och cykling.

  • Dagstur till Dyrön och fin vandring  Att Dyrön är en liten ö är också dess storhet, här finns allt inom gångavstånd. Här kan du vandra, bada, ta en bit mat, fika eller spana efter mufflonfår.

  • Båtluff i Göteborgs södra skärgård  God mat, storslagna naturupplevelser och avkoppling. Här ges tips på vad du hittar i södra skärgården och guldkornen som du inte bör missa.

Tips! På ”Båtluffa i Bohuslän” hittar du fler turförslag och inspiration för höstens utflykter.

Tio besöksvärda stopp i Bohuslän för barnfamiljen

Är du ute efter fina utflyktsmål som passar yngre förmågor är Bohuslän ett säkert kort att satsa på. Här finns platser och aktiviteter som kan tänkas passa de flesta åldrar och intresseområden i en barnfamilj. Läs artikeln ”Att resa med barn i Bohuslän: tio besöksvärda stopp”, från resebloggen ”Resfredag” och få massor av fina tips för höstens utflykter.

Fotograf: Kristina Gillerstedt

Meet the locals  upptäck vardagen ur någon annans ögon

Det finns många sätt att komma nära vardagslivet i Västsverige och det är inte så krångligt som du kanske tror. På Meet the Locals hittar du privatpersoner som vi kallar "Locals" som delar med sig av sin vardag. Här nedan hittar du några av dem:

Följ med Karl på en promenad i något av Göteborgs fina naturområden
Pappalediga Karl tar gärna en promenad i något av Göteborgs stadsnära naturområden såsom Slottskogen, Änggårdsbergen, Delsjöområdet eller södra skärgården. Har ni barn i liknande ålder kan ni stanna till vid en lekplats och sedan ta en fika tillsammans!

Gå runt sjön eller baka svenska kanelbullar med Anna
Följ med Anna och hennes hund Ronja på en härlig promenad runt sjön i Norsesund och en svensk fika på klipporna eller kom hem till Anna och baka traditionella svenska kanelbullar eller kanske chokladbollar. Fika gör ni sedan i vinterträdgård eller i trädgården med utsikt mot sjön.

Upplev den underbara naturen på Hönö med Sarah
Promenera med Sarah på underbara Hönö i Göteborgs norra skärgård. Välj mellan en kortare promenad ner till hamnen (där det finns butiker, caféer och fiskemuseum) eller en längre tur i naturreservatet Ersdalen med vacker skog och karga klippor.

Hitta fler locals, få tips och läs spännande reportage på Meet the Locals. 

Andra har också läst: