Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Dan Thorsen

  • Fotograf: Alexander Toledo

04
okt
-
03
dec

Laxlek i Gullspångsälven
Gullspång

Gullspångslaxen - en art som bara leker naturligt på ett ställe i världen

I Gullspångsälvens strömmande vatten lever den unika Gullspångslaxen och Gullspångsöringen, två arter som bara leker naturligt på ett ställe i världen. Nu på hösten, när Gullspångslaxen återvänder till sin lekplats för att fortplanta sig, kan det vara möjligt att få syn på den samt på öringen. Välkommen till laxtrappan och lekplatsen för att se de stora fiskarna leka nere i det kalla vattnet! 

Bra att veta

Laxens lektid kan variera från år till år. Faktorer som luft- och vattentemperatur, forsens genomströmning och dagslängd påverkar när leken startar men en tumregel är att leken pågår under oktober och november.

Ta gärna med dig polariserande solglasögon, det underlättar för att få syn på fiskarna. Det kan även vara bra att ha lite tålamod med sig för det är ibland inte helt enkelt att få syn på fiskarna i det mörka vattnet då lekdräkten gör att de är mörkare än vanligt. Det går fint att ta med matsäck, här finns bord och bänkar. 

Mer om Gullspångslaxens historia

Utöver laxar trivs också öringar bra och frodas i vår fors. Båda arter som lever i Gullspångsälven idag, har en lång och spännande historia. Deras förfäder blev instängda i Vänern i samband med istiden och anpassade sig till att leva i sötvatten. Under årtusendena levde och frodades de i Vänern och Gullspångsälven. Laxen beskrivs till och med i medeltida skrifter, då den var en naturtillgång och maktfaktor. 

Men i samband med kraftutbyggnaden i början av 1900-talet påverkade människan fiskarnas livsmiljö dramatiskt. En kraftverksdamm blockerade fiskarnas uråldriga vandringsled och Gullspångslax och Gullspångsöring försvann nästan helt. 

I och med att ett projekt Gullspångslaxen startade 2004 så har arterna hämtat sig. Man byggde en laxtrappa och restaurerade deras levnadsmiljö och nu finns det återigen lax och öring i älven. Ynglen kläcks i älven och lever där i ett år eller två, för att sedan vandra ut i Vänern där de lever i 4-5 år. Sedan återvänder de till Gullspångsforsen för att leka och cirkeln är sluten.

Vägbeskrivning

Sväng in till Gullspångs centrum från Inlandsvägen 26 (mellan Mariestad – Kristinehamn). Passera centrumkärnan och parkera på anvisad plats vid den gamla järnvägsbron bredvid Gullspångs vattenkraftverk. Under lektiden finns gulgröna vägskyltar uppsatta vid väg 26. Följ sedan småskyltar som visar till trappa och lekplats.

OBS Laxtrappan kan ses från gamla järnvägsbron och där är framkomligheten även för rullstolar. Vid lekplatsen är dock ytan grusad samt med en ganska brant stig ner till vattnet.

Turistinformation i Gullspångs kommun

På Gullspångs kommuns Turistorganisation hjälper vi dig gärna med dina frågor och tipsar om aktiviteter, sevärdheter, evenemang, övernattningsställen och restauranger.

Läs mer
Kontaktinformation

Gullspångs kommun-Turistorganisation

Torggatan 19

54832 Hova


Telefon: +46 050636100


E-post: turist@gullspang.se

Hemsida: gullspang.info