Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

Upplevelsetips för barnfamiljer.

  • 13 aug, 2019
  • Birgitta Saunders

Herrljunga kommun är en plats med mycket natur och kultur. Naturen ger barnfamiljer möjligheter att skapa egna äventyr efter egna förutsättningar. Kulturen med den lokala historien inbjuder också till äventyr. Läs vidare för att hitta tips till äventyr för er familj.Flera av aktiviteterna går bra att göra året om.

Bada

Bad är en rolig sysselsättning under sommaren men också under årets övriga årstider, men då i Herrljunga Simhall.

Vid Norra Säms badplats finns härliga möjligheter till en dagsutflykt under härliga sommardagar, likaså vid Sandskens badplats vid Sannum. Den långgrunda badplatsen passar bra för de lite mindre barnen. 
Upptäck också frilutfsbadet i Ollestad vid norra Sämsjön, badplatserna vid Stenjön och vid Mollasjön som också inbjuder till härliga bad.
Vid Jämnesjön finns det också möjlighet att ta sig ett dopp och sedan sitta ned på den härliga stenhällen och vila efter ett dopp. Läs mer om bad.
I Herrljunga Sportcenter ligger Herrljunga simhall och här går det att ta ett dopp året runt. Det finns en 25 meterbassäng, och en mindre barnbassäng med djup på ca 80 cm, samt ett hopptorn och en trampolin. 

Cykla

I Herrljungabygden finns möjligheten till  cykelutflykter.
I Herrljunga kan man ta en cykeltur utmed cykelbanan mot Remmene. Vid Katebo går det att vika av mot en mindre grusväg och cykla vidare 1-2 kilometer för ett besök på den fina gravkullen Nycklabacken, ett gravfält från Järnåldern.
Därifrån kan du sedan cykla vidare för upplevelser i skogen vid Grästorpasjön eller att via Fölenevägen cykla tillbaka mot Herrljunga.

Om man tar en cykeltur längst med Boråsvägen kan man svänga av vägen mot Orraholmen där man kan stanna till vid fågelsjön, en härlig plats för en picnic med ett vindskydd och grillplats. Här går det att ta sig vidare tillbaka till Herrljunga, längst den gamla vägen mot Haraberget och passa på att besöka Hembygdsparken vid Haraberget.

I Annelund så går det att cykla längst med Ulricehamnsvägen vidare mot Ollestad och Norra Säm för att ta sig vidare till Norra Säm- eller Ollestadbadet. Här finns ingen cykelbana och stundtals kan det vara intensiv trafik. Vid Hov går det att ta en mindre väg som går parallellt med väg 182 (sväng in vid Örekulla) fram till vägen som går till Norra Säm.

Planera en cykelrunda längst med härliga grusvägar och planera in några besöksmål längst vägen. Tips på cykelrundor.

Fiska

Fiska är en rolig och trevlig sysselsättning för hela familjen. I Sämsjön och i sjön Sandsken är det fritt fram för barn att fiska fram till det att man fyller 18 år . För vuxna som vill fiska så går det att köpa fiskekort på flertalet ställen och det är fiske med handredskap som gäller.

I Nossans vattensystem från Nossekälla i Borgstena till landsvägen i Hägdene finns fina möjligheter till fiske och i detta fiskekort ingår också ett tiotal sjöar. Här är det fritt fiske med handredskap fram till det att man är 16 år fyllda.

Säms camping kan barn låna fiskespö gratis, men man får själv ordna med agn att sätta på kroken. Här finns också flytväst att låna och en båt att hyra.

I Nossan runt Herrljunga och Annelund går det att fiska längst med Nossan där det är kommunal mark. På privat mark måste man först fråga markägare om lov.
Läs mer om  möjligheter till fiske och var du kan hyra båt på sämsjön i denna länk. Fiske i Herrljungabygden.

Golf och Minigolf

Herrljunga Golfklubb ligger i Hudene och är en fin parkbana i härliga omgivningar. Här kan du  träna på rangen eller vid övningshålen.

I Annelund finns möjligheterna att utmana familjen på en minigolfrunda. Minigolfen ligger i anslutning till Matöppet där man hyr klubba samt bankort.

LillPuttLand

I LillPuttLand vid Noleråsen några kilometer norr om Hudne inne i skogen har Lill-Marie byggt små stugor. Dessa går att besöka under sommaren. Här finns stugor att titta på men också några lekstugor för barnen att besöka och leka i. Läs mer här om LillPuttLand.

Bowling

Mörlanda Bowling & Café kan du spela bowling, här finns det och så möjligheter att fika före eller efter aktiviteten.

Äventyr, utmaningar och historia.

Vid Haraberget har Herrljunga hembygdsförening iordningställt Trolles trollstig, som går längst en slinga på bergets sluttning. Här kan man upptäcka målade stentroll och testa på Trolles intenuddamarken bana. I parken står också en fin liten lekstuga som färdigställdes sommaren 2019. 
Gå en runda i parken och upptäck de gamla husen och  den fina lilla damman där man kan mata änder. Upptäck  historien som levandegörs av våra hembygdsgårdar och fornminnesföreningar runt om i bygden. Läs mer i länken Hembygdsgårdar och historiska platser .

Vid Mörlandahallen i Annelund finns möjligheten att försöka att ta sig runt utmed en aktivtetsbanan som ligger i skogen, invid Mörlanda sportcenter. Strax intill finns det också en grillplats, där man kan ta en välbehövlig vila.

Vid Skateboardparken, Altorp i Herrljunga går det att åka skateboard samt sparkcykel/kickbike och i stadsparken finns det en Frisbeegolfbana med tre korgar. Rundan går ut på att ta sig runt banan på lägst antal kast. Har du ingen Frisbee, Skateboard eller Sparkcykel/Kickbike så finns detta att låna i receptionen Herrljunga sportcenter.

Gör ett besök vid Skogsbo Hällkista en gammal hällkista i Skogsbo i Norra Säm. En hällkista som man kan gå ned i, men kom ihåg att ta med en ficklampa, då det är mörkt där nere.

Upptäck Brudföljet och skålgropstenen, en plats som ligger fint i en dunge i skogen i Hov i Annelund. Brudföljet hittar du genom att följa en skylt invid vägen och stenen med skålgropar finns att hitta på andra sidan vägen av brudföljet.
Läs om brudföljet där det sägs att stenarna  enligt sägnen skulle kunna vara förstenade troll? och vid skålgropstenen kan man se hur många skålgropar man ser. Passa på att gå den fina Skattegårdsleden som är  ca 1,5 km och stanna till vid Hovs hembygdsstuga.

Gå en vandring med familjen.

Varför inte gå på upptäcksfärd med familjen.
Några vandringsleder som är lagom utmanande för en familj är Urstensleden i Fåglavik, här kan man se imponerande stora stenblock i terrängen. Leden är 5 km och något lätt kuperad. Här följer man en mindre stig, så på slingan vid Ursten går det inte att ta sig fram med rullstol eller med en barnvagn.
En annan lite kortare led är Grästorpasjöleden som går i Hackebergsskogen. den går runt Grästorpasjön och leden är ca 1,5 km. 

Vill man vandra lite längre sträckor så finns det några exempel här att välja på.  Fjällastigen  ca 10 km, Elisabeth Hesselbladsleden som är ca 21 km för att nämna några. Vill man uppleva en förtrollande vacker mosse så ska man gå en vandring ut till Ramna mosse och Svartesjön.

Läs mer om tips på vandringsleder

 

Välkommen att ge dig ut och upptäcka Herrljungabygden med familjen.