({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Kajakpaddlare, fiskekajak

Hyra båt och paddla i Herrljungabygden

  • 01 jun, 2021
  • Upplev Herrljunga

Upptäck sjöar och vattendrag i Herrljungabygden, hyr en båt eller kanot på Norra Sämsjön. Har du egen båt, ta med den för nya äventyr.

Herrljungabygden bjuder på olika typer av upplevelser vid och på vatten. I Sämsjön finns möjlighet att hyra båt eller en kanot. Har du egen båt, kanot eller kajak så finns fina möjligheter till upplevelser i flertalet mindre sjöar eller i ån Nossan

Hyra roddbåt på Sämsjön

Vill du hyra båt i Norra Sämsjön, gör du detta genom Frendo i Annelund.
Det är Annelunds fiskeklubb som äger båtarna och under vår, sommar och höst finns möjligheten att hyra en båt för en tur till en av öarna eller för en fisketur.
Södra delen av sjön bjuder på vild natur med många små vikar och öar att upptäcka. Båtarna ligger vid Ollestad. Infart till sjön längst väg 182 mellan Od och Annelund.
Norra Sämsjöns fvo säljer fiskekort som går att köpa på Frendo Annelund, Crea Diem Bokcafé eller Säm Camping - läs mer Fiske i Herrljungabygden.

Har du egen båt så finns det ramp vid Ollestad där man kan sjösätta sin båt, man swishar en summa till Annelunds fiskeklubb för användning av ramp. Här finns också båtplats att hyra.

 

Hyr båt eller kanot av säm camping 

Hyr en kanot av Säm camping & café. Under sommarhalvåret, från början av maj till mitten på september finns en kanot för uthyrning i Norra sämsjön genom campingen. Boka in en övernattning på campingen och upptäck Norra Sämsjön. Fiska eller njut av en avkopplande tur med familjen. 

Paddla med egen kanot eller kajak

Har du egen kanot eller kajak så finns det flertalet sjöar att upptäcka i området.

Norra Sämsjön är den största sjön och är en fin sjö att upptäcka med kanot eller kajak, där det i den södra delen bjuds på vild natur och flertalet fina vikar och öar. I den norra delen finns flertalet sommarstugor invid sjön och två badplatser vid Nossa Säm och Ollestad friluftsbad.
Det går bra att lägga i kanot och kajak vid Norra Säms badplats eller vid Ollestad båtramp.

Sandsken är också en trevlig sjö att upptäcka, sjön är grund och det går bra att lägga i kanoten vid Sandskens badplats.

Jämnesjön ligger i norra delen av kommunen och halva sjön ligger i Essunga kommun. En liten fin sjö att paddla i. Här kan du lägga i din båt vid Eggvena badplats eller vid Bitterna badplats med infart från Bitterna. 

För en båt eller paddeltur tur på Nossan övre vattensystem och Mollasjön lägg i kanot eller kajaken vid Molla badplats. Vill du paddla nedströms efter Mollasjön, kan du lägga i båten efter broarna i Molla.

Paddla i Nossan

Nossan är en 65 km lång å, som har sin källa i Borgstena, norr om Borås. Ån rinner genom Borås, Herrljunga, Vårgårda, Essunga och Grästorp innan den mynnar ut i Dättern en vik i Vänern. Namnet Nossan betyder ”smycke” och är ett av de få vattendrag i Sverige som rinner mot norr.
Vill du paddla i Nossan i Herrljunga kommun får du vara beredd på flertalet lyft utmed ån, det finns hinder såsom mindre vattenfall och dammar samt på några ställen träd, som kan blockera framfarten. Nossan bjuder på fin paddling i öppna landskap, trolska skogar och lagom utmanande paddling på vissa sträckor och det kan vara bra att planera sin färd, före du ger dig iväg på ett äventyr i ån. 

Paddla Herrljunga-Vänern

Svårighetsgrad: Lätt till medel
Karaktär: Öppna landskap och skogar och passerar med närhet till tätbebygda områden.
Framkomlighet: Kan under perioder sommartid ha lågt vattenstånd. Hinder i form av vattenfall, dammar och av nedfallna träd kan förekomma.
Längd: 63 km
Fallhöjd: 56 m
Karta över Nossan

Slå läger eller boka boende

Det finns få anordnade lägerplatser utmed Nossan. Vid Kullingsvik finns ett vindskydd för övernattning eller plats att slå upp ett tält invid Nossan vid Equmeniakyrkans sommarhem, men i övrigt får man övernatta i det fria, men det finns fina möjligheter att sätta upp ett tält eller hänga en hängmatta vid ån. I Annelund finns boende att hyra in sig på för en natt på Liljebacken och i Herrljunga kan du boka övernattning på Herrljunga Hotell & konferens.Boende i Herrljungabygdden

Planera in goda måltider under paddelturen

I Annelund finns närhet till Restaurang Liljebacken, servicebutik och café Frendo och Mörlanda Livs, där du kan handla livsmedel. 
I Hudene finns närhet till restaurang på Herrljunga Golfklubb samt Trollabo kvarn. I Herrljunga finns flertalet restauranger  och Livsmedelsbutiker att välja mellan. Mat & dryck i Herrljungabygden

Välkommen att upptäcka sjöar och vattendrag i Herrljungabygden.

Läs gärna mer om Allemansrätten här om vad som gäller när du vistas i naturen.