({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Hjo /
  • Vårtips i Hjo
Familj sitter på bänk vid torget i Hjo, på våren.

Fotograf: Jesper Anhede

7 våriga tips

  • Visit Hjo - Hjo turistinformation

Få vårkänslor och bli inspirerad av 7 våriga tips. Upplev solnedgången vid Mullsjön, träning på utomhusgymmet, orientering på Högaliden, vitsipporna i Hjo Stadspark, vandringsturer längs Hjoån eller varför inte en ridtur?

1. Vårvandra längs Hjoån

Upplev naturreservatet Hjoåns dalgång >> på våren. Här längs naturstigen kan du göra en vandring på drygt fyra kilometer, från hamnen ända upp till Mullsjön. Den här årstiden är dalen täckt med vitsippor, liljekonvalj, gullpudra, lungört, gul- och blåsippor. Längs din vandring kommer du att se resterna av de gamla stamparna och dammarna och du kan läsa mer om deras betydande roll i Hjos historia. Du kommer även att passera de två figurerna i anslutning till Grebbans Kvarn - räven och kaninen.

KARTA NATURSTIGEN >>

 

2. Upplev solnedgången vid Mullsjön

Ta med familj eller vänner för att njuta av solnedgången vid Mullsjön. En stadsnära upplevelse vid den lilla sjön strax väster om Hjo. Vid badplatsen Stämmorna, kan du njuta av en medhavd picknick, och laga mat vid grillplatsen. Vad sägs om lite krabbelurer eller något annat gott? Vid Stämmorna har du även tillgång till mulltoa och det finns informationstavla som visar fågel- och fisklivet i sjön.

Så njut av stunden och solnedgången, koppla av och insup våren!DIGITAL KARTA >>

 

 

3. Träna på utomhusgymmet

Besök Hjos utomhusgym >> i Hjo Stadspark. Här bjuds kombinationen träning och fantastisk omgivning i den historiska miljön i stadsparken, helt gratis. Du kan träna styrka, kondition, rörlighet och balans. Gymmet är belyst för att du ska känna dig trygg samt anpassat och tillgängligt för alla. Intill gymmet hittar du även en lekplats, så att stor och liten kan leka sida vid sida, samt grillplats. 

 

MER INFO OM HJO STADSPARK >>

 

Fotograf: Hjo turistinformation

 

4. Ridning

Upplev våren och den vackra naturen kring Hökensås på hästryggen. På Bränntomts Turist- och Ridcentrum, söder om Hjo, kan liten och stor vara med på ridskola, ridläger eller turridning. Både ponnies och hästar finns tillhands.

MER INFO >>

5. Orientering på Högaliden

På Högalidens friluftsområde kan du som är sugen på orientering utnyttja Veckans Bana under de varmare månaderna. Du kan välja mellan 2 kilometer lätt orientering eller 4 kilometer medelsvår orientering. Kompass och orienteringskarta finns att låna helt gratis. Kartan hämtas i brevlådan vid anslagstavlan intill klubbstugan. Här vid klubbstugan är även start och mål. Du kan också testa på orientering via Naturpasset - en karta i stadsmiljö och en i skogarna kring Högaliden. Naturpasset erbjuds månaderna maj-augusti. 

TA MIG HIT >>

 

6. Upplev vitsipporna i Hjo Stadspark 

På 1870-talet anlades Hjo Stadspark som parkanläggning till Hjo Vattenkuranstalt AB. En dåtidens "all-inclusive" med varmbadhus, behandlingsrum, sällskapssalonger, restaurang och logi. Idag är parken en oas som på våren förvandlas till ett vitt hav av vitsippor.  

Vitsipporna växer främst i parkens norra och lite mer vildvuxna del och blomningsperioden sker normalt i april och maj månad. 

Visste du förresten att vitsippan blommar på dagen men sluter sig på kvällen och natten?

 

HJO STADSPARK >>

 

 

 

7. Laga mat ute 

Ta med lunchen eller middagen och laga den utomhus på någon av våra grillplatser. Vi föreslår exempelvis ett besök vid Lingonuddens vindskydd, söder om Hjo. En trevlig plats precis vid Erikssonsdammen med eldplats och fin utsikt över dammen. 

För info om alla våra vindskydd och grillplatser, besök vår sida här >>

Behöver du tips på mat du kan laga ute? Kika gärna här för tips och recept från ICA på "en grym matsäck" >>