Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

För uppdaterad information om coronaviruset (COVID-19), besök Folkhälsomyndighetens webbplats

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Jesper Anhede

Sara om Hjos unika butiker

  • Visit Hjo - Hjo turistinformation

Om historiska yrken och dagens shopping

I början av 1800-talet fanns allt från krukmakare, målare, guldsmeder och bokbindare till glasmästare, snickare, skräddare och till och med pistolsmeder i Hjo. Många av dessa hantverken kan du handla i Hjos unika butiker än idag! 

Jag heter Sara Johansson och driver butiken Tvålfabriken här i stan. Inspirerade av Hjos historia som kurort och vår långa hantverkstradition tillverkar vi handgjord tvål. Hjo har ju genom tiderna haft många hantverksmästare som varit aktiva här. Här fanns i början av 1800-talet allt från krukmakare, målare, guldsmeder och bokbindare till glasmästare, snickare, skräddare och till och med pistolsmeder. Många av dom här hantverken finns i Hjo än idag, vilket vi ser i alla våra unika butiker som säljer allt från keramik och silversmycken till läderartiklar, smide och egentillverkade möbler, och numera dessutom handtillverkad tvål, vilket vi tycker är roligt.

Loppis och Second Hand
Man behöver inte alltid köpa nytt. Genom att återbruka, handla second hand och leta på loppisar bidrar du till ett hållbart tänk. Här i Hjo kan du fynda massor av konst, konsthantverk och design i våra second-hand-butiker, loppisar och antikvitetsaffärer. Dessa hittar du på vår webb www.visithjo.se. Utöver de fasta butikerna finns det också sommartid ”pop-up-butiker” på olika ställen runtom i Hjo. Så lycka till att fynda och återbruka! 

FairTrade City
Ett 70-tal städer i Sverige utmärker sig som FairTradestäder – Hjo är sedan 2015 en av dem. FairTrade är en oberoende certifiering med kriterier för ekonomisk, social och miljömässig hållbar utveckling. Organisationen arbetar för en rättvis handel och etisk konsumtion där odlare och anställda ges möjlighet att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor i länder med utbredd fattigdom. Här i Hjo kan du som konsument bidra genom att handla FairTrademärkt i våra butiker.