({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

30
jul
-
31
aug

Hjo Kraftkonst 2020

Elskåpskonst i centrala Hjo

Hjo Kraftkonst 2020 - I have a dream

Under Hjo Kulturveckor  förvandlades 26 av Hjos elskåp till härliga konstverk. Deltagare i projektet var elever från Hjo folkhögskola och Guldkroksskolan samt amatörer och konstnärer från Hjo.

Temat var I have a dream och projektet pågick 13-27 september. 

2021
Under Kulturveckorna 2021 kommer vi att sätta färg på ytterligare några av stadens elskåp.
Vill du vara med och måla ett? Skicka en kort beskriving av dig själv, en skiss eller beskrivning av vad du tänker måla och några bilder på konst du gjort till kulturkvarteret@hjo.se. Senast 15 augusti vill vi ha din intresseanmälan. Ett målat elskåp bevaras i 2 år (förutsatt att färgen håller).

Om du har frågor kring Hjo Kraftkonst, kontakta:
Lena Fastmark, 0505-350 18, lena.fastmark@hjo.se eller
Maria Setzer, 0503-354 53, maria.setzer@hjo.se.

 

Här hittar du alla elskåp som målats i projektet

Karta Hjo Kraftkonst 2020

 

Om projektet

Projektet var ett samarbete mellan Hjo kommun, Hjo energi, Hjo Folkhögskola och Hjo Konstförening. Förhoppningen är att detta blir ett återkommande evenemang där konstverken på våra elskåp byts ut till nya varje år. 

Om konstnärerna

Skåp nr:

1. Taima, elev vid Guldkroksskolan, 

2. Alvi, elev vid Guldkroksskolan, 

3. "KingKong", elev vid Guldkroksskolan.

Verket:
”GRÖN EL?”

”Jag vill att min målning ska ställa hoppet till att det snart kanske bara finns sådan el som inte påverkar klimatet negativt alls, ett hopp om en framtida uppfinning som löser energifrågan.”

4.

Jonatan Lundgren, 2006
Går i 8A på Guldkroksskolan. Älskar musik men ännu mer min sina vänner.

Lova Rosvall, 2006

Går i 8A på Guldkroksskolan. Har brunt hår och gröna ögon och älskar musik.

"There is always a next day, Det kommer alltid en annan dag"

5 + 6. Pga sjukdom blev inte skåp 5 och skåp 6 målade. Förhoppningsvis blir det klart under 2021.

7. Annelie Ahlander, 1962

Annelie kommer ursprungligen från Tibro. Hon flyttade till Hjo som 18-åring, fick ”hjosand mellan tårna” och stannade kvar. Arbetar som frisör sedan 1983.
Annelie har målat sen hon var ung men mer aktivt de senare åren. Var under några år elev hos Ingrid Melin Bjureus och är nu med i Ingrids ”gamla målargäng” som fortfarande håller till i kurslokalerna på Sveavägen. Målar ofta kvinnosiluetter eller landskap i olja. 

”Under stora hattar kan stora drömmar frodas.”

 

8. Amelie Thim, 2007

Amelie är 13 år gammal och bor här i Hjo med sin familj.
På fritiden spelar hon piano, rider, är med kompisar eller målar.

”Jag har målat en soluppgång över vattnet. Bilden symboliserar en ljus morgondag.”

 

9. Linnea Korneck, 2006

Linnea är född i Tyskland men flyttade till Hjo när hon var ungefär 1 ½ år. Går för närvarande i 8:e klass på Engelska skolan i Jönköping. När hon inte tecknar eller målar tycker hon om att spela fiol och basket. 

”Jag har målat en äng med tusenskönor och lite kullar och berg. Jag tänker att det är en ”drömäng” där man bara vill ligga på rygg och titta upp på himlen.”

 

10. Linda Thomas, 1964

Linda är född i Washington, D.C.  Studerade illustration på Parsons School of Design i New York City 1983-87. Efter många år i storstaden flyttade hon 1997 till platsen där hon känner sig hemma, till Hjo och till Vättern. Att bo och verka i den lilla staden har gett henne möjlighet att utveckla sitt konstnärskap åt olika håll, att skapa projekt och hitta samarbetspartners.
Hennes eget arbete varierar mycket men teckning ligger alltid i botten – oftast med människan som fokuspunkt - och med färg och form som komplement. 
Linda arbetar som lärare på Hjo Konstskola (en linje på Hjo folkhögskola) vilket hon trivs väldigt bra med.  ”Skolan är en fantastisk mötesplats för kreativa människor!”

Verket:
”DREAMSCAPE”

Dreaming my way in and out of reality,
Creating peace
Creating chaos
Creating peace  
Creating chaos  
- and all that is in between.

Living my way in and out of the dream   
Creating peace
Creating chaos
Creating peace  
Creating chaos  
- and all that is in between.  

What if the dream is reality 
- and reality the dream?

What if I am the only One here
- making all this up?

I am indeed, the only One with my unique perspective
My unique dreams
My unique reality

Dream of peace, I will live in peace.
Dream of chaos, I will live in chaos

I AM
My dream
I AM
My reality

 

11. Stefan S. Bygg, 1986

Stefan kommer ursprungligen från Sala men flyttade till Hjo för 15 år sedan för att studera vid Hjo Konstskola. Och sen kunde han förstås inte slita sig härifrån. Målar ofta abstrakt eller surrealistisk, i akryl eller bläck. Arbetar för närvarande med att måla tolkningar av olika ord som andra fått bestämma åt honom. Serien kallar han ”Ord av”.

”Runt temat "I have a dream" tänkte jag mig tankar som flyter runt inom oss och lyser upp vår vardag. Hur en del av dessa drömmar växer och formar sig med åren. Vissa försvinner in i intet igen, medan andra utvecklas och kommer ut och sprider sig bland vänner och människor.”

 

12. Nina Gillbo, 1962

Hjobo och amatör. Har ritat och målat hela livet med olika intensitet beroende på livsskede. Provat olja och akryl men arbetar nu helt i akvarell. 

"Jag ville skruva till temat "I have a dream" och på svenska -  jag har en dröm - gjorde att jag såg en bild i huvudet på kakorna "Drömmar" ihop med ett gammalt handskrivet recept. Så fick det bli.

13. Ida Karlsson, 1991

Ida är uppväxt i Taberg utanför Jönköping och flyttade till Hjo förra året. Hon har gått några olika konstinriktade utbildningar men för närvarande är konsten ett fritidsintresse vid sidan om jobbet i Hjo kommun. Ida hoppas dock kunna utveckla konsten mer och kanske bygga upp en verksamhet. Jobbar med olika medium, men är mest intresserad av att göra skulpturer. Ida är medlem i Ateljéföreningen Ockra.

”I min konst jobbar jag med min egen mentala hälsa. Negativa tankar omvandlas till positiva totemdjur. I detta projekt, ”I have a dream”, har jag utgått ifrån hur världen ser ut idag och att det vore skönt att fly undan till ett sagoland ett tag. Kattbjörnen njuter av solen och Elvira, som fågeln heter, tar med sig sitt hus och tar semester.”

 

14. Christoffer Totte Engvall, 1990.

Lever och bor i Hjo med ursprung i Dalarna. Konstnär och musiker som uttrycker sig i en punkig och brutal expressionism, figurativt såväl som abstrakt. Har tidigare haft flertalet utställningar i Stockholm (Galleri Erik Axl Sund + Supermarket Art Fair), senast med en separat-utställning på Körsbärsgården, Gotland m.fl. 

Verket: 
"LÅT DET SKAVA"
Verket har formats utifrån två ord, mångfald och tolerans.
Vilja och förmåga att tänka bortom traditionella föreställningar och cementerade konventioner.
En förutsättning för att kunna mottaga och tolka samtiden ur ett perspektiv fritt från nostalgi och konservativ hållning. 


15-26.  Elever vid Hjo folkhögskolas konstlinje

 

Kulturkvarteret Pedagogien

Välkommen till Kulturkvarteret Pedagogien. En spännande mötesplats för alla åldrar där du  kan besöka bibliotek, turistinformation och utställningar. Här finns även en biograf samt fest- konsert- och konferenslokaler - allt under ett och samma tak.

Läs mer
Kontaktinformation

Kulturkvarteret Pedagogien

Bangatan 1 B

54433 Hjo


Telefon: +46 503 352 55


E-post: visithjo@hjo.se

Hemsida: kulturkvarterethjo.se