Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Kvinna som tar bild ute i naturen med sin mobil.

12 instavänliga platser i Hjo!

Här presenterar vi 12 Instagramvänliga/fotovänliga platser i Hjo. Allt från våra ikoniska badhytter på Guldkroksbadet, ångaren Trafik och de klassiska fyrarna i Hjo hamn, till naturreservatet Hjoåns dalgång mitt i centrum och den gamla prisbelönta trästadsmiljön med sina pittoreska små hus och innergårdar. Allt du behöver göra är att grabba tag i din mobil och bege dig ut i Hjo – inget filter är nödvändigt.

Insta Spot #Nr 1 – Hantverksgatan

Hjo vilar på en lång hantverkstradition och här på Hantverksgatan, som namnet anger, höll många av Hjos hantverkare till.  

Fotograf: Jesper Anhede

 

Insta Spot #Nr 2 – Sjögatan

Hjo är känd för sin trästad och om du vandrar längs Sjögatan ser du vackra exempel på Hjos välbevarade och vackra trähusbebyggelse. Kika gärna in på Sjögatan 1, 6 och 9 för att se exempel på handhyvlad panel. 

Fotograf: Per Olsson

 

Insta Spot #Nr 3 – Skolbryggan, Sjögatan

På Skolbryggan börjar, eller slutar, om man så vill, Sjögatan. På mitten av 1800-talet fanns det en skola och en skolgård på tomten söderut, därav namnet Skolbryggan. Från Skolbryggan har du en fantastisk utsikt över Hjo hamn och Vättern.

Badande människor i Vättern med vy över Hjo hamn.

Fotograf: Jesper Anhede

 

Insta Spot #Nr 4 - Parkvillorna i Hjo Stadspark

1876 invigdes Hjo Vattenkuranstalt, en badanläggning dit societeten åkte för att kurera sina krämpor. De ståtliga parkvillorna står fortfarande kvar och minner om gamla tider - flitigt fotograferade. 

Fotograf: Jesper Anhede


Insta Spot #Nr 5 – Samskoleparken, utomhusutställning

Under sommarmånaderna används ofta den så kallade Samskoleparken för utomhusutställningar på olika teman. 

Barn som tittar på fotoutställning utomhus i Samskoleparken i Hjo.

Fotograf: Jesper Anhede


Insta Spot #Nr 6 – Hamngatan 

Hamngatan är en av Hjos huvudgator där de flesta butiker ligger. När du går här, passa på att notera det gamla huset som sticker ut mitt i gatan. Det är Norreport - en gammal tullstuga som uppfördes 1671 dit resande handelsmän, hantverkare och bönder gick för att erlägga tull för sina varor.

Fotograf: Jesper Anhede

 

Insta Spot #Nr 7 - Hjo hamn och de klassiska fyrarna 

De klassiska fyrarna ute på vågbrytaren i Hjo hamn är flitigt fotade. Allra helst när Ångaren Trafik tuffar förbi in i hamnen om sommarkvällarna. Visste du att fyrarna, så sent som 1984, fick elektrisk belysning?

Fotograf: Jesper Anhede

 

Insta Spot #Nr 8 – Badhytterna, Guldkroksbadet

Några av Hjos mest kända ikoner är våra badhytter som uppfördes 1913. Då tillhörde de Hjo Strandbad. Numera kan man vid ett besök på Guldkroksbadet hyra en badhytt för eget bruk och njuta av en skön semesterdag vid stranden. 

Fotograf: Jesper Anhede


Insta Spot #Nr 9 - Hjoåns dalgång

Hjoåns dalgång är naturreservatet mitt i staden. Naturstigen längs med ån var under medeltiden en av de viktigaste transportsträckorna i Hjo. Idag bjuder naturstigen på flera natursköna platser. Vandra gärna hela vägen upp till Grebbans kvarn där vattenfallet är en av de mest fotograferade platserna i Hjo.

Fotograf: Jesper Anhede


Insta Spot #Nr 10 – Forsbergsgården, Regeringsgatan

Forsbergsgården fick hösten 2014 andra pris i tidningen Gårdar och Torps byggnadsvårdstävling. Här kan du övernatta i den gamla 1700-talsbyggnaden omgiven av en sprudlande trädgård mitt i den gamla delen av Hjo. 

 

Mamma och dotter som sitter i Forsbergsgården trädgård i Hjo, ett privatboende mitt i de gamla stadsdelarna.

Fotograf: Jesper Anhede


Insta Spot #Nr 11 – Strandpromenaden, Jönköpingsvägen

Hjovieran kallas den i folkmun, den vackra strandpromenaden som förr i tiden var ett fiskeläge där fiskarna hängde upp sina nät på tork. Idag är strandpromenaden en välbesökt badplats, ett promenadstråk och en omtyckt plats för fotografering, gärna en stjärnklar natt.

Fotograf: Jesper Anhede


Insta Spot #Nr 12 – Långgatan 

Långgatan är en av huvudgatorna som länkar samman strandpromenaden i söder med torget och Hamngatan norrut. Här längs med Långgatan finns bland annat fotogalleriet Upon Walls, Österhagens glassfabrik och naturligtvis mysig träshusbebyggelse. 

Ett par på vårpromenad med sin hund längs med Långgatan mitt i den gamla trästaden i Hjo.

Fotograf: JESPER ANHEDE

Följ oss gärna på Instagram