({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: lev dolgachov

Q&A - FRÅGOR OCH SVAR

  • 02 mar, 2022
  • Visit Hjo, Hjo turistinformation

Vart ligger trästaden? Kan jag hyra båt på Vättern? Får du frågor som är svåra att svara på så kan du kanske hitta ett svar eller två här! Kika gärna även igenom våra utbildningsfilmer "Lätt att vara gäst i Hjo" som också är matnyttiga. Dessa hittar du på sidan för dig som Infopoint.

 

SAKNAR DU NÅGON FRÅGA?

Om du har några frågor på lut som du inte fått svar på nedan, får du gärna mejla oss på visithjo@hjo.se. Säg att du arbetar på en Infopoint - så lägger vi även upp frågan här, så vi kan hjälpa fler ambassadörer att hjälpa våra gäster under sitt besök i Hjo!

TEMA NATURUPPLEVELSER

 

Går det att hyra båt på Vättern?

Från Hjo går det inte, Karlsborgs Camping >> erbjuder roddbåt.
Ps. I Mullsjön finns båt att hyra >> för fiskesugna.

Kan jag hyra cykel i Hjo?

Ja, du kan hyra cykel i Hjo – kika in Whatsup Rental >>

Kan jag hyra kajak eller stand up paddle board?

Ja, du kan hyra SUP och kajak i Hjo – kika in Whatsup Rental >>

Måste jag ha fiskekort i Vättern?

I Sveriges fem största sjöar är det fritt fiske - vilket innebär att Vätterns vatten är kostnadsfria. Det kan finnas fiskeförbud vissa tider om året; under exempelvis fortplantningstid i vissa delar i sjön. Hjo Kommun upplåter kräftfiske >> på kommunens vatten (cirka slutet juli till början september). I Hjo kan du betala en summa och använda båtrampen i hamnen för att få ner din båt.

Läs mer om Hamnkontoret/Gästhamnen här >>

Läs mer på Vättern.org om du har fler funderingar om fiske >>

Får jag fiska i Hjoån?

Du får generellt inte fiska i Hjoån och du ska helst inte stå och fiska i mynningen i hamnen. Det som kan vara bra att veta är att från mynningen i Hjo Hamn upp till broarna i Ånabacken gäller catch and release. Där kan du alltså stå och meta, men om du får harr eller öring ska fisken ner i vattnet igen. Läs mer föreskrifter här >>

Hur är det med fiske i Mullsjön?

Mullsjön har sin egen fiskeförening. För att få fiska där behöver du fiskekort. Det kan du bland annat köpa hos oss på Hjo turistinformation, via Swish eller hos någon i som är med i fiskeföreningen. Barn får generellt fiska gratis, från en viss ålder börjar det kosta. Läs mer om fiskeregler och kostnader här >>

Får jag fiska vid Lingonudden/dammarna runt omkring?

Nej, du får inte fiska i Erikssonsdammen, Rammadammen, Mellandammen, Hållsdammen eller Dicksonsdammen. Dessa dammar tillhör Almnäs Bruk >> och de har i sin tur inte utfärdat några fiskekort. Men om man vill, kan man fråga markägaren om lov.

 

 

 

TEMA KULTURUPPLEVELSER

 

Vad är Kulturkvarteret och kostar det något att gå in?

Kulturkvarteret är en mötesplats där du kan besöka utställningar, gå på bio, delta i kulturevenemang, låna böcker, läsa tidningen och använda gratis WiFi. I Kulturkvarteret finns även Visit Hjo - Hjo turistinformation. Det kostar ingenting att besöka Kulturkvarteret och deras utställningar. Du hittar öppettider här >>

Vart ligger trästaden?

Den bevarade och samlade trähusbebyggelsen i Hjo hittar du mestadels kring torget men även Hjo Stadspark är av särintresse. 1990 belönades Hjo stad med Europa Nostras hedersmedalj "... för det beaktansvärda bevarandet av den samlade trästaden Hjo, vilket inneburit ett bibehållande av dess särprägel och charm". Riksintresset för kulturmiljövård har även utsett Hjo Stadspark till byggnadsminne. Läs mer om Trästaden Hjo här >>

ÖVRIGT

Hur många bor i Hjo?

I hela Hjo kommun bor cirka 9000 invånare. Cirka hälften av dessa bor i staden och resterande bor i de mindre samhällena runtomkring samt utspritt på landsbygden.

Vart kan jag parkera?

Du hittar Hjos parkeringsplatser här >>

Jag behöver en parkeringsskiva, vart finns de?

Du kan ha vilken p-skiva som helst när du parkerar i Hjo, den behöver alltså inte vara med Hjos egna logga. I Hjo kostar inte P-skivorna något. På Kulturkvarteret har vi alltid P-skivor att ge ut. Du som företag är också välkommen att hämta en större mängd p-skivor. Besökare kan hänvisas till oss på Kulturkvarteret eller att fråga i närmaste butik.

SAKNAR DU NÅGON FRÅGA?

Kontakta visithjo@hjo.se så ser vi till att besvara frågan och lägger upp den här!