({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

Gerillaslöjd i Hjo hela sommaren

Under perioden 18 juni till 30 september lyfter vi slöjd och slöjdaktivism i Hjo. Vi genomför ”Hjo ❤ Gerillaslöjd” och spännande saker kommer att hända på flera olika platser - både inomhus och utomhus. Håll utkik och var med och skapa tillsammans med oss!

 

Snabbfakta

När: 18 juni - 30 september 2021

Var: Kulturkvarteret Pedagogien i Hjo, Västra Götaland

Aktörer: Hjo kommun, Gerillaslöjdsfestivalen, Maria Yvell//Virka dygnet runt, Frida Arnqvist Engström, Hjo Folkhögskola, Recycle Design

Gemensamhetsverk: 1 meter mening, Open Wall

 

Hjo ❤ Gerillaslöjd

Hjo ❤ Gerillaslöjd kommer att bestå av flera olika delar.

  • Utställningen Den handgjorda revolutionen kommer att visas inne i Kulturkvarteret,
  • Open wall finns för besökare som vill gerillaslöjda och sätta upp sina verk på plats.
  • Gerillaslöjdsfestivalen besöker Hjo med gemensamhetsverket 1 meter mening.
  • Recycle Design skapar ett konstverk, exklusivt till utställningen.
  • Elevutställning med Hjo Folkhögskola på Kulturgården.
  • "Gerillaodling" av en kvadratmeter lin (rikstäckande projektet #1kvm lin).

Arbetet med Hjo❤ Gerillaslöjd uppdateras kontinuerligt så håll utkik här eller följ oss på Facebook eller Instagram

 

Den handgjorda revolutionen - utställning om Gerillaslöjd

Den handgjorda revolutionen visas i Hjo mellan 18 juni - 30 september. Utställningen produceras av Kulturkvarteret tillsammans med Frida Arnqvist Engström och Maria Yvell. Utställningen fokuserar på Gerillaslöjd som samtida konst och om hur slöjd kan göra skillnad, påverka sätt att tänka, förändra världsekonomier ja, till och med förändra världen. Utställningen visar hur det nya görandet har tagit plats i det offentliga rummet, letat sig ut på gatorna och blivit en del av en samhällsdiskussion. Med hjälp av garn, nål och tråd tecknas en ny samhällsordning av bl.a. garngraffititaggare, hantverksaktivister och anarkibrodöser.

 


1 meter mening

1 meter mening är ett nytt gemensamhetsverk från Gerillaslöjdsfestivalen, där vi bjuder in alla att tillsammans skapa textila remsor där var och en ger uttryck för tankar, drömmar och kreativitet. Remsorna kommer sedan att sättas upp tillsammans längs vajrar där besökare bjuds in att vandra genom allas våra tankar och funderingar. På så vis skapar vi en gemensam textil vandring där vi för en stund får komma varandra nära. Därför är också temat gemenskap.

Fotograf: Maria Yvell

Så här gör du för att vara med:

  • Gör en, eller flera, remsor. Längd på remsan är 1 meter. Till det behöver du lägga till ytterligare 7 cm som vi kan använda för att hänga upp remsan med. Bredd på remsan är 5-10 cm.
  • Remsan ska vara i textil material, du väljer själv vilket.
  • Dekorera remsan med text, mönster, olika material eller vad du själv kommer på.
  • Skicka din remsa senast den 21 maj till adressen: Maria Yvell, Skarpnäcks allé 21, 128 35 Skarpnäck

 

Recycle Design

Recycle Design från Eskilstuna folkhögskola kommer att skapa ett platsspecifikt konstverk som kommer att stå utanför entrén till Kulturkvarteret.

 

Virka dygnet runt

Konstnären Maria Yvell, som virkar och gerillaslöjdar under namnet Virka Dygnet Runt, kommer att skapa ett textil verk till Kulturkvarterets fasad.

 

Open Wall

Inne i Kulturkvarteret kommer det att finnas en en Open Wall där du som besökare kan sätta upp din gerillaslöjd, det kommer även finnas material på plats för den som vill skapa gerillaslöjd. Alternativt kan man skicka in den och få den uppsatt. Adress: Kulturkvarteret Pedagogien, Att: Lena Fastmark, Bangatan 1B, 544 33 Hjo.

 

Kulturgården

Hjo Folkhögskolas konstlinje tar Kulturkvarterets utomhusgård i besittning. Följ oss här om du vill vet vad som händer.

 

 #1kvm lin

Lin är en underbar växt och vi vill att fler ska lära känna den blå lilla blomman! I år kommer kommer nästan hela Sverige vara med och odla lin. Tillsammans med Hemslöjden- Svenska hemslöjdsföreningar riksförbund, hemslöjdsföreningar, hemslöjdskonsulenter och utvecklare runt om i landet kommer vi tillsammans fylla landet med blåblommande plättar. 

I samband med Hjo <3 Gerillaslöjd så finns vi på plats med "gerillaodling" i Hjo i sommar. Under sensommaren kommer vi även att skörda och bereda linet på plats i Hjo.

 

Frida Arnqvist Engström

Frida Arnqvist Engström, journalist och bloggare har bevakat slöjdvärlden sedan 2005 och driver sedan 2008 bloggen Kurbits.nu där hon skriver om slöjd, hantverk, konst, DIY, hållbarhet och politik. 2014 skrev hon boken Gerillaslöjd: garngraffiti, DIY och den handgjorda revolutionenHon är också den som myntat begreppet Gerillaslöjd i Sverige och projektledare inom Gerillaslöjdsfestivalen.

 

Maria Yvell

Maria Yvell är virkare och gerillaslöjdar under sitt alias Virka Dygnet Runt, samt konstnärlig ledare för Gerillaslöjdsfestivalen. Hon är också poet, vilket gör att texten och textilen ofta möts. Maria ser virkningen som ett uttryckssätt att synliggöra alternativa sätt till att aktivistiska handlingar och att göra sin röst hörd på. Maria jobbar ofta med att sammanföra människor genom att skapa gemensamma textila verk