({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

{{settings.Localization.Data.TravelPlanner.MaxItemTitle}}

En del av
Gå till innehåll Tillbaka till början
  • Fotograf: LQ

Matåret i Hjo

JANUARI
Inled året med nya sunda matvanor. Botanisera bland Hjordnära Mejeris alla yoghurtsorter. Besök ICA Supermarket eller Känslas delibutik.

FEBRUARI
På Löpareskogens Gårdsmejeri, strax väster om Hjo, producerar Lotta och Per-Inge ost. Gårdens ostar säljs på Hjo Sik i Hjo hamn.

MARS
Strax väster om Hjo, på Munkebo Gård, föder Calle och Malin upp kyckling till Kronfågel. Håll utkik efter kyckling från Munkebo Gård när du handlar i disken på ICA.

APRIL
Till påsk kan du passa på att inhandla varmrökt lax på Hjo Sik, eller ”Feskeboa” som vi säger i Hjo. Här kan du köpa med dig av Vätterns läckerheter eller äta direkt i butikens restaurang.

MAJ
I maj börjar den vita sparrisen att skördas på Vätternsparris strax söder om Hjo. Du kan handla nyplockad sparris direkt av Bernhard i den egna gårdsbutiken.

JUNI
Lagom till midsommar är jordgubbarna färdiga att plockas på Munkebo Gård. Här finns både självplock och färdigplockat. Glass smakar utmärkt till jordgubbar. I det ekologiska glasscaféet Gula Paviljongen vid Hjoån, kan du avnjuta lokalt producerad glass. Honung tillverkas av de första sommarblommorna på Torsbo Gård, inte långt från Munkebo. Sommarhonung och nyslungad honung säljs både på Torsbo och på Munkebo gård.

JULI
I juli är det dags för jätteblåbären på Blåbärsgården i Fridene att plockas. Flera sorter finns att välja på. Sommaren är också lika med grillsäsong. På Bisonfarmen i Gate, strax söder om

Hjo, bedrivs bisonuppfödning. Djuren slaktas hemma på gården och kött kan du köpa i gårdsbutiken.

AUGUSTI
Härliga augustikvällar är förenade med kräftfiske. På Munkebo Gård kan du hyra din egen kräftfiskedamm. Det är bara att agna burarna och kasta i.

SEPTEMBER
Kyliga höstkvällar är det skönt att värma sig med en kopp te med honung. Ringabergets Honung tillverkas naturell eller med smak. Honungen säljs direkt på gården och i flera butiker i Hjo.

OKTOBER
Hösten innebär traditionsenlig slakt inför julens firande. På Lidens Gård i Korsberga håller man på traditionen och slakt av de naturligt uppfödda lammen sker hemma på gården. Om du vill beställa kött kontaktar du Korsberga Lamm direkt. Samtidigt är det potatispremiär hos potatisodlaren Johan Jonsson. Då kan du passa att handla direkt på gården i Blikstorp. 

Även i Fridene är det potatispremiär. Hos familjen Widhja kan du handla sju sorters potatis där den blå mandelpotatisen är av de ovanligare sorterna.

NOVEMBER
På Hjo Bryggeri tillverkas enbärs- och svagdricka. Kanske något att smutta på vid första advent istället för glögg? Drycken säljs i flera butiker i Hjo.

DECEMBER
På Almnäs Ysteri, strax söder om Hjo, produceras bland annat den populära Wrångebäcksosten, Almnäs Tegel och Anno 1225. Almnäs ostsortiment hittar du i Känslas delibutik och på ICA Supermarket.


 

Destination