Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Mogna och omogna jordgubbar i jordgubbslandet.

    Fotograf: Denis and Yulia Pogostins

Matåret i Hjo

  • Visit Hjo, Hjo Turistinformation

Till Hjo åker många för att ta det lugnt, må gott och bara njuta. Detta görs med fördel på någon av våra mysiga restauranger eller caféer som erbjuder det mesta i matväg. Allt från stenugnsbakad pizza, surdegsbakat bröd och husmanskost till mera lokala specialiteter så som nyfångad Vätternröding, rökt sik och ostpaj med ost från Almnäs. Du kan njuta av läckra chokladpraliner, smarriga bakelser, lokaltillverkad glass eller en krämig cappucino.

Januari

Inled året med nya sunda matvanor. Botanisera bland Hjordnära Mejeris alla yoghurtsorter. Besök ICA Supermarket eller Känslas delibutik.

Februari

Maplerock Ranch Delikatesser strax söder om Hjo, kan du köpa styckningsdetaljer från nöt - passa på att göra en mustig köttgryta i februarikylan!

Mars

Strax väster om Hjo, på Munkebo Gård, föder Calle och Malin upp kyckling till Kronfågel. Håll utkik efter kyckling från Munkebo Gård när du handlar i disken på ICA.

April

Till påsk kan du passa på att inhandla varmrökt lax på Hjo Sik, eller ”Feskeboa” som vi säger i Hjo. Här kan du köpa med dig av Vätterns läckerheter eller äta direkt i butikens restaurang.

Maj

I maj börjar den vita sparrisen att skördas på Vätternsparris strax söder om Hjo. Du kan handla nyplockad sparris direkt av Bernhard i den egna gårdsbutiken.

Juni

Lagom till midsommar är jordgubbarna färdiga att plockas på Munkebo Gård. Här finns både självplock och färdigplockat. Glass smakar utmärkt till jordgubbar. I det ekologiska glasscaféet Gula Paviljongen vid Hjoån, kan du avnjuta lokalt producerad glass.

Juli

Under juli är det dags för jätteblåbären på Blåbärsgården i Fridene att plockas. Flera sorter finns att välja på. Sommaren är också lika med grillsäsong. På Bisonfarmen i Gate, strax söder om Hjo, bedrivs bisonuppfödning. Djuren slaktas hemma på gården och kött kan du köpa i gårdsbutiken.

Augusti

Varför inte baka eget bröd med mjöl malt på  Stampens Kvarn? Om du inte har tålamodet kan du alltid köpa nybakt surdegsbröd och diverse bakverk på plats i restaurangen - eller håll utkik efter deras Food Truck som cirkulerar runt om i Hjo.

September

Kyliga höstkvällar är det skönt att värma sig med en kopp te med honung. Ringabergets Honung tillverkas naturell eller med smak. Honungen säljs direkt på gården och i flera butiker i Hjo.

Oktober

Hösten innebär traditionsenlig slakt inför julens firande. På Lidens Gård i Korsberga håller man på traditionen och slakt av de naturligt uppfödda lammen sker hemma på gården. Om du vill beställa kött kontaktar du Korsberga Lamm direkt.

I Fridene är det potatispremiär. Hos familjen Widhja kan du handla sju sorters potatis där den blå mandelpotatisen är av de ovanligare sorterna.

November

Hjo Bryggeri tillverkas enbärs- och svagdricka. Kanske något att smutta på vid första advent istället för glögg? Drycken säljs i flera butiker i Hjo.

December

Almnäs Ysteri, strax söder om Hjo, produceras bland annat den populära Wrångebäcksosten, Almnäs Tegel och Anno 1225. Almnäs ostsortiment hittar du i Känslas delibutik och på ICA Supermarket.

Matårets producenter