({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Hjo TB, Lotta Persson

Hjo Hamn

  • Visit Hjo, Hjo Turistinformation

Under sommaren bubblar det av aktivitet i hamnen. Spendera en dag på Guldkroksbadet, ta en tur med Hjos eget sightseeingtåg Lok-Hjo-Motivet, ge dig ut på Vättern ombord på Ångaren Trafik eller strosa runt i den myllrande hamnmiljön och insup atmosfären.

Allmänt om Hjo hamn

När magen börjar kurra finns flertalet restauranger och caféer. Ät en bit mat på Hamnkrogen, Bryggan eller Hjo Sik och avsluta med glass på Moster Elins. För dig som anländer med båt erbjuder gästhamnen service med dusch, toalett, tvättmaskin, kyl och frys. Vid kvällens intåg och värmen sjunker kan det passa med en avslappnande stund i bastun, i hamnen har du Hjo Flytbastu nära till hands.

Gästhamn och båtramp

På Hamnkontoret får du som båtgäst tillgång till dusch, toalett och tvättmaskin. Du kan även låna flytväst. Det finns 14 ordinarie gästplatser i Hjo hamn, men ofta finns det fler då båtplatsägarna sätter upp en grön skylt för "ledigt".  Vill du veta om det finns lediga gästhamnsplatser ringer du Hamnkontoret. Som besökare kan du sjösätta din båt i Hjo hamn. Rampen är 4,5 meter bred och klarar 9 ton.

Vattenskoter

Många vattenskoterförare sjösätter vid rampen i Hjo hamn, detta är tillåtet och följande regler råder:

  • I Hjo hamn gäller en hastighetsbegränsning om 4 knop
  • För att minska störning och risken för allvarliga olyckor bör inte vattenskotrar köras närmare land än 300 meter
  • Reglerna i sjötrafikförordningen och sjölagen gäller även vattenskotrar

Ångaren Trafik

Har du möjlighet ska du uppleva Hjo från sjösidan. Det är en speciell känsla att göra det med S/S Trafik från 1892, ett av Sveriges bäst bevarade ångfartyg, som har sin hemmahamn här. Ta till exempel en timmas rundtur, en dagsutflykt till Visingsö eller en av de populära kryssningarna med ångbåtsjazz. Läs mer om S/S Trafik här.

Hamnens Historia

Hamnen anlades på sin nuvarande plats år 1855. För sjöfart över Vättern var Hjo redan under medeltiden bästa hamnen och kortaste vägen rätt över sjön. Munkarna från Östgötaklostren fortsatte från Hjo till Varnhem, Skara och Nidaros på sina pilgrimsfärder. Hit gick också järnvägen med gods som skulle frakta över till andra sidan Vättern av S/ S Trafik. 

Vättern

Var du än befinner dig i Hjo stad är Vättern alltid nära och därför går det lätt att varma sommardagar snabbt smita iväg för ett svalkande dopp. Det finns flera badplatser, både inne i stadskärnan och utanför centrum. Inne i Hjo kan du med fördel bada bland annat på Guldkroksbadets sandstrand, fri entré, eller ta ett dopp på strandpromenaden på söder. Om du istället vill ge dig ut på sjön kan du följa med på en ångbåtstur med S/S Trafik, njuta av en stilla stund ute på den vedeldade flytbastun i hamnen, eller varför inte ta med dig din egen paddelbräda och ge dig ut på en spegelblank Vättern?