({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Hjo Turistbyrå

Fiska i Hjo

  • Visit Hjo - Hjo Turistinformation

Här får du tips och idéer om var du bäst fiskar i Hjo och vilka fiskeregler som gäller. Vi tipsar också om öringsafari utmed Hjoåns dalgång.

Mullsjön

Mullsjön är en fiskrik sjö i närheten av Hjo. Den är känd för att bjuda på ett fint vinterfiske efter abborre. På sommaren är båtfiske efter abborre och gädda att föredra. En person i båten måste ha ett giltigt fiskekort och max tre spön får användas. Fiske från strand och brygga är fritt, men hänsyn måste tas till privata tomter utmed sjön, här råder fiskeförbud.

Vättern

Sveriges näst största sjö är djup och mycket klar. Vättern är känd för sitt fina fiske efter storröding, insjölax och öring. Sjöns fiskesäsong sträcker sig över hela året. På Vättern opererar flera duktiga fiskeguider som erbjuder ett riktigt fiskeäventyr. Fisket är fritt och man kan meta vitfisk samt spinnfiska från land efter abborre, gädda och harr. Höst och vintertid finns även chans att fånga lax från land. I sjön förekommer mer än 30 fiskarter plus signalkräfta.

Kräftfiske Vättern
På helger, från och med fjärde fredagen i juli till och med den andra söndagen i september (från fredag kl. 17.00 till söndag kl. 17.00) är det tillåtet (utan krav på tillstånd) att fiska kräftor på allmänt vatten i Vättern. Kräftfiske på allmänt vatten får ske med högst 6 burar per person. Minimimått på 10 cm gäller och burar ska vara utmärkta med fiskekula. Burar finns att tillgå via Hamnkontoret i Hjo. Mer om Kräftfisket hittar du här >>.

Öringsafari i Hjo

Hjoån är ett viktigt område för reproduktionen av harr och öring. På hösten när öringen leker kan du passa på att följa med på öringsafari utmed Hjoån >>. Safari sker kvällstid, från slutet av oktober till mitten av november. Utrustad med gummistövlar och ficklampor samt i sällskap av kunniga guider får du lära dig mer om öringen och dess vandring

Fiskeregler och fiskekort

När det kommer till våra vatten vilar det på var och ens ansvar att följa gällande fiskeregler och restriktioner samt att införskaffa giltigt fiskekort. Det gäller således att läsa in sig på vilka regler som gäller för det aktuella vattnet eftersom de kan skilja sig markant. Notera att det alltid finns speciella regler för Put & Take-vatten. I Vättern krävs inget fiskekort, men här finns fiskeregler, restriktioner, förbudstider och fredningsområden som måste respekteras.

Du kan läsa mer om fiskeregler och vad som gäller i de olika sjöarna i vår fiskekarta här >>. 

Du kan läsa mer om fiskeregler på Vättervårdsförbundets hemsida www.vattern.org >> samt www.svenskafiskeregler.se >>.