({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
 • Fotograf: Hjo turistinformation

Högaliden Friluftsområde

 • Visit Hjo - Hjo turistinformation

På Högalidens friluftsområde erbjuds utomhusaktiviteter för alla, året runt. Här kan du ta en stillsam promenad, träna löpning, cykla mountainbike eller njuta av en grillstund. Under vintern kan du åka längdskidor och pulka.

 

Snabbfakta

Toalett: JA, för alla - vissa tider
Grillplats: JA
Parkering: JA
Omklädningsrum: JA, för medlemmar
Mountainbikeleder: JA, 1 km, 3 km och 5,1 kilometer
Löparspår: JA 1,5-5 kilometer
Elljusspår: JA, 2,5 kilometer tänt till kl. 21:00
Längdskidspår: JA, 1,5-5 kilometer natursnö
Pulkabacke: JA

Vägbeskrivning

 

Motionsspår

För dig som gillar att promenera, springa eller vintertid åka längdskidor finns det flera motionsspår att välja mellan. Terrängen är medelkuperad och spåren är breda grusvägar. Vintertid är det enbart natursnö i längdskidspåren.

Motionsspårens längd

 • 1,5 kilometer
 • 2,5 kilometer
 • 3,5 kilometer
 • 5 kilometer
 • Elljusspår 2,5 kilometer - tänt till kl. 21:00

Åk längdskidor eller pulka 

Högaliden ligger högre upp och längre ifrån Vättern vilket gör att snön lättare lägger sig på marken. Vintertid, om snön är tillräckligt djup, spåras därför flera av löpspåren på Högaliden. Information om vilka spår som finns att tillgå för längdskidor, samt status för spåren hittar du på Skidspår.ses hemsida. Skidspåren är enbart på natursnö. Många kommer även hit för att åka pulka, pulkabacken finns i anslutning till parkeringen.

Status på skidspåren >>

Fotograf: MostPhotos

 

Stigarna runt Högaliden

Det finns mycket stigar och gamla traktorspår kors och tvärs vid Högaliden - ett riktigt trail-mecka för dig som gillar att löpa eller gå i terräng. Lättast att hitta en omarkerad led är att följa skyltarna för Västra Vätterleden - och ha med dig en GPS (exempelvis google kartor) så du hittar tillbaka. Orienteringsklubben erbjuder även en 10 kilometers trailslinga som finns i postlådorna utanför klubbstugan.

Vandra Västra Vätterleden
Västra Vätterleden består av totalt 195 kilometer led fördelat på åtta etapper. Från Karlsborg i norr till Mullsjö i söder. Etapp 5 korsar Högalidens friluftsområde. Leden är utmärkt med orangea markeringar runt träd. Fysiska kartor för samtliga etapper finns att köpa på Visit Hjo Turistinformation. De finns även för nedladdning.

Västra Vätterleden Etapp 5 >>

Västra Vätterleden Etapp 4 >>

Fotograf: JESPER ANHEDE

 

Orientera i skogarna

Under sommarhalvåret erbjuder Hjobygdens Orienteringsklubb dig att själv testa på "veckans bana". Varje söndag eller måndag läggs det ut två nya banor. Kartorna finns i brevlådorna på anslagstavlan vid klubbstugan och det är även där start och mål är. Där finns även kompasser för utlåning. Du hittar även ett terrängspår på 10 kilometer i en av postlådorna (alltid samma spår/slinga).

 • Korta banan är drygt 2 km lätt orientering.
 • Långa banan är ca 4 km medelsvår orientering.

Naturpasset
Naturpasset är ett perfekt aktivitet som passar de flesta. Med hjälp av en karta ska du hitta de olika kontrollerna som är utmärkta. Hjobygdens OK arrangerar varje år två olika naturpass, ett i stadsmiljö (i Hjo stad) och ett i skogsmiljö (med start vid Högaliden). Naturpassen går att köpa på Visit Hjo Turistinformation. Läs mer om Naturpasset här >>. 

Cykla mountainbike 

På Högaliden finns flera MTB-spår att tillgå. Ansvarig för spåren är Hjo Velocipedklubb >> 

 • Grönt spår: 1 km 
 • Blått spår: 3 km 
 • Rött spår: 5,1 km

Tvätta din cykel
Behöver du tvätta din cykel efter ett lerigt träningspass i skogarna så finns det en cykeltvätt vid omklädningsrummet/vid trappan från första parkeringen. Det är kostnadsfritt att tvätta din cykel.

 

Fotograf: ROBERTO CAUCINO

 

Toalett och omklädningsrum

Det finns WC att tillgå för allmänheten, den är öppen dagligen 08:00-21:00. Den finns på nedre plan i tvåvåningshuset. För medlemmar finns även ett omklädningsrum med bastu och dusch, träningsrum med träningscyklar, pingisbord och fria vikter. Läs mer på Hjobygdens OK för mer information >>

 

Grillplats

Du hittar grillplats vid Högaliden. Det finns även några vindskydd i närheten där det finns förberett för att göra upp eld. Glöm inte att ta med dig egen ved/grillkol och glöm inte att släcka efter dig.

Grillplatser i Hjo >>

Vindskydd i Hjo >>

 

Fotograf: Jonas Ingman

 

Ta dig hit

Friluftsområdet ligger cirka 5 kilometer från centrala Hjo. Hit kan du ta dig med bil eller via den asfalterade (enskilda) cykelvägen som går längs Hjovägen (mot Korsberga). Sista biten är grusväg och delas med bilar. Det finns flertalet parkeringsplatser på hela området.

Verksamma föreningar