({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Luften är fri

  • Visit Hjo turistinformation

Visste du att 34% av Sveriges invånare sällan eller aldrig är i naturen under helgen? Initiativet LUFTEN ÄR FRI leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Initiativet syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt öka medvetenheten kring utelivet. Varje månad kommer nya teman och nya förslag på vad du kan göra under Friluftslivets år 2021. Häng med!

 

OKTOBER - #LÄRAUTE

Visste du att barn oftast ärver sina friluftsvanor från sina föräldrar? Men vad händer med de barn som inte har det arvet? Då är skolan en inkörsport - där barn får förutsättningar för ett fortsatt friluftsliv och även lära sig mer om naturen. Under oktober vill Luften är fri lyfta goda exempel från skolor som bedriver utomhusundervisning. Behöver du lite vägledgning i ditt arbete så har Luften är fri samlat information om undervisning utomhus. Du kan också kika på haschtaggen #uteklassrummet på sociala medier.

Till Skolportalen

 

 

 

SEPTEMBER - #GILLAFRILUFTSLIVET

Under september månad lyfter Luften är Fri >> att ta tillvara på just friluftslivet. Du som är uppväxt i Sverige och gått i svenska skolan vet att du får ta del av naturen, det är en rättighet men att du också har en skyldighet (allemansrätten). I många andra länder så är det högst begränsat att vistas i skog och mark, då man ofta måste be markägaren om lov.

Men hur var det nu med allemansrätten? Vad får jag egentligen göra?

Spela spelet om allemansrätten, som Friluftsfrämjandet, Studiefrämjandet och Sverok tagit fram med stöd av medel från Naturvårdsverket.

Spelet om Allemansrätten

 

 

 

AUGUSTI - #JAGHARALDRIG

Ett litet äventyr är oftast starten på något större – hur ska man annars våga sig på något man aldrig provat innan? Har du testat något nytt under friluftslivet år 2021? Ångra hellre det du har gjort, än det du inte har gjort. Det är så vi skapar minnen för livet. Nedan kommer några friluftiga förslag på vad du kan göra!

 

JULI - #SOVA UTE

Temat för juli i Luften är fris kampanj är att #SOVAUTE. Såhär på sommaren behöver du inte ha den nyaste sovsäcken, det bästa tältet - att sova ute på sommaren är ett miniäventyr och behöver inte vara krångligt. Vare sig upplevelsen blir katastrof eller helt underbar så har du alla fall skapat minnen för livet. Vi har flera vindskydd i Hjo som passar perfekt att övernatta i.

ALLA VÅRA VINDSKYDD HÄR

PS. Naturcampa
Om du har något tält liggandes, så är det ju toppen - då kan du tälta överallt där allemansrätten >> tillåter.

 

 

 

 

JUNI - #ÄTA UTE

Luften är fri har under juni månad lyft temat äta ute. Matlagning utomhus behöver varken avancerad utrustning eller mycket att packa. Mat kan ju också förberedas hemma och intas ute. Fyll en mattermos med en god soppa, gör en god sallad i en matlåda eller ta med en take-away från ett ställe du tycker om. Ta sedan med maten till din favoritplats och njut av en välförtjänt måltid i solen.

Här i klippet nedan visar vi en tager-vad-man-haver-one-pot med överbliven pasta. Mumma!

 

 

 

MAJ - #FRILUFTSLIV I SKYDDAD NATUR

Under maj står skyddad natur i fokus. Luften är fri vill lyfta vikten av att bevara natur och vill öka kännedomen om vad skyddad natur innebär. I Hjo har vi närhet till natur och även flera naturreservat. Ett välbesökt naturreservat är Hjoåns Dalgång. Du kan starta din löptur eller vandring i Hjo Hamn och fortsätta upp ända Stämmorna, cirka 5 kilometer om du väljer att gå på Naturstigen. Se gärna vår video vad du ser påvägen!

Digital karta

 

 

 

 

APRIL - #SVERIGESFRILUFTSDAG

Torsdag 29 april är det Hela Sveriges Friluftsdag. Vi vill hjälpa dig med att starta igång ditt friluftsliv genom att erbjuda en friluftig tipspromenad >> - i centrala Hjo visserligen - men med FRILUFTSTEMA. Vi vill också passa på att tipsa om NOA - Nordic Outdoor Adventures - Sveriges digitala lägereld för friluftsentusiaster.

 

NOA

Få tips om ditt nästa outdooräventyr här i Hjo. Det kan du få via Nordic Outdoor Adventures sprillans nya app NOA – Sverige digitala lägereld för friluftsentusiaster!

HÄLSOSLINGAN SPECIAL

Tipspromenad 28 mars-2 maj med friluftstema

Hälsoslingan är en 3 kilometer lättvandrad runda i centrala Hjo – här kan alla gå, rulla eller springa. Längs vägen kan du delta i en tipspromenad via appen Xrundan. Varje vecka kommer nya frågor men under denna period kan du välja att gå en friluftspecial.

Det är gratis att delta
Frågor finns för vuxna eller barn
Du väljer själv när på dygnet du vill gå
Du startar vart du vill på slingan

FLERSKIKTSPRINCIPEN

För att ha ett bra och trevligt ute-liv är det så himla viktigt att du inte fryser! Därför vill vi också tipsa om den klassiska lager-på-lager-metoden. Det innebär att du klär dig i olika lager för att lättare kunna styra din kroppstemperatur. 

 

 

Syntet eller merinoull
Närmst kroppen ska du ha syntet eller merinoull. Lagret ska kunna transportera bort väta/svett. Bomull är inte bra – det blir blött och kyler. Ett klassiskt underställ är toppen.

 

 

Mellanlager
Ett tjockare värmande lager av ull eller fleece. Det ska inte sitta åt för mycket – luft emellan första och andra lagret ger värme.

 

 

Ytterlager
Ett vindtätt skydd – såsom en regn- eller vindjacka och regnbyxor. Det håller den kalla vinden ute. Det är superbra om detta lager har ventilationsöppningar så att du lättare kan styra temperaturen.

 

 

Förstärkningslager
Alltid bra att packa ner i ryggsäcken; när du stannar blir du kallare och kan sätta på dig ytterligare ett lager innanför jackan eller en dunjacka ovanpå ytterlagret.

 

 

Extra plagg
Packa alltid ett par extra torra sockar, buff, mössa och ett par vantar – trots att det är sommar så kan det vara bra att ha detta för när temperaturen sänks och svetten kallnar kommer du vara glad över torra fötter, varma fingrar och en torr mössa på huvudet. Kan även vara skönt att kunna byta sport-behån till en torr.

Lager på lager

 

MARS - #FRILUFTSKOMPIS

Månadens tema är Friluftskompis. Forskning visar att en av orsakerna till att människor inte är ute är att de saknar någon att vara ute med. Har du någon att vara ute med? Eller behöver du tips på vad du och din vän kan göra ute? Bjud ut en vän på ett FRILUFTSBINGO under året! Varmare tider är på ingågande - vad väntar du på?!

Tagga dina inlägg i sociala medier med #ilovehjo #friluftskompis och #luftenärfri 

Ensam i skogen

Göra i skogen?

 

 

 

FEBRUARI - #LUFTENÄRFRI

Nu är det dags att skapa förutsättningar på att vara ute - häng med oss under Friluftslivets år 2021.

 

Thumbnail image

 

 

 

UTEAKTIVITETER

Vistas i naturen >>

 

Fotograf: Lukasz Warzecha