Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Hjo Turistbyrå

  • Fotograf: Hjo Turistbyrå

  • Fotograf: Hjo Turistinformation

Naturreservatet Hjoåns Dalgång

  • Visit Hjo, Hjo turistinformation
  • Källa: Naturreservatet Hjoåns Dalgång

En oas som bjuder på härliga naturupplevelser året om. Naturstigen längs med ån kan du följa ända från Hjo hamn upp till Mullsjön, strax väster om Hjo.

Om Hjoåns dalgång

På våren är Hjoåns dalgång täckt av vitsippor, följt av liljekonvalj, gullpudra, lungört, gul- och blåsippor. Vid midsommar blommar Lundarven och lägger sig liksom ett spetstäcke över marken. En annan av karaktärsväxterna i dalgången är blekbalsamin som växer tillsammans med springkorn och jättebalsamin. Fågellivet är varierat med ett femtiotal häckande fåglar och lika många rastande arter. 

Hjoåns betydelse för Hjo
Under medeltiden var den här stigen en av de viktigaste transportsträckorna. Här vandrade bland annat munkar som kom från Alvastra på andra sidan Vättern. De lät plantera in Pestskråp i dalgången. En gigantisk växt med rabarberliknande blad och med svagt rosa blommor som blommar om våren. Pestskråp användes under medeltiden som botemedel mot just pesten.  

Stora ekar med vida kronor vittnar om att området en gång betats. Även gamla kulturrester finns det gott om i dalgången då detta en gång utgjorde stadens industriella vagga. Mycket talar för att Hjo är döpt efter ån, snarare än tvärtom. Det ålderdomliga ordet "hio" lär betyda "skiftande vatten". Hjoån har i alla tider spelat en viktig roll i stadens utveckling, först för det småskaliga jordbruket som drevs i det då öppna landskapet, senare för att de första industrierna här tog vara på energin i det strömmande vattnet.

Vatten är ju också en viktig energikälla och tidigt etablerade sig små industrier i form av smedjor, stampar och kvarnar här längs med ån. Resterna av flera kan du se under din vandring. Du kommer också att passera Grebbans Kvarn som håller öppet vid olika evenemang, exempelvis öringsafari på hösten, och halvvägs upp till Mullsjön hittar du restaurang Stampens Kvarn

Öringssafari under hösten
Idag är Hjoån framför allt viktig för reproduktionen av harr och öring. Kommer du hit på hösten ska du passa på att följa med på en öringsafari som ordnas varje år i oktober-november när öringen leker!

Vandring i naturreservatet 

Naturstigen ända från hamnen upp till vattenfallet vid Grebbans kvarn, är en sträcka på 2,5 kilometer. Se resterna av de gamla stamparna och dammarna som gjorts genom åren. På andra sidan väg 195 fortsätter ån till Mullsjön, där ån rinner ut. Totalt en sträcka på 4 kilometer.

Webbapp och kartor - Trackandtrailshjo.se
Webbappen har du med dig i fickan när du är ute och vandrar. Med hjälp av gps-funktionen vet du vart du befinner dig och utmed lederna finns det olika informationspunkter så att du kan lära dig om miljön du befinner dig i. Klicka här för att ta dig vidare till www.trackandtrailshjo.se.

Skulpturvandring för barn längs Hjoån

För de små som har spring i benen passar det utmärkt att utforska skulpturvandringen längs Hjoån. Under vandringen möter du fem olika figurer baserade på olika sagor - en kanin, ett troll, en enhörning, en varg och Alibaba. Vandringen utgår från Grebbans Kvarn i riktning mot stan och är ett par 100 meter lång.

Utomhusaktiviteter