({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

{{settings.Localization.Data.TravelPlanner.MaxItemTitle}}

En del av
Gå till innehåll Tillbaka till början
  • Fotograf: Hjo Turistbyrå

  • Fotograf: Hjo Turistbyrå

  • Fotograf: Hjo Turistinformation

Naturreservatet Hjoåns Dalgång

  • Visit Hjo, Hjo turistinformation
  • Källa: Naturreservatet Hjoåns Dalgång

Hjoåns dalgång är ett naturreservat mitt i Hjo stad. En oas som bjuder på härliga naturupplevelser hela året om. Naturstigen längs med ån kan du följa ändra från Hjo hamn upp till Mullsjön, strax väster om Hjo.

Om Hjoåns dalgång 

På våren är Hjoåns dalgång täckt av vitsippor, följt av liljekonvalj, gullpudra, lungört, gul- och blåsippor. Vid midsommar blommar lundarven och lägger sig liksom ett spetstäcke över marken. En annan av karaktärsväxterna i dalgången är blekbalsamin som växer tillsammans med springkorn och jättebalsamin. Fågellivet är varierat med ett femtiotal häckande fåglar och lika många rastande arter. 

Hjoåns historia 
Hjoån i alla tider spelat en viktig roll och redan under medeltiden var stigen utmed Hjoån en av de viktigaste transportsträckorna. Här vandrade bland annat munkar som kom från Alvastra på andra sidan Vättern. De lät plantera in Pestskråp i dalgången, en gigantisk växt med rabarberliknande blad och med svagt rosa blommor som blommar om våren. Pestskråp användes under medeltiden som botemedel mot just pesten.  

Senare var Hjoån viktig för utvecklingen av jordbruket och sedemera industrin. Stora ekar med vida kronor vittnar om att området en gång betats då ett småskaligt jordbruk drevs i det då öppna landskapet. Därefter kom de första industrier som här tog till vara på energin i det strömmande vattnet - vatten är ju en viktig energikälla. Smedjor, stampar och kvarnar etablerade sig här längs med ån och kulturminnesresterna av flera av dem kan du se under din vandring.

Två av kvarnarna är fortfarande i bruk. Om du vandrar från stadens centrum kommer du först att passera Grebbans Kvarn, som håller öppet vid olika evenemang, exempelvis öringsafari på hösten. Vidare, halvvägs upp till Mullsjön, hittar du restaurang Stampens Kvarn somnumera är restaurang, men som fortfarande maler sitt eget mjöl.  

Naturstig i naturreservatet 

Naturstigen ända från hamnen upp till vattenfallet vid Grebbans kvarn, är en sträcka på 2,5 kilometer. Se resterna av de gamla stamparna och dammarna som gjorts genom åren. På andra sidan väg 195 fortsätter ån till Mullsjön, där ån rinner ut. Totalt en sträcka på 4 kilometer.

Webbapp och karta - Trackandtrailshjo.se
Använd vår webbappen under din vandring längs med naturstigen. Appen använder du via din telefon eller på din surfplatta och som du enkelt har med dig när du är ute och vandrar. Med hjälp av gps-funktionen vet du var du befinner dig och utmed stigen och du kan också läsa mer om dalgångens historia, flora och fauna. Klicka här för att ta dig vidare till www.trackandtrailshjo.se.

Skulpturvandring för de små 

För de små som har spring i benen passar det utmärkt att utforska skulpturvandringen längs Hjoån. Under vandringen möter du fem olika figurer baserade på olika sagor - en kanin, ett troll, en enhörning, en varg och Alibaba. Vandringen utgår från Grebbans Kvarn i riktning mot stan och är ett par 100 meter lång.

Öringssafari under hösten

Idag är Hjoån ocksåt viktig för reproduktionen av harr och öring. Kommer du hit på hösten ska du passa på att följa med på en öringsafari som ordnas varje år i oktober-november när öringen leker!

Utomhusaktiviteter

Destination