Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Hjo Turistbyrå

Naturreservatet Hjoåns Dalgång

  • Visit Hjo, Hjo turistinformation
  • Källa: Naturreservatet Hjoåns Dalgång

En oas som bjuder på härliga naturupplevelser året om. Naturstigen längs med ån kan du följa ända från Hjo hamn upp till Mullsjön, strax väster om Hjo.

Om Hjoåns dalgång

I närmare tusen år har Hjoån och dess dalgång spelat en viktig roll för stadens utveckling. Först som ankringsplats och hamn, senare för den tidiga industrin och i dag som naturreservat och rekreationsområde med lättvandrade stigar. En vandring utmed Hjoån är därför också en vandring i Hjos historia.

Idag är dalgången ett vackert och lummigt stråk. Så har det inte alltid varit. Hjoåns dalgång har skiftat utseende under århundradenas lopp. Under flera hundra år betades markerna utanför stadens hank och stör av kreatur ända ned till ån. Dalgången var då ett öppet landskap helt annorlunda än idag. De små kvarnarna och smedjorna vid ån växte till industrier och med dom växte behovet av kraft, vilket ledde till en utbyggnad av ett antal dammar runt sekelskiftet 1900.

När kvarnarna, stamparna, industrierna och därmed också dammarna förlorat sin betydelse förändrades landskapet återigen. Byggnaderna försvann, dammarna rasade, dalgången började sakta att växa igen och anta det utseende den har idag.

Fotograf: Jesper Anhede

Växt- och djurliv

På våren täcks Hjoåns dalgång av vitsippor, som sedan följs av liljekonvalj, gullpudra, lungört, gul- och blåsippor. Vid midsommar blommar Lundarven och lägger sig liksom ett spetstäcke över marken. En annan av karaktärsväxterna i dalgången är blekbalsamin som växer tillsammans med springkorn och jättebalsamin.

Under medeltiden var stigen längs ån i dalgången en av de viktigaste transportsträckorna. Här vandrade bland annat munkar som kom från Alvastra på andra sidan Vättern. De lät plantera Pestskråp i dalgången - en gigantisk växt med rabarberliknande blad och med svagt rosa blommor som blommar om våren. Pestskråp användes under medeltiden som botemedel mot just pesten.  

Fågellivet är varierat med ett femtiotal häckande fåglar och lika många rastande arter, bland annat mindre hackspett, kattuggla och stjärtmes. Vintertid rastar strömstare i ån.

Fotograf: Hans-Göran Hansson

Harr och öring i ån 

Hjoån är också viktig för reproduktion av harr och öring. Besöker du dalgången under hösten ska du passa på att följa med på en öringsafari. Safaris ordnas från mitten av oktober till mitten av november, den period då öringen leker. Mer info och bokning via Hjo Turistinformation.

Vandringsled i naturreservatet 

Du kan vandra genom naturreservatet om du följer naturstigen som sträcker sig från hamnen upp till vattenfallet vid Grebbans kvarn, en sträcka på 2,5 kilometer. Vandringen fortsätter sedan om du korsar väg 195 ytterligare 2 kilometer ända upp till den lilla sjön Mullsjön, totalt en sträcka på ca 4 kilometer från Hjos centrum. Längs med vägen kan du se resterna av de gamla stamparna och dammarna.

Fotograf: Hjo Turistbyrå

Skulpturvandring för barn längs Hjoån

För de små som har spring i benen finns en skulpturvandring att utforska vägen. Fem olika figurer som är baserade på berättelsen ur sagans värld hälsar dig välkommen längs stigen. Så passa på att säga hej till kaninen, trollet, enhörningen, vargen och Alibaba utan sina 40 rövare. Skulpturerna producerade av elever vid Hjo Konstskola kan med fördel upptäckas om du startar vid Grebbans Kvarn, halvvägs upp till Mullsjön. Gå sedan i riktning mot Hjo stad - skulpturvandringen sträcker sig ca 100 meter.

Fotograf: Hjo Turistinformation

Hungrig längs vägen?

Blir du hungrig längs vägen kan du besöka restaurang Stampens Kvarn >>

Utomhusaktiviteter