({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Jesper Anhede

11 vintertips

  • 11 nov, 2016
  • Visit Hjo - Hjo Turistinformation

Här listar vi våra 11 mysigaste vintertips!

 

1. Bada bastu i Hjo hamn  

En stormig vinterdag är det mysigt att kura ihop sig i en bastu. I Hjo Flytbastu får du en helhetsupplevelse som bjuder på värme, stillhet och en fantastisk utsikt över hamnen och Vättern.

Här kan du få mer informatio om Hjo Flytbastu >>

Fotograf: Jesper Anhede

 

2. Vinterbada i Vättern 

Att vår kropp mår bra av att vinterbada har man de senaste åren kunna läsa lite varstans. Men, vad är det då som är så fantastiskt med att kasta sig i iskallt vatten? Förutom att det ger en enorm kick enligt många, och en känsla av välbefinnande, visar även viss forskning på att riktigt kalla bad har minskat spänningar, trötthet, dåligt minne och humör betydligt, och därtill har forskningsdeltagare rapporterat lindrad smärta kopplad till reumatism, fibromyalgi och astma. Enbart positiva effekter med andra ord. Så passa på i vinter att ta ett uppfriskande dopp i Europas femte största sjö, helt gratis dessutom. 

 

Fotograf: Jesper Anhede

3. Pilgrimsleden i vinterskrud 

Pilgrimsleden Hjo – Kungslena är 44-50 kilometer lång. En led som bjuder på en vandring genom ett varierat kulturlandskap från vår lilla idylliska trästad vid Vättern, över karga Hökensås och vidare genom skog och öppna landskap upp till den lilla medeltida byn Kungslena vid Varvsbergets fot.

Pilgrimsleden mellan Hjo och Kungslena är en del av Pilgrimsleden i Västra Götaland med anknytning till det medeltida pilgrimsmålet Nidaros, nuvarande Trondheim. 

Du kan läsa mer om Pilgrimsleden här >>

 

Fotograf: Agnes Maltesdotter

4. Vintervandra längs Västra Vätterleden 

Från Hjo sträcker sig etapp 4 norrut mot Röå, och etapp 5 tar dig söderut mot Baståsen. Etapperna är 26 respektive 23 km långa och bjuder på lättvandrad terräng i skogsmiljö längs en blandning av stigar och lågtrafikerade vägar. 

Mer information om Västra Vätterleden får du här >>

5. Grilla korv vid Lingonuddens vindskydd

Vid vindskyddet Lingonudden, strax söder om Hjo, kan du övernatta eller njuta av en mysig grillstund tillsammans med vänner och familj. Vindskyddet, med tillhörande grillplats, ligger precis intill den lilla dammen Erikssonsdammen och inte långt från vandringsleden Pilgrimsleden.

Läget vid dammen gör att platsen även lämpar sig för fågelskådning då flertalet fåglar häckar vid dammen. 

Du kan köra med bil fram till cirka 2 kilometer från vindskyddet. Därefter får du gå längs grusväg och sedan skogsstig. 

PS. Glöm inte att ta med egen ved om du vill grilla. 

Du hittar karta och information över Hjos alla vindskydd, inklusive Lingonudden, här >>.

 

Fotograf: MostPhotos: GUN PERSSON LJUSNE

6. När snön har landat - åk skidor och pulka på Högaliden 

När snön har lagt sig, vad passar bättre än att plocka fram längdskidor och stavar och bege sig till Högalidens Friluftsområde? Här kan du välja spår från 1,5 upp till 5 kilometer och elljusspår finns för sena kvällar. För de små erbjuds även pulkabacke.

Läs mer om Högalidens Friluftsområde här >>

Fotograf: Jonas Anhede

 

7. När isen lagt sig på Mullsjön - en dag med pimpelfiske 

En solig vinterdag är som gjord för pimpelfiske efter abborre på Mullsjön. Fiskekort kan du köpa via Hjo Turistinformation.

Mer information om fiske på Mullsjön finns här >>

8. Guidad vinterfisketur på Vättern 

Är du sugen på ett riktigt fiskeäventyr? Med en av Sveriges mest meriterade guider erbjuder Charterfiske förstklassiga trollingfisketurer på Vättern. Ett riktigt äventyr där du har stor chans att fånga röding, öring och lax. 

Mer information om Charterfiske här >>

9. Gofika i värmen 

På vintern, när snön yr och termometern visar flera minusgrader, är det mysigt att mysa med en god kopp kaffe eller en varm choklad med vispgrädde. Det gör du med fördel på någon av Hjos alla caféer omgiven av mysig trästadsmiljö. 

Här listar vi Hjos caféer >>

Fotograf: Åsa Dahlgren


10. Skridskoåkning på våra sjöar och vattendrag

När isen lägger sig på Vättern, Mullsjön eller ån Tidan bjuds det fantastiska möjligheter att spänna på sig långfärdsskridskorna och ge sig ut på en tur eller två. Men, läs gärna väderrapporten, tänk på säkerheten och kom ihåg isdubbarna! För dig som inte vill ut på sjöar och vattendrag finns kommunala isbanor inne i Hjo stad. När kylan kommer och väder och vind tillåter så spolas det is vid Hammarnskolan och Guldkroksskolan inne i Hjo. Då är det bara att snöra på sig skridskorna och ge sig ut på isen. 

11. Hälsoslingan 

I Hjo finns en tre kilometer lång promenadslinga som heter Hälsoslingan. Den har upprättats med tanken att vara så lättillgänglig som möjlig så att alla kan nyttja den, vilket innebär att den exempelvis går på plan mark, är upplyst när det är mörkt och plogas på vintern.

Går man slingan når man upp till ca 30 minuters fysisk aktivitet vilket är viktigt för hälsan. Om man vill kan man utöka slingan med ett varv i Sanna fritidsområde eller några styrkeövningar på utegymmet, då den går förbi där.

Mer information och karta hittar du här >>