({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Jesper Anhede

6 tips på våriga upplevelser

  • Visit Hjo - Hjo turistinformation

Få vårkänslor och bli inspirerad av våra 6 utomhustips. Upplev solnedgången vid Mullsjön, träning på utomhusgymmet, orientering på Högaliden, vitsipporna i Hjo Stadspark, vandringsturer längs Hjoån eller varför inte en ridtur?

1. Vårvandra längs Hjoån

Upplev naturreservatet Hjoåns dalgång >> på våren. Här längs naturstigen kan du göra en vandring på drygt fyra kilometer, från hamnen ända upp till Mullsjön. Den här årstiden är dalen täckt med vitsippor, liljekonvalj, gullpudra, lungört, gul- och blåsippor. Längs din vandring kommer du att se resterna av de gamla stamparna och dammarna och du kan läsa mer om deras betydande roll i Hjos historia. Du kommer även att passera de två figurerna i anslutning till Grebbans Kvarn - räven och kaninen.

Karta Naturstigen >>

 

2. Upplev solnedgången vid Mullsjön

Ta med familj eller vänner för att njuta av solnedgången vid Mullsjön. En stadsnära upplevelse vid den lilla sjön väster om Hjo. Här, vid badplatsen Stämmorna, kan ni njuta av medhavd picknick. Det finns även en grillplats för den som vill grilla, kanske lite krabbelurer eller annat gott? Med på köpet följer en fantastisk utsikt över sjön, tillgång till grillplats och mulltoa. Här finns även informationstavla som visar fågel- och fisklivet i sjön. Så njut av stunden och solnedgången, koppla av och insup våren!

PS. Ett tips är även att fortsätta runt hela sjön, och för den som är sugen på lunch eller fika, kan du besöka restaurang Stampens Kvarn >> på vägen till eller från Mullsjön, från Hjo stad. Digital karta >>

 

 

3. Träna på utomhusgymmet

Besök Hjos utomhusgym >> i Hjo Stadspark. Här bjuds kombinationen träning och fantastisk omgivning i den historiska miljön i stadsparken, helt gratis. Du kan träna styrka, kondition, rörlighet och balans. Gymmet är belyst för att du ska känna dig trygg samt anpassat och tillgängligt för alla. Det ligger även intill lekplatsen.

Hjo Stadspark >>

Fotograf: Hjo turistinformation

4. Ridning

Upplev våren och den vackra naturen kring Hökensås på hästryggen. På Bränntomts Turist- och Ridcentrum, söder om Hjo, kan liten och stor vara med på ridskola, ridläger eller turridning. Både ponnies och hästar finns tillhands.

Bränntomts Turist- och Ridcentrum >>

5. Orientering på Högaliden

På Högalidens friluftsområde kan du som är sugen på orientering utnyttja Veckans Bana under de varmare månaderna. Du kan välja mellan 2 kilometer lätt orientering eller 4 kilometer medelsvår orientering. Kompass och orienteringskarta finns att låna helt gratis. Kartan hämtas i brevlådan vid anslagstavlan intill klubbstugan. Här vid klubbstugan är även start och mål. Du kan också testa på orientering via Naturpasset - en karta i stadsmiljö och en i skogarna kring Högaliden. Naturpasset erbjuds månaderna maj-augusti. 

Högaliden Friluftsområde >>

 

6. Upplev vitsipporna i Hjo Stadspark 

På 1870-talet anlades Hjo Stadspark som parkanläggning till Hjo Vattenkuranstalt AB. En dåtidens "all-inclusive" med varmbadhus, behandlingsrum, sällskapssalonger, restauranger och logi. Idag är parken en oas som på våren förvandlas till ett vitt hav av vitsippor.  

Vitsipporna växer främst i parkens norra del och blomningsperioden sker normalt i april och maj månad. 

Visste du förresten att vitsippan blommar på dagen men sluter sig på kvällen och natten?

 

Hjo Stadspark >>

 

Vill du ha fler tips på vad du och dina nära kan göra? Kika in vårt friluftsbingo >>, mars månads aktivitet i kampanjen Luften är Fri.