Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Man som handhyvlar panel på Stadsgården i Hjo.

    Fotograf: Jesper Anhede

Arkitektoniska detaljer i trästaden Hjo

1990 belönades Hjo med utmärkelsen Europa Nostra för vår välbevarade träshusbebyggelse. Men vilka speciella trädetaljer kan du då stöta på under en vandring i trästaden? Det får du svar på här....

Handhyvlad panel

Låt oss börja med den handhyvlade panelen. Fram till slutet av 1800-talet var de flesta byggnader i Sverige tillverkade i trä, och då oftast i timmer. Före branden 1794 fanns i Hjo 93 träbyggnader och ett stenhus – kyrkan. Efterhand försågs de timrade husen med träpanel. Den tillverkades för hand, det vill säga sågades för hand och hyvlades för hand.

Idag är det ovanligt att hitta hus med bevarad handhyvlad panel i svenska trästäder. Men här i Hjo finns de kvar. Närmare bestämt finns ett 70-tal byggnader och hus. På dessa kan du upptäcka större eller mindre partier med bland annat vackert profilerad handhyvlad panel.

Många av byggnaderna är privatägda, men du kan uppleva arkitekturen från gatan på följande adresser: Torggatan 8, Lutherska Missionshuset på Torggatan 5, Sjögatan 1 och Sjögatan 6, Gästgivaregården på Sjögatan 9, Forsbergsgården på Regeringsgatan, Hamngatan 10, Kakelugnsmakaregården på Hantverksgatan 1 och Klings gård på Långgatan 10.

Liggande panel

När du går runt i staden lägg också märke till att många av våra äldre hus har liggande panel på bottenvåningen och stående panel på övervåningen.  

Våra uthus

Uthus finns det gott om i Hjo. De har innehållit allt från utedass till vedbodar. På många av dem sitter dörrar som är försedda med ett kryss, ibland ett, ibland två. Kryssen är till för både funktion och estetik. De behövs för att staga upp plankdörren, men genom att lägga krysset på utsidan kunde man passa på att göra dem vackra, till exempel med fasningar. Tja, varför inte förena nytta med nöje?  

 

Du kan lära dig mer om Hjos historia trähusbebyggelse i utställningen Skärvor av Hjo inne på Kulturkvarteret, fri entré!