Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Jesper Anhede

Vättern

  • Visit Hjo, Hjo Turistinformation

Den lilla trästaden Hjo, med sina nästan 9000 invånare, ligger vackert belägen vid Vätterns västra strand, cirka 1 timma norr om Jönköping och 30 minuter öster om Skövde. Var du än befinner dig i Hjo stad är Vättern alltid nära och därför går det lätt att varma sommardagar snabbt smita iväg för ett svalkande dopp. Det finns flera badplatser, både inne i stadskärnan och utanför centrum. Inne i Hjo kan du med fördel bada bland annat på Guldkroksbadets sandstrand, fri entré, eller ta ett dopp på strandpromenaden på söder. Om du istället vill ge dig ut på sjön kan du följa med på en ångbåtstur med S/S Trafik, njuta av en stilla stund ute på den vedeldade flytbastun i hamnen, eller varför inte ta med dig din egen paddelbräda och ge dig ut på en spegelblank Vättern?

Bada i Vättern varma sommardagar

I Hjo är Vättern alltid nära och därför går det lätt att varma sommardagar snabbt smita iväg för ett svalkande dopp. Det finns flera badplatser, både inne i stadskärnan och utanför centrum >>. Inne i Hjo kan du med fördel bada bland annat på Guldkroksbadets sandstrand, fri entré, eller ta ett dopp på strandpromenaden på söder.

Ut på sjön 

Om du istället vill ge dig ut på sjön kan du följa med på en ångbåtstur med S/S Trafik >> , njuta av en stilla stund ute på den vedeldade flytbastun i hamnen >>, eller varför inte hyra kajak eller SUP >> och ge dig ut på en spegelblank Vättern?

Stand up paddle board

Fotograf: viktorcap.com

Utflykt till Visingsö  

Gör en dagsutflykt till Visingsö, sagoön mitt i Vättern. Här finns det mesta man kan önska sig. Imponerande historiska minnesmärken, bedårande vacker natur och härliga stränder. Ta en tur med öns populära hästskjutsar, remmalagen, och besök Kumlaby Kyrka och ta dig upp i tornet via de svindlande trapporna. I hamnen kan ni upptäcka Visingsborgs slottsruin, besöka någon av restaurangerna eller hyra en cykel för att upptäcka ön från sadeln. I ekskogen kan ni ta en av vandringsslingorna och upptäcka den stora eken och höra vinet i träden. Visingsö har mycket att erbjuda! Visingsö når du med bil via Gränna >>. Du kan också följa med Hjos ångare Trafik på en söndagsutflykt till Visingsö >>.

Till Hjo med båt 

Hjo Hamn ligger mycket centralt i Hjo >>, nära till mataffärer, restauranger, sevärdheter och shopping. Sommartid anordnas också flertalet av våra evenemang just här i hamnen, vilket skapar en gemytlig atmosfär.

Fotograf: Lotta Persson

Gästhamn och båtramp
På Hamnkontoret får du som båtgäst tillgång till dusch, toalett och tvättmaskin. Du kan även låna flytväst. Det finns 14 ordinarie gästplatser >> i Hjo hamn, men ofta finns det fler då båtplatsägarna sätter upp en grön skylt för "ledigt".  Vill du veta om det finns lediga gästhamnsplatser ringer du Hamnkontoret. Som besökare kan du sjösätta din båt i Hjo hamn. Rampen är 4,5 meter bred och klarar 9 ton.

Vattenskoter
Många vattenskoterförare sjösätter vid rampen i Hjo hamn, detta är tillåtet och följande regler råder:

  • I Hjo hamn gäller en hastighetsbegränsning om 4 knop
  • För att minska störning och risken för allvarliga olyckor bör inte vattenskotrar köras närmare land än 300 meter
  • Reglerna i sjötrafikförordningen och sjölagen gäller även vattenskotrar

Fiske på Vättern 

Vättern är känd för sitt fina fiske efter storröding, insjölax och öring >>. Dock förekommer i sjön inte mindre än 30 fiskarter plus signalkräfta. Fiskesäsongen sträcker sig över hela året. Om du inte vill fiska på egen hand kan du istället följa med en av Vätterns duktiga fiskeguider på ett riktigt fiskeäventyr. Läs mer om Charterfiske här >>.

Fotograf: Jesper Anhede

Den berömda siken

En specialitet är som känt sik, allra helst rökt. På Hjo Sik >> i hamnen kan man köpa färdiga lunchpaket med rökt sik och potatissallad som kan avnjutas direkt på plats med härlig utsikt över sjön. 

Lite kuriosa om Vättern 

Vättern är inte bara Sveriges näst största sjö, det är också den femte största sjön i Europa. 135 kilometer lång och 31 kilometer bred knyter Vättern an till de fyra landskapen Östergötland, Västergötland, Närke och Småland. Vill du ta dig runt hela sjön är det cirka 300 kilometer runt Vättern och du passerar åtta olika kommuner på vägen. Vättern är Sveriges sydligaste fjällsjö och namnet Vättern är fornnordiska och betyder vatten. Vättern är ett viktigt landmärke för många flyttfåglar.

Att göra vid Vättern