({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Sebastian Streith

Vårens utflyktstips

  • 09 mar, 2020

Sugen på att göra en utflykt, se något spännande eller bara ta en gofika? Här bjuder vi på några utflyktstips i området Falköping, Skara och Skövde.

Håll en tranas avstånd

Tänk på att hålla en tranas avstånd till varandra både ute och inne. (En trana är 2 meter i vingbredd.) Följ de restriktioner som finns. Om det är fullt på ett besöksmål så finns det alltid fler att välja bland! Ta inga onödiga risker, hemestra/semestra med sunt förnuft.


Valle

Att vandra i Valle är en underbar upplevelse. Här finns mängder med naturreservat som har sin charm året om, men som allra vackrast är det runt mitten av maj eller början av juni när de tusentals vildkörsbären blommar. Det sägs också att området har fler små sjöar än vad året har dagar. Här finns många vandringsleder att välja på. Tänk på att den kan bli mycket folk i området under våren då körsbärsträden blommar. Vägen måste vara fri, parkera endast på p-platser. Ta hjälp av Vallekartan för att se vart parkeringarna finns!

Fotograf: Roger Borgelid

Herrtorps Qvarn

Herrtorps Qvarn - detta härliga utflyktsmål erbjuder ekologiskt kaffe, hembakta kakor och smakfull mat lagad på lokala råvaror. Här hålls de västgötska mattraditionerna levande. Qvarnen ligger rofyllt vid Flians strand och här erbjuds både fiske, kanoting och inte minst bäversafari.
herrtorpsqvarn.se 

Fotograf: Jörgen Larsson

Mellomgårdens Café och Gårdsbutik

På Mellomgårdens Café och Gårdsbutik hittar du hembakt fika, goda smörgåsar, lättare måltider och våfflor i cafét. Inredningsprylar, kläder, leksaker och lokalproducerat i gårdsbutiken. Från den stora altanen fikar du med en härlig utsikt ner mot Hornborgasjön.
mellomgarden.nu

Fotograf: Daniel Widmark

Kata gård, Varnhem

Vid utgrävningar på höjden bakom klosterruinen i Varnhem har arkeologerna gjort sensationella fynd som berättar om platsen från tiden innan munkarna kom dit på 1100-talet. Här öppnades i maj 2017 en helt ny spännande informationsbyggnad där modern arkitektur möter 1000-åriga murar. Platsen kallas Kata Gård efter den kvinna som härskade på storgården under vikingatidens slutskede.

Fotograf: Lukasz Larsson Warzecha - LWimages Studio

Klosterkafét

Strax intill klosterkyrkan i Varnhem ligger Klosterkafét. Utbudet är allt från gofika till enklare lunchalternativ. Härlig uteservering i trädgårdsmiljö med utsikt över klosterkyrkan.

Naturum Hornborgasjön

Svävande på pelare i sjökanten ligger Naturum Hornborgasjön. Här finns en utställning om sjöns historia och dess fågelliv, ett vackert bildspel, utsiktstorn och souvenirförsäljning. Följer du spången ut på Fågeludden passeras två gömslen. Här kan du, om du är tyst och visar en gnutta tålamod, få se fåglar på mycket nära håll. Fågeludden och naturum Hornborgasjön är ett av de absolut bästa ställena vid sjön för att se på fåglar. Denna vår är speciell på grund av pandemin. Se vad som gäller när du ska besöka Hornborgasjön här! Runt sjön finns flera vandringsleder i naturreservat med vacker natur.

Fotograf: Roger Borgelid

Café Doppingen

Café Doppingen är ett café intill Naturum på fågeludden vid vackra Hornborgasjön. Här kan du avnjuta en fika eller en god lunch i en härlig natur. Stor uteservering att njuta på vid fint väder! doppingencafe.se

Fotograf: Mårten Bergkvist

Jula Konsthall

Vacker och helt unik samling av konstverk. Här samsas nationalikoner såsom Anders Zorn, Carl Larsson, Bruno Liljefors med flera. Samlingen av Anders Zorn tavlor är troligtvis den största i Sverige. skarakonsthotell.se/

 

Fotograf: jula

Löfwings Ateljé och krog

Här kan du titta på Göran Löfwings naturinspirerade verk både ute och inomhus. I Restaurangen & caféet erbjuds du hemlagat och hembakat som du kan avnjuta på den mysiga uteserveringen eller inomhus i restaurangen. Bakom caféet finns en utomhusutställning med några av Görans konstverk och i butiken hittar du ett unikt sortiment av affischer och brickor med Görans konst. Självklart hittar du också en och annan lokal delikatess i hyllorna.
www.lofwings.se

Fotograf: Tuana Fridén

Cesarstugan, Bondens år

Den unika utställningen ”Bondens år” skildrar livet på landsbygden och tar dig tillbaka till den svenska bondens liv och arbete före traktorns tid. Genom vackra vaxdockor, uppbyggda miljöer och fordon skildras utställningen. Café och restaurang med stor del lokalproducerat på menyn och en liten handelsbod med inredning och godsaker från bageriet finns i anslutning till utställningen. Stor uteservering och trädgård där du kan sitta och njuta av maten.
www.cesarstugan.se

Fotograf: Falköpings kommun

Åsle Tå

Upplevelsemuseet Åsle Tå har Sveriges största bevarade samling av backstugor. Vandra längs den pittoreska tågatan och upplev en unik historisk miljö från 1700- och 1800-talen. Café och Restaurang Åsle serverar hembakt fika och mat med lokalproducerade råvaror. 

Fotograf: Mårten Bergkvist

Österbergs konditori

Klassiskt konditori beläget mitt i Tidan utanför Skövde. Här lever verkligen 50-talsandan kvar i möblemang och ett alltid lika trevligt bemötande. Konditoriet är byggt 1955 och här hittar du massor av godsaker från det egna bageriet där många av recepten är riktigt gamla. På väggarna kan du även ta del av konditoriets och bygdens historia. 
Österbergs Konditori Facebook

Fotograf: Mårten Bergkvist

Silverfallet Karlsfors naturreservat

På platåberget Billingens nordvästra sida kastar sig vackra vattenfall ut över bergskanten. Silverfallet är ett vattenfall i flera olika nivåer – några är höga och dramatiska, medan några är lägre och bildar stillsamma vattentrappor. Om våren blommar vitsipporna i stor mängd, men vattenfallet är perfekt för utflykt året om. Grillplats finns. Förbi Silverfallet går också den 65 km långa vandringsleden Billingeleden. I appen Kulturväg Skaraborg kan du lära dig mer om Karlsfors och Silverfallet. Den är gratis och finns att ladda ner där appar finns.

Fotograf: Peter Nilsson

Fler utflyktstips!

Kika gärna vilka öppettider de olika besöksmålen har innan du ger dig ut på utflykt, det varierar över säsong.

Fler utflyktstips hittar du här:

Se och Göra