({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Mårten Bergkvist

Vårens utflyktstips

  • 09 mar, 2020

Sugen på att göra en utflykt, se något spännande eller bara ta en gofika? Här bjuder vi på några utflyktstips i området Falköping, Skara och Skövde.

Herrtorps Qvarn

Herrtorps Qvarn - detta härliga utflyktsmål erbjuder ekologiskt kaffe, hembakta kakor och smakfull mat lagad på lokala råvaror. Här hålls de Västergötska mattraditionerna levande. Qvarnen ligger rofyllt vid Flians strand och här erbjuds både fiske, kanoting och inte minst bäversafari.
herrtorpsqvarn.se 

Fotograf: Jörgen Larsson

Mellomgårdens Café och Gårdsbutik

På Mellomgården Café och Gårdsbutik hittar du hembakt fika, goda smörgåsar, lättare måltider och våfflor i cafét. Inredningsprylar, kläder, leksaker och lokalproducerat i gårdsbutiken. Från den stora altanen fikar du med en härlig utsikt ner mot Hornborgasjön.
mellomgarden.nu

Fotograf: Daniel Widmark

Kata gård, Varnhem

Vid utgrävningar på höjden bakom klosterruinen i Varnhem har arkeologerna gjort sensationella fynd som berättar om platsen från tiden innan munkarna kom dit på 1100-talet. Här öppnades i maj 2017 en helt ny spännande informationsbyggnad där modern arkitektur möter 1000-åriga murar. Platsen kallas Kata Gård efter den kvinna som härskade på storgården under vikingatidens slutskede.

Fotograf: Lukasz Larsson Warzecha - LWimages Studio

Klosterkafét

Strax intill klosterkyrkan i Varnhem ligger Klosterkafét. Utbudet är allt från gofika till enklare lunchalternativ. Härlig uteservering i trädgårdsmiljö med utsikt över klosterkyrkan.


Naturum Hornborgasjön

Svävande på pelare i sjökanten ligger Naturum Hornborgasjön. Här finns en utställning om sjöns historia och dess fågelliv, ett vackert bildspel, utsiktstorn med hiss och souvenirförsäljning. Följer du spången ut på Fågeludden passeras två gömslen. Här kan du, om du är tyst och visar en gnutta tålamod, få se fåglar på mycket nära håll. Fågeludden och naturum Hornborgasjön är ett av de absolut bästa ställena vid sjön för att se på fåglar. 
www.hornborga.com

Fotograf: Roger Borgelid

Café Doppingen

Café Doppingen är ett café intill Naturum på fågeludden vid vackra Hornborgasjön. Här kan du avnjuta en fika eller en god lunch i en härlig natur. Stor uteservering att njuta på vid fint väder! doppingencafe.se

Fotograf: Mårten Bergkvist

Jula Konsthall

Vacker och helt unik samling av konstverk. Här samsas nationalikoner såsom Anders Zorn, Carl Larsson, Bruno Liljefors med flera. Samlingen av Anders Zorn tavlor är troligtvis den största i Sverige. julahotell.se

Fotograf: jula

Löfwings Ateljé och krog

Som gäst har du möjlighet att uppleva de naturinspirerade verken av Göran Löfwing i dess hemmiljö och betrakta pågående och färdigställda verk. I Restaurangen & caféet bjuds du på hemlagat och hembakat där bra råvaror och en god uppfödning är grundstenarna.
www.lofwings.se

Cesarstugan, Bondens år

Den unika utställningen ”Bondens år” skildrar livet på landsbygden och tar dig tillbaka till den svenska bondens liv och arbete före traktorns tid. Genom vackra vaxdockor, uppbyggda miljöer och fordon skildras utställningen. Café och restaurang med stor del lokalproducerat på menyn och en liten handelsbod med inredning och godsaker från bageriet finns i anslutning till utställningen.
www.cesarstugan.se

Fotograf: Falköpings kommun

Valle

Att vandra i Valle är en underbar upplevelse. Här finns mängder med naturreservat som har sin charm året om, men som allra vackrast är det under slutet av maj eller början av juni när de tusentals vildkörsbären blommar. Det sägs också att området har fler små sjöar än vad året har dagar. Här finns många vandringsleder att välja på. 

Fotograf: Roger Borgelid

Österbergs konditori

Klassiskt konditori beläget mitt i Tidan utanför Skövde. Här lever verkligen 50-talsandan kvar i möblemang och ett alltid lika trevligt bemötande. Konditoriet är byggt 1955 och här hittar du massor av godsaker från det egna bageriet där många av recepten är riktigt gamla. På väggarna kan du även ta del av konditoriets och bygdens historia. 
Österbergs Konditori Facebook

Fotograf: Mårten Bergkvist

Silverfallet Karlsfors naturreservat

På platåberget Billingens nordvästra kastar sig vackra vattenfall ut över bergskanten. Silverfallet är ett vattenfall i flera olika nivåer – några är höga och dramatiska, medan några är lägre och bildar stillsamma vattentrappor. Om våren blommar vitsipporna i stor mängd, men vattenfallet är perfekt för utflykt året om. Grillplats finns. Förbi Silverfallet går också den 65 km långa vandringsleden Billingeleden

Fotograf: Peter Nilsson

Fler utflyktstips hittar du under Se och Göra!

Ett tips är också att kika vilka öppettider de olika utflyktsmålen har då det varierar lite under våren.