({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Tuana Fridén

Härliga sommarutflykter!

Sugen på att göra en utflykt, se något spännande eller bara ta en gofika i härlig miljö? Här bjuder turistbyrån på utflyktstips perfekta när du har gäster på besök eller bara vill komma ut och njuta av den härliga sommaren!

Håll en tranas avstånd

Tänk på att hålla en tranas avstånd till varandra både ute och inne. (En trana är 2 meter i vingbredd.) Följ de restriktioner som finns. Om det är fullt på ett besöksmål så finns det alltid fler att välja bland! Ta inga onödiga risker, hemestra/semestra med sunt förnuft.


Herrtorps Qvarn

Herrtorps Qvarn - detta härliga utflyktsmål erbjuder ekologiskt kaffe, hembakta kakor och smakfull mat lagad på lokala råvaror. Här hålls de Västergötska mattraditionerna levande. Qvarnen ligger rofyllt vid Flians strand och här erbjuds både fiske, kanoting och inte minst bäversafari.
herrtorpsqvarn.se/

Mellomgårdens Café och Gårdsbutik

På Mellomgården Café och Gårdsbutik hittar du hembakt fika, goda smörgåsar, våfflor i caféet, inredningsprylar, kläder, leksaker och lokalproducerat i gårdsbutiken. Från den stora altanen fikar du med en härlig utsikt ner mot Hornborgasjön.
mellomgarden.nu/

Kata gård, Varnhem

Vid utgrävningar på höjden bakom klosterruinen i Varnhem har arkeologerna gjort sensationella fynd som berättar om platsen från tiden innan munkarna kom dit på 1100-talet. Här öppnades i maj 2017 en helt ny spännande informationsbyggnad där modern arkitektur möter 1000-åriga murar. Platsen kallas Kata Gård efter den kvinna som härskade på storgården under vikingatidens slutskede. Passa även på att besöka den vackra klosterkyrkan och ruinerna av klostret som ligger precis bredvid Kata gård. www.varnhem.se

Fotograf: Mårten Bergkvist

Rosenstigen, Varnhem

Rosenstigen är en vacker vandringsled på ca 2 km som slingrar sig fram i en vid båge runt Klosterkyrkan med klosterruiner och dess föregångare Kata Gård med gårdskyrka. Längs ån passerar man små kalkstenstrappor och en vacker stenbro. Här spelades delar av Arnfilmerna in.
www.varnhem.se

Garparörs naturreservat

Garparörs naturreservat blir snabbt en favorit hos barnen! Här promenerar du fram genom perfekta picknickmarker på den lilla strövstigen som tar dig runt i reservatet. Den tar dig fram genom både hagmarker och ängar, och går förbi en klapperstensvall från tiden då inlandsisen smälte. I den västra delen träffar du på grova, hamlade lindar med fascinerande formationer och här väcks verkligen fantasin till liv! Vad kan du se bland trädstammarna?
www.vastsverige.com/skovde/produkter/naturreservat-garparor/

Fotograf: Mårten Bergkvist

Naturum Hornborgasjön

Svävande på pelare i sjökanten ligger Naturum Hornborgasjön. Här finns en utställning om sjöns historia och dess fågelliv, ett vackert bildspel, utsiktstorn och souvenirförsäljning. Följer du spången ut på Fågeludden passeras två gömslen. Här kan du, om du är tyst och visar en gnutta tålamod, få se fåglar på mycket nära håll. Fika med sjöutsikt erbjuder Café Doppingen som ligger bredvid naturum. Vid sjön finns också flera vackra vandringsleder i naturreservat. Under sommaren är det extra aktiviteter vid naturum, du kan gå på skattjakt, låna äventyrsväskor, eller vara naturdetektiv. Se sommarens program på naturum här!

Fotograf: Lukasz Warzecha LWimages Studio

Åsle Tå

Upplevelsemuseet Åsle Tå har Sveriges största bevarade samling av backstugor. Vandra längs den pittoreska tågatan och upplev en unik historisk miljö från 1700- och 1800-talen. Restaurang och café Åsle serverar hembakat fikabröd och lunch med lokalproducerade råvaror.
www.asleta.se

Fotograf: Mårten Bergkvist

Cesarstugan, Bondens år

En spännande utställning för såväl stora som små. Här får du vandra genom en bondes liv under 1930- och 40-talets Sverige. Allt framställt med antika fordon, byggnader och redskap men inte minst femtio mycket verklighetstrogna vaxfigurer. På Cesarstugan finns också restaurang och café med stor uteservering och härlig trädgård att sitta i.
www.cesarstugan.se

Kdesign

Vid kanten av Mösseberg ligger nybyggda, men väletablerade Kdesign. Ett bygge som är inspirerat av den Danska arkitekturen, byggt som ett ladhus i järnvitrol med tjärpapp på taket. En inredningsbutik i skandinavisk anda med en mix av medelhavet och enkelheten, man kan finna krukor, växter, lampor och allt som hör därtill. I butiken finns också ett café som serverar hembakt gofika och lättare luncher med utsikt över Hornborgasjön.
www.kdesign.nu

Fotograf: Tuana Fridén

Gudhems Klosterruin

En medeltida klosterruin med vackert läge och utsikt mot Hornborgasjön och platåbergen. Mest känd i Gudhem var drottning Katarina. När hennes make kung Erik Eriksson dog 1250, donerade hon en stor förmögenhet till Gudhem och flyttade hit. Idag finns vackra ruiner av klostret kvar, ett litet klostermuseum och Gudhems församlingskyrka.
www.gudhem.se

Fotograf: Falköpings kommun

Fanjunkarns Retro och Café

Hos Fanjunkarns Retro och Café utanför Böja kommer du till en riktig idyll. Här kan du ta en god hembakt fika på cafét Lilla Lugnet, och botanisera i den lilla loppisboden på jakt efter vårens härligaste fynd. För aktuella öppettider, följ Fanjunkarns Retro och Café på Facebook. https://www.facebook.com/fanjunkarnsretro/ 

Fler utflyktstips!

Kika gärna vilka öppettider de olika besöksmålen har innan du ger dig ut på utflykt, det varierar över säsongen. 

Fler förslag på besöksmål och fikaställen hittar du under flikarna Se & Göra och Mat & Fika!

Fler hemestertips!