({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Tuana Fridén

Nio caféer runt Hornborgasjön

  • Friendly Travel

Fikasugen? Då behöver du aldrig leta länge i området runt Hornborgasjön. Här är caféerna med fokus på närproducerat och kreativt hembakat inspirerande många. Spana in vilket som blir ditt nästa påtår-stopp i listan med nio caféer i området.

Café Doppingen

Vid Naturum intill Hornborgsjön ligger cafét med vacker utsikt över sjön. Utbudet är både uppfinningsrikt och klassiskt. Räkmackor varieras med ett stort utbud av veganska alternativ. Varje dag finns också en sopplunch på menyn som ringar in caféts schysta inställning: här finns något för alla tillfällen. Här för det större kaloriintaget? Då är banan- och saltkaramelltårtan lika med ren och skär njutning från första till sista tugga.
www.doppingencafe.se

Hitta hit: Hornborgasjön 2, 521 98 Broddetorp

Fotograf: Mårten Bergkvist

Cesarstugan

En häftig tidskapsel till uppenbarelse i Östra Tunhem är Cesarstugan. Här finns en kombinerad restaurang och café där dukarna är sådär klassiskt blårutiga och timrade detaljer och kakelugnar ramar in känslan av en autentisk servering från förr. På fatet är det dock nybakt som gäller. Valet av halloncheescake behöver vi definitivt inte ångra, och det kommer inte du heller att göra! Och på tal om tidsresa. Cesarstugan bjuder in till en sån, i sin andra sektion. Här finns utställningen Bondens år, som på ett levande sätt förmedlar historiska nedslag som passar både stor och liten. Dessutom en gårdsbutik med lokalt ursprung i fokus. Missa inte att köpa med kex och knäckebröd som bakas av Knäck och Bräck, vars fabrik och ursprung, ligger längre ner på samma grusväg. Härproducerat så det förslår! www.cesarstugan.se

Hitta hit: Östra Tunhem Cesarstugan, 52194 Falköping

Fotograf: Tuana Fridén

Cecilias Trädgårdscafé

Ekologiskt, rättvisemärkt och bakat med mycket smör och kärlek. Kan det bli så mycket bättre än så? Troligen inte! Och som besökare hos Cecilias trädgårdscafé möts man inte bara av naturligt härliga ingredienser på kakfatet. Omgivningarna och trädgården lever upp till bakverkens sötma. Här kan man insupa både nektar och java och bara må, med utsikt över blommor och omgivande äng. Vandrar du eller cyklar? Perfekt. Hit kan du sladda in, eller ta en vätskepaus på vägen till, exempelvis, Silverfallet-Karlsfors som ligger i närheten. (Säsongsöppet)
www.tolstorp.se

Hitta hit: Berg Tolstorp 2, 540 17 Lerdala

Fanjunkarn's retro

Går du igång på både rustika kakelugnar och klassiskt hembakat? Då år Fanjunkarens retro och café i Böja, strax utanför Timmersdala, den perfekta mixen. Här regerar lugnet och myset i takt med vinylen från retrobutiken. Att cafédelen tituleras just Lilla lugnet är synnerligen passande. Kakor, bullar och återbruksfynd lär inte lämna dig oberörd och samtal med likasinnande loppisjägare är också något platsen i sin natur inbjuder till. Hörde vi en påtår?
Facebook: Fanjunkarn's retro och cafe

Hitta hit: Torbjörnsgården 1 Böja, 54016 Timmersdala

Herrtorps Qvarn

Herrtorps Qvarns historia har dokumenterats så långt tillbaka som till 1287, då den omskrevs i ett brev av självaste Kung Magnus Ladulås. Här har mycket vatten, bokstavligt talat, runnit under broarna sedan dess. Men den historiska miljön kring kvarnen finns kvar. Här kommer all elförsörjning från kvarnens egna turbiner i ett klimatsmart kretslopp –  som också möjliggör caféverksamheten. Lantcafét med härlig terrass och forsande Flian som kuliss bjuder på härliga surdegsmackor och bakverk med råvaror från trakten. När du ändå är här; missa inte att köpa med någon av de ekologiska produkterna. Här finns både handgjord ekologisk tvål och hållbara, och återanvändbara, kaffe- och tefilter för fikastunden hemmavid. (Säsongsöppet)
www.herrtorpsqvarn.se

Hitta hit: Herrtorps Qvarn, Härlunda 532 94 Skara

Löfwings Ateljé & Krog

Löfwings ateljé & krog är en verklig oas med lokal prägel. Här lyser kreativiteten genom varje tugga - och varje tavla. Och inte undra på. Äger stället gör Linda och Göran Löfwing, där den förstnämnda är kreatören i köket och den senare är konstnären som ramar in miljön med sina fascinerande naturmålningar. Här görs allt från grunden, oavsett om det handlar om nya konstprojekt eller menyval i köket. Krogen serverar luncher med närproducerat i fokus och bakom fikadisken finns allt ifrån rawbollar till rutor av chokladfondant. Efter sittningen till bords avslutar du med fördel besöket med att vandra genom konstutställningarna, som finns både utom- och inomhus.
www.lofwings.se

Hitta hit: Hornborga Persberg, 521 98 Broddetorp

Fotograf: Tuana Fridén

Mellomgården

Det är lätt att gilla Mellomgården. Utsikten är det minsann inget fel på där det ligger. Vyn från caféts terrass med de sluttande rapsfälten ned mot Hornborgasjön är något extra. Det är också smakerna från “creperiet på landet” som är den egna definitionen. Här tar galetter (matiga crepés) och mer fikakompatibla crepés stor plats på menyn. Och det med rätta. Galetten med räkor och spenat är galet smarrig! Mellomgården är också ett utflyktsmål med fler närproducerade komponenter. Missa inte gårdsbutiken som lyfter fram lokala aktörer i hyllorna (Mellomgårdens must måste du bara testa) och konstutställningen där bygdens kreatörer får ta plats.
www.mellomgarden.nu

Hitta hit: Norra Lundby Mellomgården 1, 532 93 Axvall

Varnhems klosterkafé

Historiens vingslag blåser starkt i Varnhem. På kullen ligger Kata gård där sensationella arkeologiska fynd hittat kristna fynd från 900-talet. Nedanför vaktar den pampiga gotiska klosterkyrkan och områdets andra sensationella upptäckt: klosterkafét. Sommarserveringen inbjuder till skön avkoppling i den mysiga och samtidigt luftiga trädgården. Här finns både mer matiga alternativ – perfekt för dig som vandrar Rosenstigen eller Pilgrimsleden som passerar här – och bakverk i alla genrer. Är du här i säsong för rabarbern? Missa inte smulpajen!
Facebook: Varnhems Klosterkafé

Hitta hit: Axevallavägen 10, 532 73 Varnhem

Vilhelmso Gårdscafé

Mitt i Falköping finns Vilhelmsro Gårdscafé. Här kan du komma till just ro. Gården, från 1800-talet inhyser också ett mindre bed and breakfast med konferensdel och – inte minst – ett café som osar genuin lantlig känsla. Här görs allt från ax till limpa – där ekologiskt och närproducerat står högt i kurs. Fikasortimentet varierar, men det finns alltid minst en rawfood-kaka. Om du har chansen; missa inte den vita chokladkakan med fudgetäcke. (Säsongsöppet)
www.vilhelmsrogard.se

Hitta hit: Vilhelmsro egendom, 521 40 Falköping

Fotograf: Tuana Fridén


Fler caféer hittar här!