({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Mårten Bergkvist/Next Skövde

Road trip utmed Kulturväg Skaraborg

Häng med oss på en road trip i de vackra omgivningarna när vi rullar på Kulturväg Skaraborg, turistvägen som slingrar sig genom landskapet runt Skövde, Skara och Falköping!

Denna tur startar i Karleby och går sedan norrut på Kulturväg Skaraborg. Självklart går det att vända på turen och starta vid Tidan istället.

Karleby

Utmed den 3 km långa vägen genom byn finns hela 11 gånggrifter, monumentala släktgravar uppförda under bondestenåldern. En av dem är Sveriges största och kallas Ragnvalds kulle. Den har en kammarlängd på 17 meter. Namnet kommer av legenden om kung Ragnvald Knaphövde som på sin Eriksgatan på 1130-talet red in i Västergötland utan att ha utväxlat gisslan. Han blev därför ihjälslagen vid Karleby. 

Fotograf: Falköpings kommun

Löfwings Ateljé och Krog

Här kan du uppleva de naturinspirerade verken av Göran Löfwing i dess hemmiljö och betrakta pågående och färdigställda verk. Du kan även vandra omkring och se på utomhuskonst i parken bakom huset. I Restaurangen och caféet hittar du hemlagat och hembakat där bra råvaror och en god uppfödning är grundstenarna. Sitt ned på den stora uteserveringen och njut av solen och maten!

Fotograf: Tuana Fridén

Varnhem

Runt år 1150 kom abboten Henrik och hans cisterciensermunkar till Varnhem. Då började klosterkyrkan att byggas. Varnhem och dess kloster var ett betydande centrum såväl andligt som politiskt, kulturellt och ekonomiskt. Här vilar förutom ett antal svenska kungar från 11- och 1200-talen Birger jarl, mest känd för att han sägs ha grundat den svenska huvudstaden Stockholm.

Bakom klosterruinen i Varnhem har arkeologer gjort sensationella fynd från tiden innan munkarna kom. Här finns spår av en mäktig vikingatida gård och ruinen av Sveriges kanske äldsta stenkyrka, en privat gårdskyrka. Besöksmålet är uppkallat efter Kata, kvinnan som härskade på storgården för 1000 år sedan. På Klosterkaféet kan du ta en härlig fika innan avfärd. OBS! Säsongsöppet i klosterkyrkan, kaféet och Kata gård så de har inte öppet under vintern. Däremot är det ett vackert område och det finns en promenadslinga som kallas för Rosenstigen.

Askeberga skeppssättning

Turen går vidare till Tidan och Österbergs konditori, ett klassiskt konditori beläget mitt i Tidan utanför Skövde. Här lever 50-talsandan kvar i möblemang och ett alltid lika trevligt bemötande. Köp med dig någon god smörgås till eftermiddagsfikat och kör sedan vidare till Askeberga Skeppssättning, en av Västergötlands mest uppmärksammade fornlämningar. Detta imponerande stenmonument består av 24 klumpformade stenar, cirka två meter höga, och är uppställda i en 55 meter lång och 18 meter bred oval.

Stenmonumentet är en gåta som fortfarande väntar på sitt svar - ingen har nämligen hittills kunnat hitta en bra förklaring till detta stora stenmonument som inte liknar någonting annat i vårt avlånga land. 

Fotograf: Mårten Bergkvist/Next Skövde

Vaholms brohus

Vaholms brohus är en övertäckt bro som leder över ån Tidan. Den är troligen den enda i sitt slag i Sverige och när man ser den går tankarna direkt till de vacka broarna i Madison County. En solig dag när bron speglar sig i det stilla vattnet i Tidan är det en magisk plats att besöka.

Fotograf: Mårten Bergkvist/Next Skövde

Mer information

Vill du knåpa ihop din egen road trip? Gå in på kulturvag.nu där kan du läsa mer om Kulturväg Skaraborg. Där kan du även ladda ner appen med karta och information om matställen, boende och sevärdheter utmed leden. I appen finns också ljudklipp där en guide berättar om de spännande besöksmålen. Appen passar även för dig som inte har möjlighet att åka ut, men som vill ta del av besöksmålen ändå.

Kolla företagens egna webbsidor innan avresa eftersom öppettiderna kan variera beroende på säsong!