({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Falköpings kommun

Road trip utmed Kulturväg Skaraborg

  • 20 mar, 2019

Att semestra på hemmaplan har aldrig varit mer aktuellt än nu. Häng med oss på en road trip i de vackra omgivningarna när vi rullar på Kulturväg Skaraborg, turistvägen som slingrar sig genom landskapet runt Skövde, Skara och Falköping!

Denna tur startar i Karleby och går sedan norrut på Kulturväg Skaraborg. Självklart går det att vända på turen och starta vid Tidan istället.

Karleby

Utmed den 3 km långa vägen genom byn finns hela 11 gånggrifter, monumentala släktgravar uppförda under bondestenåldern. En av dem är Sveriges största och kallas Ragnvalds kulle. Den har en kammarlängd på 17 meter. Namnet kommer av legenden om kung Ragnvald Knaphövde som på sin Eriksgatan på 1130-talet red in i Västergötland utan att ha utväxlat gisslan. Han blev därför ihjälslagen vid Karleby. 

Fotograf: Falköpings kommun

Åsle tå

Det kan smaka gott med en kopp kaffe och hembakt på förmiddagen, så vi gör en liten avstickar från leden. Turen går därför vidare till Åsle tå och deras café där det bland annat finns möjlighet att sitta utomhus och fika. Åsle tå är ett upplevelsemuseum med Sveriges största samling av backstugor. Vandra längs den pittoreska tågatan och upplev en unik historisk miljö från 1700- och 1800-talen.

Fotograf: Mårten Bergkvist

Varnhem

Runt år 1150 kom abboten Henrik och hans cisterciensermunkar till Varnhem. Då började klosterkyrkan att byggas. Varnhem och dess kloster var ett betydande centrum såväl andligt som politiskt, kulturellt och ekonomiskt. Här vilar förutom ett antal svenska kungar från 11- och 1200-talen Birger jarl, mest känd för att han sägs ha grundat den svenska huvudstaden Stockholm.

Bakom klosterruinen i Varnhem har arkeologer gjort sensationella fynd från tiden innan munkarna kom. Här finns spår av en mäktig vikingatida gård och ruinen av Sveriges kanske äldsta stenkyrka, en privat gårdskyrka. Besöksmålet är uppkallat efter Kata, kvinnan som härskade på storgården för 1000 år sedan. På Klosterkaféet äter vi en trevlig lunch innan avfärd. Här finns det gott om sittplatser i trädgården.

Fotograf: Mårten Bergkvist

Höjentorps slottsruin

I ett av de största naturreservaten i Valle hittar du gamla Höjentorps slottsruin, med anor från 1200-talet. Slottet lär ha donerats till biskopen i Skara år 1284, men drogs sedan in till kronan i samband med Gustav Vasas reformation.

Idag återstår endast källarruiner av det ursprungliga slottet, men platsen vittnar om traktens betydelse under medeltiden, då också Skara hade sin storhetstid. I den förvildade slottsträdgården finns vackra askar och lindar och i sluttningen ned mot Trädgårdssjön doftar det av ramslök under våren.

Askeberga skeppsättning

Turen går vidare till Tidan och Österbergs konditori, ett klassiskt konditori beläget mitt i Tidan utanför Skövde. Här lever 50-talsandan kvar i möblemang och ett alltid lika trevligt bemötande. Köp med dig något gott till eftermiddagsfikat och kör sedan vidare till Askeberga Skeppssättning, en av Västergötlands mest uppmärksammade fornlämningar. Detta imponerande stenmonument består av 24 klumpformade stenar, cirka två meter höga, och är uppställda i en 55 meter lång och 18 meter bred oval.

Stenmonumentet är en gåta som fortfarande väntar på sitt svar - ingen har nämligen hittills kunnat hitta en bra förklaring till detta stora stenmonument som inte liknar någonting annat i vårt avlånga land.

Fotograf: Mårten Bergkvist/Next Skövde

 

Mer information

Vill du knåpa ihop din egen road trip? Gå in på kulturvag.nu där kan du läsa mer om Kulturväg Skaraborg. Där kan du även ladda ner appen med karta och information om matställen, boende och sevärdheter utmed leden. I appen finns också ljudklipp där en guide berättar om de spännande besöksmålen. Appen passar även för dig som inte har möjlighet att åka ut, men som vill ta del av besöksmålen ändå.

Kolla gärna företagens webbsidor innan avresa eftersom öppettiderna kan variera.