({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Jonas Ingman

Upplev, bo, smaka och njut vid Hornborgasjön

Området runt Hornborgasjön är en riktig skattkista av upplevelser. Här kan du uppleva vacker natur, känna historiens vingslag, njuta av lokalproducerade måltider, se trandansen på nära håll, övernatta i unika boenden och mycket mycket mer.

Att besöka Trandansen vid Hornborgasjön är för många en kär tradition och ett tecken på att våren är på väg. De första tranorna brukar anlända till Hornborgasjön redan i mitten av mars men flyger sedan vidare i slutet av april. De återkommer igen när det börjar bli höst, men är då lite skyggare än på våren. Området runt Hornborgasjön är vackert att besöka året runt, med spännande besöksmål, fina vandringsleder och roliga barnaktiviteter. Se filmen från området!


Vill du besöka platserna i filmen?

Är du här på våren så kan du starta turen vid Trandansen Hornborgasjön. Från Trandansen till Varnhems klosterkyrka är det ca 2,5 mil. Utmed vägen hittar du boenden, caféer och sevärdheter. Vill du upptäcka fler smultronställen -Ladda ned karta (pdf).

Nr 26 : Islanna Trädhushotell - Boende 
Nr 36: Löfwings Ateljé och konstcafé - Sevärdhet och restaurang/café
Nr 41: Nästegårdens Bed & Breakfast - Boende
Nr 40: Naturum Hornborgasjön - Sevärdhet, aktivitet och café
Nr 53: Varnhems Klosterkyrka - Sevärdhet, aktivitet och café


Trandansen Hornborgasjön

Den mest välkända besöksplatsen vid Hornborgasjön är Trandansen i södra änden av sjön. Hit kommer de första flockarna med tranor redan i mitten av mars. Sedan kan du vanligtvis se tusentals tranor dagligen ända till slutet av april – rekordet är över 27 000 tranor.

Vid Trandansen finns gott om parkeringsplatser, utmärkta utsiktspunkter och en tranutställning. På grund av Coronapandemin blir även 2021 års transäsong annorlunda. På Länsstyrelsens webbsida kan du läsa vad som gäller under ditt besök till Hornborgasjön.

 Löfwings Ateljé och Krog

Ungefär en mil ifrån Trandansen hittar du Löfwings Ateljé och krog, ett smultronställe du inte får missa. Här kan du njuta av vacker konst, genuina smakupplevelser och magisk natur. Här finns även en utomhusutställning med konstnären Göran Löfwings naturinspirerade verk.

Fotograf: Tuana Fridén

Naturum Hornborgasjön

Vid Fågeludden, på sjöns östra sida, hittar du Naturum Hornborgasjön. Här kan du njuta av vacker natur och fågelliv, gå på guidad tur, se på film och inspireras i utställningen om sjöns historia och fågelliv, gå på skattjakt och mycket mer. Denna vår är speciell på grund av pandemin. Se vad som gäller när du ska besöka Hornborgasjön här! Väl på plats får du inte missa Café Doppingen med vacker utsikt över sjön och gott fika. 

Fotograf: Lukasz Warzecha LWimages Studio

Varnhems Klosterkyrka

Vackert beläget på Billingens västsluttning hittar du Varnhems klosterkyrka. Klosterkyrkan var i slutet av 1200-talet Sveriges största kyrkobyggnad och än idag kan du se spår av klosterstaden och livet som cisterciensermunkarna levde här. På höjden bakom Varnhems klosterkyrka ligger ruinen av en av Sverige äldsta kyrkor, en privat gårdskyrka från vikingatiden. Platsen kallas Kata Gård och vid utgrävningar har arkeologerna gjort sensationella fynd som berättar om platsen från tiden innan munkarna kom dit på 1100-talet. Väl på plats får du inte missa ett besök i Varnhems klostermuseum, en guidad tur i klosterkyrkan och en gofika i mysiga Varnhems klostercafé.

Fotograf: Mårten Bergkvist

 Annorlunda boenden

Vill du bo i en trädtopp, i genuin 1800-tals miljö eller kanske i en älg? Runt Hornborgasjön finns många mysiga boenden men några utav dem sticker ut lite extra och ger en upplevelse utöver det vanliga.

Trädhushotell Islanna - Hotell Andrum och Hotell Sjunde Himlen

Mitt i naturen i tranmarkerna vid Hornborgasjön ligger trädhushotellen Sjunde Himlen och Andrum. Här bor du vackert 6,5 meter upp i ekarna och kan njuta av fantastisk utsikt bland lövverken och vindens sus. Efter en god natts sömn hissas den rikliga frukostkorgen upp till balkongen med bland annat varmt hällgräddat bröd, bakat på gammaldags vis vid öppen eld.

Fotograf: Tuana Fridén

Nästegårdens Bed & Breakfast

Strax utanför Falköping ligger Nästegården Bed & Breakfast, en av traktens allra äldsta och bäst bevarade gårdar med anor från 1800-talet. Här bor du i kulturhistoriskt återställda byggnader med breda trägolv och handblåst glas i fönstren. Franska järnsängar, handtryckta tapeter och antik inredning skapar en genuin och rofylld atmosfär. Frukosten består av närproducerade råvaror och serveras på antikt porslin.

Fotograf: Tuana Fridén

Bo i en älg hos en älg

Ett unikt boende hittar du på Wrågården ca 1,5 mil från Trandansen. Här du bor i en älg eller bisonstuga mitt i en älg- och dov­hjortspark. Utanför stugorna finns mysiga grillplatser, med utsikt över älg- och dovhjortsparken. Här kan du ha koll på när djuren badar och kanske ha ett äpple eller sly att mata dem med när de vill komma fram och ”prata”! På Wrågården kan du även njuta av god mat, åka på bisonsafari, spela fotbollsgolf och mycket mer.

Fotograf: Tuana Fridén

Visit Hornborgasjön

Vill du veta mer om vad som händer runt Hornborgasjön, vart du kan äta gott, vilka boenden som finns i närheten och så vidare - besök Visit Hornborgasjön och hitta inspiration och information inför och under ditt besök. 

Visit Hornborgasjön