({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Lukasz Warzecha LWimages Studio

Upplev, bo, smaka och njut vid Hornborgasjön

Området runt Hornborgasjön är en riktig skattkista av upplevelser. Här kan du uppleva vacker natur, känna historiens vingslag, njuta av lokalproducerade måltider, se trandansen på nära håll, övernatta i unika boenden och mycket mycket mer.

Att besöka Trandansen vid Hornborgasjön är för många en kär tradition och ett tecken på att våren är på väg. De första tranorna brukar anlända till Hornborgasjön redan i mitten av mars men flyger sedan vidare i slutet av april. De återkommer igen när det börjar bli höst, men är då lite skyggare än på våren. Området runt Hornborgasjön är vackert att besöka året runt, med spännande besöksmål, fina vandringsleder och roliga barnaktiviteter. Se filmen från området!


Vill du besöka platserna i filmen?

Eller upptäcka fler boende, caféer och sevärdheter -Ladda ned karta (pdf). eller besök vår webbplats:
www.visithornborgasjon.se

Naturum Hornborgasjön

Vid Fågeludden, på sjöns östra sida, hittar du Naturum Hornborgasjön. Här kan du njuta av vacker natur och fågelliv, gå på guidad tur, se på film och inspireras i utställningen om sjöns historia och fågelliv, gå på skattjakt och mycket mer. Väl på plats får du inte missa Café Doppingen med vacker utsikt över sjön och gott fika. 

Fotograf: Lukasz Warzecha LWimages Studio

Vår spännande historia

Området runt Hornborgasjön bjuder på spännande historia ända tillbaka till stenåldern. Här finns många fornminnen och stenåldersgravar. På Ekornavallen finns bland annat gravlämningar från sten-, brons- och järnålder på samma ställe.

Vackert beläget på Billingens västsluttning hittar du Varnhems klosterkyrka. Klosterkyrkan var i slutet av 1200-talet Sveriges största kyrkobyggnad och än idag kan du se spår av klosterstaden och livet som cisterciensermunkarna levde här. På höjden bakom Varnhems klosterkyrka ligger ruinen av en av Sverige äldsta kyrkor, en privat gårdskyrka från vikingatiden. Platsen kallas Kata Gård och vid utgrävningar har arkeologerna gjort sensationella fynd som berättar om platsen från tiden innan munkarna kom dit på 1100-talet. Väl på plats får du inte missa ett besök i Varnhems klostermuseum, en guidad tur i klosterkyrkan och en gofika i mysiga Varnhems klostercafé. 

Fler historiska platser hittar du här!

Fotograf: Mårten Bergkvist

 Annorlunda boenden

Vill du bo i en trädtopp, i genuin 1800-tals miljö eller kanske i en älg? Runt Hornborgasjön finns många mysiga boenden men några utav dem sticker ut lite extra och ger en upplevelse utöver det vanliga. 

Läs om boenden här!

Fotograf: Tuana Fridén

Ät gott

Vid Hornborgasjön hittar du mysiga restauranger, krogar och caféer. Många av dem med lokalproducerade råvaror och härliga uteserveringar vid vacker natur. Välkommen till bords vid Hornborgasjön!

Mer om äta

Fotograf: Tuana Fridén

Hornborgasjön för barnen

Gå på skattjakt, paddla kanot, besöka en djurpark eller spela fotbollsgolf. Runt Hornborgasjön finns massor av roliga upplevelser för hela familjen. Här hittar du tips för härliga dagar runt sjön.

Barnaktiviteter

Fotograf: Falköpings kommun

Visit Hornborgasjön

Vill du veta mer om vad som händer runt Hornborgasjön, vart du kan äta gott, vilka boenden som finns i närheten? - besök Visit Hornborgasjön och hitta inspiration och information inför och under ditt besök. 

Visit Hornborgasjön