({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Mårten Bergkvist/Next Skövde

Vandra med hund

Här kommer lite hundvänliga tips om du skall gå pilgrimsleden Falköping - Varnhem tillsammans med din hund.

Hundar få självklart följa med i naturen och som sällskap på din vandring. Vi ber dig att hålla din hund kopplad under din vandring på pilgrimsleden så att den inte stör eller skadar det övriga djurlivet.

Fotograf: Mostphotos

Hundvänliga tips utmed leden

Vilhelmsro Gårdscafé
Hundar är välkomna på uteserveringen i trädgården, samt även i glashuset om det är ok med de gäster som redan sitter där, kolla med dem först. Det finns en vattenskål med färskt vatten till de fyrbenta gästerna. Hundar är dock inte tillåtna i B&B.
www.vilhelmsrogard.se

Kurorten Mösseberg
Kurorten har hundrum i parkvillan där hundar är välkomna att bo tillsammans med matte/husse, det är ett tillägg på 350 kr för detta rum. Hundar kan inte vistas inne på Kurhotellet (huvudbyggnaden) då det är ett allergivänligt hotell. På rummet välkomnas hunden med en hunddyna, vatten-och matskål samt en liten godisbit.   
www.kurortenmosseberg.se

Mössebergs Camping & Stugby
Campingen har flera stugor dit hundar med familjer är välkomna. Uppge vid bokning att ni har med er en fyrbent vän.
www.mossebergscamping.se

Cesarstugan
På Cesarstugan är hundar varmt välkomna i restaurangen och i boendet Rödesten.
www.cesarstugan.se

Löfwings Ateljé & Krog
Hundar är välkomna i Löfwings boende och det kostar inte något extra.
Hundar är också välkomna till några av borden i restaurangen/caféet, dessa bokas innan ankomst.  I utställningen är det ok om man frågar först. På uteserveringen är hundar välkomna och här finns det parasoll och vatten. Anläggningen drivs av familjen Löfwing som själva har tre hundar.
www.lofwings.se

Nästegården B & B
Hundar är varmt välkomna. Tillägg 150 kr. På gården finns en trevlig hund som heter Jade och är av rasen Silken Windhound. 
www.nastegarden.se

Haus Hornborga
Vandrarhemmet har två fyrbäddsrum, pris 900 kr samt ett dubbelrum där man får ha hund vilket kostar 500 kr. Hundar får också vistas i sällskapsrum men inte i köket.
www.haushornborga.se

Naturum Hornborgasjön / Café Doppingen
Hundar är välkomna till Café Doppingen. Precis innanför dörrarna finns det en avdelning där du får sätta dig tillsammans med din hund. Självklart får du också sitta med din hund på uteserveringen.

Hundar är också välkomna på vandringsleder i naturreservatet vid hornborgasjön, men de ska hållas kopplade och du bör ta det försiktigt i hagar där det går djur. Du kan alltid fråga på naturum om vart det går bra att gå. Naturum kan dock inte ta ansvar för hur djur i hagar reagerar på hundar.

Inne på naturum är det dock inte tillåtet med hundar av allergiskäl. Men de brukar servera en skål med vatten utanför byggnaden sommartid för de fyrbenta vänner som får sitta och vila där en stund. www.hornborga.com

Fotograf: Illustration Christina Jonsson

Att tänka på inför vandringen

  • Att ta med vatten och mat till din hund.
  • Terrängpromenader är mer krävande för både dig och hunden än en vanlig stadspromenad. Om ni är vana att promenera på plan mark så kom ihåg att det går betydligt långsammare att ta sig fram i terräng.
  • Vid blåsigt och kallt väder kan det vara bra att ha med sig ett värmetäcke till hunden.
  • Ute i naturen finns tyvärr fästingar i varierande mängd. Titta gärna igenom hundens päls efter vandringen.

Under perioden 1 mars-20 augusti är djurlivet extra känsligt och då säger Allemansrätten att hundar skall hållas kopplade. I naturreservat och i beteshagar måste man också ha sin hund kopplad. Det är svårt att säga hur betesdjuren reagerar på hundar, så var försiktig och uppmärksam eller välj annan väg. En hundägare har ett strikt ansvar att hunden inte orsakar ”skador eller avsevärda olägenheter”. Det gäller inte bara vilt utan även till exempel betande tamdjur. På Naturvårdsverkets webbsida kan du läsa mer om vad som gäller när du har med hunden i naturen.