({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Jesper Anhede

Vinter vid Hornborgasjön

Under vintern kan du skåda spännande fåglar som övervintrar i våra trakter till exempel örn och fjällvråk. Grilla korv vid några av naturums grillplatser eller bara ströva i området och njuta av vinterns intåg i den vackra naturen. Är det riktigt kallt så Hornborgasjöns is ligger tjock, missa då inte chansen att åka långfärdsskridskor.

Örnar

Under december och januari kommer örnarna vid Hornborgasjön att utfodras. På grund av Coronapandemin ställs dock de populära örndagarna in. Infocentret Trandansen kommer att hålla stängt och det kommer inte heller att finnas några guider på plats under örnmatningen. Vill du se örnarna rekommenderar vi att du tar med dig kikare och tar dig på egen hand till Trandansen i södra delen av sjön. 

Fotograf: Kent-Ove Hvass

Skridskor

Om Hornborgasjöns is ligger tjock kan du åka långfärdsskridskor på sjön. Parkera vid naturum Hornborgsjön och dra på dig långfärdsskridskorna nere vid sjökanten. Antingen åker du åt söder mot Ängsladan som är ett perfekt ställe att inta medhavd picknickkorg eller åk norrut mot Stenum. En naturupplevelse som heter duga! Undvik delarna söder om Almeö, så stör ni inte örnarna som finns i det området. Tänk också på att aldrig ge dig ut ensam på isen! Ta med dig sällskap både för att dela den härliga upplevelsen och som trygghet ifall det skulle hända något. Glöm inte ispik och dubbar! 

Fotograf: Jesper Anhede

Grillplatser

På flera ställen längs sjön, bland annat vid Utsikten (naturum) och Fäholmen finns iordningsställda grillplatser med vedförråd. Perfekt när du vill grilla korv till lunch eller bara värma händerna en kall vinterdag.

Fotograf: Jesper Anhede

Skidor

På Mösseberg och Billingen kan du åka skidor både på längden och utför. 

Falköping Alpin / Mössebergsbacken är Skaraborgs största skidanläggning. Här finns nedfarter för hela familjen. Hyr utrustningen du behöver och ge dig ut i backen. Åker du hellre längdskidor så finns det fina upplysta spår på Mösseberg i olika svårighetsgrad. Ett av dem har konstsnö och resten prepareras i mån av snötillgång. 

Fotograf: Johan Lindwert


Billingens fritidsområde
är ett officiellt Vasaloppscenter för cykel, löpning och skidor. I fritidsområdet finns unika träningsmöjligheter. På berget finns också skridskobana, grillplatser, pulkabacke och slalombacke med fun park. Det finns även möjlighet till pimpelfiske.

Fotograf: Tuana Art

 Pulka

Vintertid är Kulhults "u-backen" en populär backe för pulkaåkning, den anses till och med vara Skaraborgs bästa. Uppskattat av både små och stora!