({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Jesper Anhede

Vinter vid Hornborgasjön

Under vintern kan du skåda spännande fåglar som övervintrar i våra trakter till exempel örn och fjällvråk. Grilla korv vid några av naturums grillplatser eller bara ströva i området och njut av vinterns intåg i den vackra naturen. Är det riktigt kallt så Hornborgasjöns is ligger tjock, missa då inte chansen att åka långfärdsskridskor.

Örnar

Flera arter av rovfåglar brukar spendera vintern vid Hornborgasjön till exempel havsörn och fjällvråk. Vill du se örnar rekommenderar vi att du tar med dig kikare och tar dig till Trandansen i södra delen av sjön där örnarna brukar utfodras under vintern. Matplatsen är ca 300 meter från Trandansen, spana öster ut mot ekarna. Tänk på att örnarna är störningskänsliga. Mer information hittar du på naturums webbsida!

Fotograf: Kent-Ove Hvass

Grillplatser

Varför inte en mysig utflykt i krispigt vinterlandskap! Här kommer tips på grillplatser runt Hornborgasjön och i Falköping, Skara och Skövde.

Vid utsikten på Fågeludden, Utloppet och Fäholmen finns iordningsställda grillplatser med vedförråd. Perfekt när du vill grilla korv till lunch eller bara värma dig en kall vinterdag. Här kan du läsa mer om grillplatserna vid Hornborgasjön!

Billingen i Skövde finns flera välbesökta grillplatser. Vid några av dessa finns också vindskydd. Gör en utflykt och njut av en trevlig stund utomhus!

Mösseberg i Falköping hittar ni flera grillplatser, några av dem med vindskydd. Passa även på att göra ett besök på djurparken där vissa djur även går ute vintertid. Vid djurparken finns fem grillplatser varav en under tak. Tänk på att ta med egen kol eller liknande.

Grillplatser vid Hindsbosjön, Marieberg, Petersberg och Flämsjön med flera hittar du i Skara. Här kan du läsa mer om grillplatserna!

Att tänka på! Om du gör upp eld har du ansvaret att släcka den. Låt elden brinna ut helt och hållet. Släck ordentligt, gärna med vatten och rör om så att glöden slocknar när du har grillat klart. Lägg inget obrännbart skräp i elden. Grillplatsen är ingen plats för sopor. Släng soporna i sopkärl eller ta med dig soporna hem. Kontrollera så att det inte råder eldningsförbud. Läs mer på Naturvårdsverkets sida om vad som gäller när du ska elda.

Fotograf: Jesper Anhede

Silverfallet i vinterskrud

Naturreservatet Silverfallet är ett perfekt utflyktsmål även på vintern. Kalla vintrar kan du uppleva ett sagolikt islandskap när fallet bildar isformationer. Området bjuder också på mysiga promenadvägar som tar dig förbi de olika etapperna i vattenfallet. På platsen hittar du historiska lämningar från Skaraborgs största alunbruk som låg vid Karlsfors på 1800-talet. 

Fotograf: Mårten Bergkvist

Skridskor

Om Hornborgasjöns is ligger tjock kan du åka långfärdsskridskor på sjön. Parkera vid naturum Hornborgsjön och dra på dig långfärdsskridskorna nere vid sjökanten. Antingen åker du åt söder mot Ängsladan som är ett perfekt ställe att inta medhavd picknickkorg eller åk norrut mot Stenum. En naturupplevelse som heter duga! Undvik delarna söder om Almeö, så stör ni inte örnarna som finns i det området. Men var noga med säkerheten när du ger dig ut. Tänk också på att aldrig ge dig ut ensam på isen! Ta med dig sällskap både för att dela den härliga upplevelsen och som trygghet ifall det skulle hända något. Glöm inte ispik och dubbar! Här kan du se en film med tips om du ska ut och åka skridskor!

På berget Billingen i Skövde finns en konstfrusen isbana under tak. Där erbjuds allmänheten att åka skridskor under särskilda tider. På Billingen finns även pulkabacke i konstsnö, grillplatser, restaurang och mycket mer för hela familjen. Här kan du läsa om skridskobanan och se öppettider!

Fotograf: Jesper Anhede

Skidor

På Mösseberg och Billingen kan du åka skidor både på längden och utför. Det finns spår med konstsnö och när vädret tillåter även andra spår i olika svårighetsgrad och längd med natursnö.

Falköping Alpin / Mössebergsbacken är Skaraborgs största skidanläggning. Här finns nedfarter för hela familjen. Hyr utrustningen du behöver och ge dig ut i backen. Åker du hellre längdskidor så finns det fina upplysta spår på Mösseberg i olika svårighetsgrad. Ett av dem har konstsnö och resten prepareras i mån av snötillgång. 

Fotograf: Johan Lindwert

 

Billingen Skövde är ett officiellt Vasaloppscenter för cykel, löpning och skidor. Här finns en av Sveriges modernaste och längsta konstsnöanläggning med 10 kilometer elbelysta konstsnöspår för både klassiskt och skate i olika svårighetsgrader för såväl nybörjaren som elitskidåkaren. I direkt anslutning till spåren hittar du bland annat uthyrning, sportbutik, restaurang, vallabod, hotell, stugby, camping, grillplatser och omklädningsrum. Förutom längdskidåkning bjuder berget även på utförsåkning, skridskobana under tak, pulkabacke i konstsnö och mycket mer för hela familjen. Som bäddat för en härlig vinterupplevelse med mängder av aktiviteter på berget Billingen. 

 

Fotograf: Tobias Andersson

 Pulka

Vintertid är Kulhults "u-backen" en populär backe för pulkaåkning, den anses till och med vara Skaraborgs bästa. Uppskattat av både små och stora!

I Gamla Billingebacken, Skövde blir det riktig fart i den branta backen. Är du en våghals åker du hela vägen från toppen där du har underbar utsikt över Skövde. Vill du ha ett lite lugnare tempo så testar du att åka från halva backen. Läs om Skövde pulkabackar här!

Snöskovandring med fjällkänsla

Uppe på Billingens bergsplatå ligger Blängsmossen med riktig fjällkänsla. När det ligger snö här så kan du följa med på en guidad vandring med snöskor. En rolig aktivitet som passar perfekt för en spännande och annorlunda utflykt. För aktuella vandringar och bokning, besök Älska Billingen.

Fotograf: Jesper Anhede

Fler tips på utflykter!