Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Jesper Anhede

  • Fotograf: Johan Lindwert

  • Fotograf: Jesper Anhede

Vinter vid Hornborgasjön

Är det vinter och kallt och Hornborgasjöns is ligger tjock, missa då inte chansen att åka långfärdsskridskor. Under vintern kan du också skåda spännande fåglar som övervintrar i våra trakter till exempel örn och fjällvråk. Grilla korv vid några av naturums grillplatser eller bara ströva i området och njut av vinterns intåg i den vackra naturen.

Örnar

Skåda örn ihop med Falbygdens Fågelklubb och Örn 72 vid Trandansen, Hornborgasjön. Köttet från åteln drar åt sig framförallt havsörnar och inne på Trandansens Informationscentral får du värme och bästa platsen! Fika och korv finns till försäljning. Örndagar: 5 januari, 6 januari, 13 januari, 20 januari, 27 januari och 3 februari
kl 8.00-16.00.

Havsörn som flyger i luften.

Fotograf: Kent-Ove Hvass

Skridskor

Om Hornborgasjöns is ligger tjock kan du åka långfärdsskridskor på Hornborgasjön. Parkera vid naturum Hornborgsjön och dra på dig långfärdsskridskorna nere vid sjökanten. Antingen åker du åt söder mot Ängsladan som är ett perfekt ställe att inta medhavd picknickkorg eller åk norrut mot Stenum. En naturupplevelse som heter duga! Undvik gärna delarna söder om Almeö, så stör ni inte örnarna som finns i det området. Tänk också på att aldrig ge dig ut ensam på isen! Ta med dig sällskap både för att dela den härliga upplevelsen och som trygghet ifall det skulle hända något. Glöm inte ispik och dubbar! 

Två personer på väg ut till isen för att åka långfärdsskridskor. Blå himmel.

Fotograf: Jesper Anhede

Grillplatser

På flera ställen längs sjön, bland annat vid Utsikten (naturum) och Fäholmen finns iordningsställda grillplatser med vedförråd. Perfekt när du vill grilla korv till lunch eller bara värma händerna en kall vinterdag.

Man som står vid en grillplats med sig hund. Blå himmel i bakgrunden.

Fotograf: Jesper Anhede

Skidor

På Mösseberg och Billingen kan du åka skidor både på längden och utför. 

Falköping Alpin / Mössebergsbacken är Skaraborgs största skidanläggning och en av Västsveriges snösäkraste backar. Här finns nedfarter för hela familjen. Hyr utrustningen du behöver och ge dig ut i backen. Åker du hellre längdskidor så finns det fina upplysta spår på Mösseberg i olika svårighetsgrad. Ett av dem har konstsnö och resten prepareras i mån av snötillgång. 

Fotograf: Johan Lindwert


Billingens fritidsområde
är ett officiellt Vasaloppscenter för cykel, löpning och skidor. I fritidsområdet finns unika träningsmöjligheter. På berget finns också skridskobana, grillplatser, pulkabacke och slalombacke med fun park. Det finns även möjlighet till pimpelfiske.

Längdskidåkare på Billingen med rosa jacka och svarta byxor.

Fotograf: Tuana Art