Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Jesper Anhede

Projekt Visit Hornborgasjön

Satsningen på Hornborgasjön fortsätter! Det senaste året har en rad aktiviteter genomförts för att stärka området kring sjön som en spännande destination året om. Extra bidrag från EU på 1,6 miljoner kronor innebär nya möjligheter till fler aktiviteter, produktutveckling och mer marknadsföring för att affärsutveckla destinationen Visit Hornborgasjön.

I maj 2015 startade det treåriga projektet Visit Hornborgasjön som finansieras gemensamt av kommunerna i Falköping, Skara och Skövde.

– Trandansen på våren beräknas locka cirka 150.000 besökare och ett av målen är att få fler att stanna minst ett dygn extra i Skaraborg, förklarar Maria Comstedt, projektledare och affärsutvecklare för Visit Hornborgasjön. Sedan vill vi gärna skapa fler anledningar för att locka dem att återvända till området runt Hornborgasjön och Varnhem även andra årstider. Våren 2018 genomfördes en besöksundersökning vid Trandansen som bland annat visar att:

  • Den turistekonomiska omsättningen i Skara, Skövde och Falköpings kommuner uppskattas till nästan 53 miljoner kronor, vilket är en ökning med drygt 50 procent jämfört med 2014.
  • Dubbelt så många övernattar och fler utländska besökare. I samband med sitt besök övernattade 40 procent av turisterna i området.  Övervägande delen bodde på hotell och cirka 65 procent stannade två nätter eller mer.
  • Fågelintresset bland besökarna har ökat, vilket följer trenden i stort i Sverige.

Här kan du läsa HUI Research undersökning om Trandansen!

Projekt till 2018

Arbetet med att utveckla besöksnäringen runt Hornborgasjön sker i samarbete med representanter för turistverksamheten i respektive kommuner samt privata företag och ideella krafter för att kunna erbjuda mat, boende och upplevelser inte bara på våren, utan året runt. Projektet ska pågå till och med 2018.

– Tack vare EU-bidraget får vi möjlighet att förverkliga några av alla de idéer som finns, men som vi inte haft ekonomisk möjlighet att genomföra tidigare, säger Maria Comstedt. EU-bidraget från Leader Östra och Leader Nordvästra ska användas inom tre fokusområden:

•Utveckling av Trandansen till en rastplats baserad på upplevelser med nybyggda gömslen som är öppna, flexibla och tillgängliga året om för nya målgrupper.

•Paketering av kvalitetssäkrade och exportmogna turistprodukter utifrån vad marknaden efterfrågar. Marknadsföring mot intresserade målgrupper genom nya kanaler.


Kontakt:
Maria Comstedt maria.comstedt@falkoping.se

Klicka här för att komma till EU-kommissionens webbplats för jordbruk och landsbygdsutveckling.