({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
 • Vandring vid Höjentorp

  11 vårutflykter

Hornborgasjön med körsbärsblom och vacker natur

Kom och upplev Hornborgasjön och Falköping, Skara och Skövde under våren när naturen så sakta börjar vakna till liv efter vintern. Upptäck en mängd spännande besöksmål, mysiga caféer, natur- och kulturupplevelser. Här kommer 11 tips på utflykter i landskapet!

1. Historiska ruiner vid Varnhems Klosterkyrka

Det vilar en särskild stämning över Varnhem som det tagit tusentals år att uppnå. Här kan du bland annat besöka Kata Gård – ruinerna efter en tusenårig gårdskyrka från 900-talet. På Kata Gård finns också en utställning där du kan läsa om de kristna vikingarna som levde i här.

Tips!

 • Vandra den 2 kilometer långa Rosenstigen efter ditt besök inne på Kata Gård. Utmed stigen finns informationstavlor som berättar om områdets historia.
 • Avrunda besöket med en riktig gofika eller något varmt i magen hos Klosterkafét.
 • Ta en tur på Kulturväg Skaraborg som passerar Varnhem. En brun/vit skyltad turistväg från Karleby till Tidan med många sevärda platser. Ladda ner appen och ge dig ut på en spännande road trip!

2. Medeltida klosterruin

Cistercienserklostret i Gudhem var ett nunnekloster som grundades på 1160-talet. Det ligger vackert beläget med utsikt över Hornborgasjön. Idag kan du uppleva klosterruinerna och Gudhems församlingskyrka. Även en liten klosterträdgård och museum. (Museet öppnar i maj).

Tips!

Visste du att!

 • Det var i Gudhems kloster som Arns föstmö Cecilia avlade sina 20 år av bot, medan Arn var och stred som tempelriddare i Jan Guillous bok. 

 

3. Platåberg med aktiviteter och vacker utsikt

Mösseberg i Falköping kan du uppleva många härliga naturupplevelser, friluftsaktiviteter och vacker utsikt över Falbygden. Spåren och vandringslederna på berget är av varierande längd och typ, för både promenad, löpning, MTB-cykling. Här finns också en discgolfbana, lekplatser och en liten djurpark.  

Tips!

 • Lunch eller varför inte en SPA-dag på Kurorten Mössberg. Vill du stanna lite längre? Här kan du också bo över i härlig kurortsmiljö.
 • Småstadshopping i Falköpings centrum med trevligt utbud, mysiga caféer och hög service.
 • Stor ost- och delikatessbutik, fika och ostbuffé hittar du på Falbygdens Osteria.

Visst du att?

 • Mösseberg är 327 m över havet och ingår i Platåbergens Geopark - Sveriges första Unesco Globala geopark. I Västergötland finns 15 platåberg. 

4. Upplev Vallebygden om kvällen

Gör en utflykt till vackra Vallebygden och ta en promenad i naturreservatet Lycke lilla höjen. Här blommar varje år tusentals vilda körsbärsträd och hela området förvandlas till en idyll som påminner om Astrid Lindgrens Nangijala. Härifrån har du dessutom milsvid utsikt till grannberget Kinnekulle.

Tips!

 • Ett stenkast från Lycke lilla höjen ligger Lycke Lamm. Förutom att hälsa på söta små lamm och deras mammor kan du även besöka gårdsbutiken där de bland annat säljer lammskinn, egen honung och inredning.
 • Besök naturreservatet Bockaskedeåsen i skymning och ät kvällsmat på åsryggen medan du ser solen gå ned bakom Kinnekulle.
 • Gör en utflykt till området en vardag och avsluta besöket med en god lunch hos Flämslätt kurs- och Stiftsgård. Här serveras lokal mat under lunchtid alla vardagar.

5. Vandra runt en stilla sjö

Vandra runt den lilla sjön Flämsjön, som ligger mitt i det vackra Valleområdet. Vandringsleden Flämsjön bjuder på en naturskön och omväxlande vandring genom beteshagar med ek och ädellövskog. Den går bitvis nära Flämsjön, och du passerar även genom naturreservatet Eahagen. 

Tips!

6. Skara - historisk småstad nära Hornborgasjön

De historiska kvarteren i Skaras pittoreska stadskärna bjuder på flera pärlor. Ett besök i den pampiga domkyrkan är ett måste när du besöker staden, och på en promenad i området därikring är historiens vingslag i allra högsta grad närvarande.

Tips!

 • Välj en av nio temapromenader som hjälper dig att utforska staden.
 • Har du med dig hunden? Ta en fika på Najas, här finns goda bakverk för både dig och din bästa vän.
 • Inne på Gamla biblioteket hittar du inte bara Bokäventyret, utan också det vackra 1800-talsbiblioteket med originalgolv och originalhyllor med böcker från golv till tak.

7. Vandringsled genom varierad natur

På platåberget Billingen slingrar sig vandringsleden Trollstigen genom skogar, förbi rasbranter och vidsträckta utsikter. Leden finns i tre distanser så att du kan välja den längd som passar för just din vandring. Det är en vandringsled som inte bara låter dig uppleva Billingens unika natur utan också utforska dess historiska platser.

Tips!

 • Köp med lunch eller fika från Restaurang Berget och njut av en härlig lyxpicknick längs din vandring.
 • Leden går genom den dolda pärlan Rhododendrondalen. Missa inte att stanna till i denna parkliknande oas och förundras över det annorlunda växtliv som finns här. Sent på våren blommar dessutom de stora rhododendronbuskarna och området förvandlas till en sagolik plats.
 • Välj någon av de två längre sträckorna och stanna till vid de mäktiga diabaspelarna vid Ryds grottor. Därifrån kan du njuta av en härlig utsikt över Skövde och det Skaraborgska landskapet. Passar perfekt för ett picknickstopp.
 • Önskar du vandra en längre sträcka startar även Billingeleden från fritidsområdet på Billingen.

8. Sveriges största samling av backstugor

Upplevelsemuseet Åsle Tå har ett tiotal bevarade backstugor. Vandra längs den mysiga tågatan, kliv in i husen och upplev en unik historisk miljö från 1700- och 1800-talen. Café & Restaurang Åsle tå serverar hembakt fika och mat med lokalproducerade råvaror. 

Tips!

 • Någon mil från Åsle Tå ligger Wrågården, här kan du kika på älgar och bison, handla i gårdsbutiken, fika eller beställa in gårdens pizza. Vill du stanna lite längre så kan du bo över i en stuga utformad som en älg eller bison.

9. Vandra genom strandängar och kulturlandskap

Upplev lugnet på strandängarna och njut av utsikten över Hornborgasjön. Vid sjön finns flera vandringsleder i olika längd och karaktär. På Hångerleden passerar du hagar, vackra stenmurar och gamla ekar. Vid Utloppet är det en kort led där du kan spana efter svarthalsade doppingar. På Ytterbergsleden kan du gå runt en udde med vacker utsikt över sjön.

Tips!

 • Besök naturum Hornborgasjön som ligger på pelare ute i vattnet. Här finns en utställning om sjön och dess rika fågelliv. Bredvid naturum kan du fika med vacker utsikt över sjön på Café Doppingen.
 • Upplev vacker konst både inne- och utomhus på Löfwings Ateljé & Krog. Här finns också hembakt fika och lunch. Vill du stanna lite längre i området så kan du bo på gårdens mysiga B&B.
 • Fler ställen att övernatta på i området är Nästegården där du bor i vacker 1800-talsmiljö med kulturhistoriskt återställda byggnader eller i Bosgårdens mysiga stugor.
 • Hos Restaurang Öringen på Herrtorps Qvarn njuter du av lokal fisk och vilt med den brusande ån Flian som kuliss. Här kan du även paddla kanot.

10. Vårbad, lunch och finshopping vid Simsjön

Med tranornas ankomst kommer våren och ljusare tider. Vad passar bättre än att omfamna årstiden med ett dopp i det blå? Njut av stillheten längst ut på Simsjöns brygga och låt djupa andetag visa vägen ned i det lugna vattnet. Det kalla badet får många att uppleva ett ökat välbefinnande med mindre stress, bättre självkänsla och en ökad lyckokänsla i kroppen.

Tips!

 • Ett kallt uppfriskande bad kräver något varmt och gott i magen. Låt en god lunch, tillagad på lokala råvaror, hos Golfrestaurangen värma dig efter doppet.
 • Avrunda utflykten med ett besök vid guldkornet Qvarnegården i Rådene. Här hittar du inredning, antikt och blommor i en lantlig miljö. Glöm inte kolla öppettider innan ditt besök.
 • Premiär för kallbad? På kallbad.nu kan du hitta tips och råd inför ditt bad.

 

11. Amundtorps skeppssättning

På en frodig kulle ligger Amundtorps skeppssättning omgiven av flera järnåldersgravar. Från platsen kan man njuta av en vidsträckt utsikt mot Hornborgasjön och slätten, och om kvällarna när solen sänker sig över nejden badar platsen i ett magiskt sken.

Tips!

 

OBS! För öppettider och eventuella förbokningar besök företagens hemsidor.

Vill du ha fler tips?

Runt Hornborgasjön finns massor att uppleva, för fler tips på utflykter, boende, restauranger och caféer besök sidan - Vår vid Hornborgasjön!