Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

 • Kustsamhälle i vinterskrud

  Fotograf: Lisa Nestorson

Fira jul i skärgården

Det är något speciellt med skärgården på vintern, speciellt när julen nalkas. Ta båten till mysiga julmarknader och julbord bland Bohusläns sjöbodar och kobbar, eller gör en vinterkryssning med adventsbrunch bland öarna utanför Göteborg.

Att fira jul i den västsvenska skärgården är speciellt. Varför inte passa på att äta julbord på en skärgårdsbåt, besöka julmarknader på en ö eller båtluffa dig fram genom ett Bohuslän i vinterskrud?

 

Gå på julmarknad – på en ö

Längtar du också efter pepparkakor, lussekatter och glimmande juleljus? I så fall finns det flera julmarknader och andra evenemang på öarna runt om i Bohuslän.

 • Den 30 november tar Vinter-Smögens julmarknad över Smögens hamn och delar av den berömda Smögenbryggan. Här hittar du knallar, lotterier, god mat, aktiviteter för barn och självklart tomten.

 • Lördagar från den 30 november fram till den 21 december arrangeras  Skärgården i advent på Hönö, utanför Göteborg. Hantverk, mysig julshopping, fiskemuseum och mycket mer står på agendan. Tips! Ta båten till Hönö från Göteborg. Läs mer boka din biljett här.

  Skärgården i Advent

 • Med Västtrafiks båt 899 tar du dig smidigt från hamnen i Strömstad till Långagärde på Sydkoster på cirka en timme. Väl på plats kan du besöka Kosters Trädgårdar. Den 14 december kl. 16.00 tänds lyktorna utanför växthuset och det är dags för hela familjen att ge sig ut på jakt efter tomten i skogen. Om tomten hittas kan ni lämna era önskelistor till honom och sedan finns det tomtegröt, lussebullar och dryck i gårdsrestaurangen.
Julmarknad på Nääs Fabriker

Fotograf: Åsa Dahlgren

 

Hitta julkänslan i Göteborgs skärgård

Från Göteborg är det lätt att upptäcka öriket som väntar strax utanför staden. Med spårvagn tar du dig enkelt till Saltholmen och därifrån når du Göteborgs södra skärgård med färja 281. 

 • Hoppa av vid Styrsö Skäret (efter cirka 15–20 minuter) om du vill uppleva en riktigt gammaldags julmiljö. Att stiga in på Pensionat Styrsö Skäret denna årstid är nämligen som att öppna dörren till mormors finrum. Brasan är tänd, den vackra matsalen dukad med ljus och finporslin, och från köket sprids en doft av nygräddade pepparkakor. Här serveras julbord 22 november – 20 december. Övernatta på pensionatet eller ta båten direkt tillbaka till stan, mätt och belåten.
 • Fortsätter du ytterligare en stund på färja 281 kommer du istället till Vrångö. Här har Kajkanten i samarbete med Skärgårdens Café ett paketerbjudande med boende och skärgårdsjulbord, den 14–16 december. Julbordet är skärgårdsinspirerat med ett dignande utbud av sill, lax från närliggande Donsö och flera sorters hembakat bröd.
Snötäckt fiskebåt

Fotograf: © Lisa Nestorson Jansén

Göteborgs norra skärgård kommer du till med Västtrafiks bussar, via en färja. Hela resan tar omkring en timme. Här kan vi tipsa om flera gemytliga julbord.

 • Tullhuset på Hönö dukar upp ett rent fisk- och skaldjursjulbord. Varje år testas nya inspirerande rätter från havet, men har du varit där förut kan du vara lugn – favoriter som hummersoppan och äggosten återkommer alltid.
 • Vill du istället ha ett medelhavsinspirerat julbord ska du bege dig till pittoreska Lilling Cottage, också på Hönö. Passa även på att kika runt i deras inrednings- och blomsterbutik. Riktigt mysigt!

 

Julbordskryssning bland kobbar och skär

Visste du att man kan äta julbord på en båt? En julbordskryssning är precis vad det låter som – en möjlighet att smaka på allt som hör julen till, samtidigt som den ena havsvyn efter den andra passerar förbi utanför relingen.
Strömma kanalbolag erbjuder flera olika kryssningar med utgångsläge från Lilla Bommen i Göteborgs hamn, bland annat:

 • Klassiskt julbord ombord på M/S S:t Erik. Byggd så tidigt som år 1881 är det också passande att maten som serveras är av traditionell klass. Se till att spara lite plats i magen för dessertbordet med ris à la Malta, cheesecake, ostbricka, ischoklad och mycket mer. Underhållningen består av en trubadur som bjuder på sina favoritjulsånger. Gäller helger från 23 november – 21 december.
Garveriet

Fotograf: Åsa Dahlgren

Lite längre norrut längs kusten, närmare bestämt i Uddevalla, kan du kliva ombord på Skärgårdsbåtarnas M/S Byfjorden. Julbordet består av såväl traditionella som nya, spännande smakupplevelser. Turen startar 17.30 och går längs lugna vatten.
Tips! Det går även att äta jullunch i december kl. 12.00 eller 12.30, då båten ligger vid kaj.

 

Vinterpaddla i en kristallklar skärgård

På vintern blir luften vid havet klarare än någonsin och över klipporna lägger sig en sällan skådad stillhet. Det är som att hela kusten tar ett djupt andetag och fyller lungorna med nytt syre. Nu är en perfekt tid för att ge sig ut på ett äventyr och uppleva skärgården från kajaken.

 • Hos Balanspunkten – Kajak i Grundsund kan du följa med på ett vinteräventyr till havs. Det innebär att paddla från Skaftö, genom en folktom skärgård, till Edshultshall på Orust. Här väntar julbord och boende på trivsamma Lådfabriken. Dagen efter kan ni vandra en sväng, äta lunch och sedan tar en fiskebåt med er tillbaka till Grundsund. 
 • Följ med Skärgårdsidyllen på en guidad vinterpaddling i skärgården utanför Grebbestad. Efter en stunds paddling görs ett standhugg där du kan uppleva och upptäcka skärgården i sin enkelhet. Här serveras även något varm att dricka innan ni beger er tillbaka.
kajaker

Fotograf: Roger Borgelid

 

Pyssla, baka och laga julmat

Julen är för många en tid som ägnas åt att pyssla med barnen och stå i köket och julbaka. Ibland känns det kanske som att varje år innebär samma stök, och att inspirationen tryter. Så här kommer några tips på aktiviteter i skärgården där kreativiteten får flöda.

 • Under vecka 48–50 kan du ta med vännerna eller familjen på julkänsla på Kosters Trädgårdar. Först bakar ni lussekatter, pepparkakor och surdegsbröd, och sedan står smörgåsbordet uppdukat. När ni åker hem får ni med er recept, en burk surdeg och en påse kulturvetemjöl – och förhoppningsvis massa glada minnen! Sydkoster når du på cirka en timme med Västtrafiks båt 899 från hamnen i Strömstad.
Garveriet

Fotograf: Åsa Dahlgren

 

 • Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn viker decemberhelgerna fram till jul åt att göra juldekorationer, med Japan-inspiration. Sätt dig i den öppna verkstaden och pyssla fram vackra ornament i papper till julgranen.

 

Båtluffa till nya platser

Du vet troligtvis hur en tåg- eller flygluff går till och har kanske testat att billuffa någon gång. Men har du upplevt frihetskänslan av att båtluffa på kusten? Bohusläns tusentals öar bjuder på kontrastrik natur och många små fiskesamhällen att upptäcka. Spana in vilka ställen du kan båtluffa till året om.

Fotograf: Katja Ragnstam

 

Julbord inspirerade av havet

Under vintern smakar skaldjuren som allra bäst, så varför inte besöka ett havsinspirerats julbord?

 • Det kreativa designhotellet Lådfabriken på Orust har skapat ett ”skaljulbord” med lokalt fiskade skaldjur från grannorten Mollösund. Bokas endast i samband med övernattning,  med start 25  november.
 • Dessutom finns flera havsinfluerade julbord i Göteborgs skärgård. Kika längre upp i artikeln så hittar du dem!
Mussler på restaurang

Fotograf: PC-CONCEPT info@pc-concept.se 0706029849

För dig som verkligen vill känna av kustlivet rekommenderas att ta båten till julbordet.

 • Från Hamburgsund eller Fjällbacka kan du ta båten till Väderöarna, en bit ut från fastlandet. Passa på att vandra runt och se när vågarna slår mot klipporna, innan det är dags att ta plats i den ombonade matsalen på Väderöarnas Värdshus. Här serveras en jullunch inspirerad av havet. Vill du kan du även övernatta och ta båten tillbaka förmiddagen därpå. Båtresan, tur och retur, ingår när du bokar.
 • Från Tuvesvik på Orust kan du ta Västtrafiks båt 381 till bilfria Käringön, en båttur på ungefär 40 minuter. Här ligger Peterson’s Krog, som med start 15 november serverar julbord varje helg fram till jul. Traditionella rätter samsas med inslag från havet och lokala traditioner.
 • Lagunen Camping & Stugor, strax utanför Strömstad, arrangerar båtturer från campingen till Furholmen 30 november – 15 december. Under båtturen serveras glögg och pepparkakor, och väl på plats på Furholmen står en klassisk svensk julbordsbuffé uppdukad.

 

Ta Julpaddan till Liseberg

Avslutningsvis skulle vi även vilja tipsa om en båttur i centrala Göteborg. Här kan du hoppa på den klassiska sightseeing-båten Paddan (eller Julpaddan som den kallas denna tid på året). Starta resan vid Kungsportsplatsen och efter 40 minuter med Göteborgsvyer, stämningsfull julmusik och roande guidning är ni framme vid Lisebergs julmarknad. Nöjesparken lyses upp av fem miljoner juleljus och däremellan väntar röda bodar, tomtefars julverkstad, designmarknad och virvlande vackra isshower. Julpaddan går 23 november – 23 december.

Fotograf: Liseberg

Andra har också läst: