Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Strandguidning med vattenkikare i Kosterhavets nationalpark.

    Fotograf: Örjan Karlsson

Barnens nationalpark

Ta med barnen till saltaste vattnet i Bohuslän. Kosterhavet är en flerdimensionell upplevelse och här sker oändligt mycket spännande både under och över havsytan. En upptäcktsresa med till exempel snorkling eller strandguidning får dig att se denna mäktiga skärgård med nya ögon.

Aktivitetsprogram för naturum och Kosterhavet innehåller många spännande och lärorika aktiviteter för alla åldrar

Välkomna att ta del av de aktiviteter som bjuds på naturum Kosterhavet och i naturen runt omkring i Kosterhavet. Du kan exempelvis hänga med på vandringar och strandexkursioner eller låna en upptäckarväska för egen upptäckartur.

Sälsafari - spana efter sälar Kosterarkipelagen

Säl på klippa

Fotograf: Håkan Karlsson

Kosterhavets nationalpark hyser en av Sveriges största knubbsälkolonier och allra längst ut i sydväst ligger Ursholmens fyrplats. Följ med på sälsafari och få samtidigt ett smakprov på vår första marina nationalpark.

Selin Charter Strömstad och Resö

Kust Event 

Donalda i Grebbestad

Pröva Kosterhavets snorkelleder -  en naturstigar under ytan!

Under ytan syns en sorts skog av tång och ett blått rep som markerar en snorkelled.

Fotograf: L-O Loo

Här följer du ett rep på botten som för dig till skyltar under vattnet. Skyltarna visar och berättar om djur och växter du kan hitta i havet. Det finns en snorkelled på Sydkoster vid Rörviks badplats och en vid badplatsen i Hasslebukten på Saltö.

Läs mer om snorkelleder här

Naturum Kosterhavet

Fotograf: A Tysklind

Lär mer om Kosterhavets natur, kultur och geologi på besökscentret på Sydkoster, Ekenäs brygga.

Fri entré och helårsöppet.

Vi har en utställning med många fina foton, interaktiva aktiviteter och mikroskop där du kan titta på dina egna strandfynd. Hos oss finns också ett klappakvarium där du kan få se och känna på några av Kosterhavets invånare. Härifrån utgår lärorika och intressanta aktiviteter såsom guidade turer på land och till havs och strandexkursioner under sommaren. Personalen tipsar gärna om intressanta besöksmål och vandringsleder

Naturum Kosterhavet

Krabbfiske - barnens sommarhöjdpunkt

Barn fiskar efter krabbor från en brygga, en solig sommardag på Sydkoster.

Fotograf: Halldór Kolbeins

Enkelt, tag bara en klädnypa och knyt fast en tråd, fäst en krossad blåmussla i nypan och sänk ner på en stenig strand och vänta..... Välj ut den "bästa" krabban och ha krabbrace med dina kompisar och se vems krabba som först tar sig till vattnet.


Skattjakt!

Fotograf: Strömstad Infocenter

Strandfynd kan vara riktigt spännande, ta med en bra flora ut i naturen och se hur många växter du kan hitta. Det går lika bra med t.ex. insekter, fåglar eller snäckor. Se vem som kan få ihop flest. Plocka inte blommor och växter som är fridlysta.


Lovéncentret Tjärnö - Sveriges artrikaste akvarium 

Barn har samlats runt klappakvariet på Lovéncentret Tjärnö.

Fotograf: Lovéncentret Tjärnö

Under semesterperioden är Sveriges artrikaste akvarium för allmänheten. Man kan också titta på små levande organismer i stereomikroskop. Två marinbiologer finns till hands för att svara på frågor, och ger s k Live-presentationer om t ex ostron, hummer, krabbor eller maneter. I juli månad finns möjlighet till Barnens sommarlabb med berättelser, undersökningar och experiment på strand & i labb.

Öppettider
Akvariet har öppet sommartid. Läs mer här om sommaraktiviteter  och öppettider

Västerhavsveckan i Strömstad 2020 

Då kan du återigen träffa forskare, lära dig mer om havet, njuta av havsnära kustreservat, följa med på sälsafari, fiske- och båtturer, upptäcka livet under ytan och mycket mer!

Västerhavsvecka program 1-9 augusti kan du ta del av på deras hemsida.