Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Kulturkvarteret

  • Fotograf: Kulturkvarteret

  • Fotograf: Kulturkvarteret

08
mar
-
06
apr

Backa-Ville
Hjo

Mannen som började teckna efter 80

Det är många Hjobor som har sett eller kanske till och med har en tavla av Backa-Ville hemma. Han började teckna efter 80 års ålder och har lämnat över 150 verk efter sig. Han sålde aldrig några tavlor, utan gav bort dem till folk han tyckte om. 

Backa-Villes teckningar har ofta Hjo-motiv, främst hus och ångaren Trafik. 

Backa-Ville signerade många av sina tavlor med tre stjärnor, ofta i tavlans övre del ovanför motivet. Enligt honom själv var det för att vi inte ska glömma att se något ovanför oss och inte bara ha tankarna på jorden. 

Praktisk information

Mer om Backa-Villes liv

Vilhelm Gustafsson föddes 1886 i ett torp som tillhörde Munkeberg i Grevbäck. Torpet kallades för Backen. Därför kallades Vilhelm för Backa-Ville.

Backa-Ville sysslade med lite av varje. Fram till 23 års ålder arbetade som dagsverkare vid Munkeberg. Sen tog han anställning som möbelsnickare i Hjo under vintertid. På sommaren var han ute på Vättern och fiskade eller tjärade taken på Stadsparkens villor. Han har också arbetat med att spränga sten och gräva mark för ledning av vatten och avlopp. Vid 60 års ålder började Backa-Ville jobba på Hjo kommun och detta fortsatte han med fram till sin pensionering vid 67 års ålder.

1961 flyttade Backa-Ville in på ålderdomshemmet Vallgården. Han var då 75 år gammal. På den tiden kunde en vara pigg och ha god hälsa och ändå bo på ålderdomshem. När Backa-Ville hade bott på Vallgården i dryga 10 år var han fortfarande både pigg och nyfiken. Han tog dagliga promenader genom Hjo. Men det stilla livet som pensionär ibland bli lite trist och till slut bestämde han sig för att börja teckna.

Backa-Ville hade ett arbetsbord i sitt rum på Vallgården. Han tecknade med penolpennor, kritor och blyerts. Tekniskt är hans tavlor mycket detaljerade, ibland repetitiva och med ett naivistiskt uttryck. För att få fram exempelvis vågor på vattenytan kunde han använda sig av en kam för att få till det rätta uttrycket.

Backa-Ville ställde ut sina tavlor på Hjo konsthall när han var i 80-årsåldern. Vid 90 års ålder var tre av hans tavlor med i en stor utställning i Jönköping. Utställningen hette Även vi är målare och ett hundratal naivistiska konstnärer från hela Norden deltog.

{{cal.Localization.FullMonthNames[cal.currentMonth]}} {{cal.currentYear}}
  • {{day}}
  • {{day}}
  • {{day}} {{time.Start + (time.End ? ' - ' + time.End : '')}}
  • {{day}}
{{cal.Localization.ShortDayNames[event.Date.weekday]}} {{event.Date.day}} {{cal.Localization.ShortMonthNames[cal.currentMonth]}} {{time.Start}} {{time.End ? ' - ' + time.End : ''}}

Kulturkvarteret Pedagogien, Hjo

Välkommen till Kulturkvarteret Pedagogien. En spännande mötesplats för alla åldrar där du som gäst kan besöka bibliotek, turistinformation, utställningar, fest- och konferenslokaler och biograf - allt under ett och samma tak.

Läs mer
Kontaktinformation

Kulturkvarteret Pedagogien

Bangatan 1 B

54433 Hjo


Telefon: +46 503 352 55


E-post: visithjo@hjo.se

Hemsida: kulturkvarterethjo.se