Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Magnus Ragnvid

08
jun
-
15
sep

Josef Franks akvareller
Hjo

Arkitektens och formgivarens målningar

Många känner till den österrikiske arkitekten och formgivaren Josef Frank (1885-1966). Hans möbler, lampor och färgstarka mönster är stående inslag i inredningstidningarnas reportage och fortsätter att smycka människors hem både i Sverige och utomlands.

Det är få som vet att Josef Frank även målade akvareller. Då och då har någon enstaka målning dykt upp på auktion. En del akvareller omnämns i någon av de många böcker som finns om den omtyckte designern.

När konstvetaren Anna Sievert av en slump fick se en mapp med ett 40–tal Josef Franks akvareller hemma hos sina svärföräldrar, väcktes hennes nyfikenhet och idén om en utställning började ta form.

Målningarna kan vi visa tack vare generösa lån från Josef Franks vänner och arvtagare.

Praktisk information

  • När: 8 juni - 15 september
  • Var: Kulturkvarteret i Hjo
  • Fri entré
  • Öppettider 8 juni-25 augusti: 10-18 alla dagar
  • Öppettider 26 augusti-15 september: måndag-tisdag 10-19, onsdag stängt, torsdag 10-20, fredag 10-17, lördag 11-15. 

Mer om konstnären och utställningen

Josef Frank blev intresserad av måleri på 1950-talet när han besökte en av sina tidigare elever i Dieulefit, en liten by i södra Frankrike. Byn är vackert belägen i Provence mitt emellan Lyon och Marseille. Efter att Franks hustru Anna gick bort 1957 tillbringade han längre tider i Frankrike.

Huset i Dieulefit låg med vidsträckt utsikt över det böljande landskapet. I omgivningen hittade Frank motiv för sina målningar. Han skissade först upp dem i blyerts och färdigställde dem sedan i akvarell under pergolan i trädgården. Han målade även av platser som han besökte runt Medelhavet och runtom i Europa. 

Totalt har man funnit mer än 450 akvareller efter Josef Frank. Motiv kommer från Provence, stilleben med blomsterarrangemang och frukter, mytologiska fantasiscener samt stadsvyer från resorna i Europa. Han såg målandet som avkoppling och hade inga professionella ambitioner med sitt konstnärskap.

Ur i en intervju från 1956: ”Jag började måla tavlor vid 68 års ålder, berättar professor Frank med ett självironiskt småleende. Helst i Sydfrankrike där man kan sitta ute i solen. Men 68 var för sent, tekniken fattas men roligt är det.”

Vissa alster var han så pass nöjd med att han gav bort dem i gåva, resten sparade han i linnemappar. Mapparna ärvdes av familjemedlemmar och närstående personer efter hans bortgång 1967. Först över trettio år senare upptäckte man det intressanta innehållet i mapparna. Ett urval av akvarellerna visades första gången offentligt i Stockholm på Millesgårdens utställning om Svenskt Tenn sommaren 2016. Intresset för Svenskt Tenn och Frank var stort och utställningen blev en av de mest framgångsrika i Millesgårdens historia. Akvarellerna har sedan dess visats både i London och Helsingfors.

Nu visas ett antal målningar för första gången i Estrid Ericssons födelsestad Hjo.

Kulturkvarteret visar utställningen i samarbete med konstvetaren Anna Sievert. Hon arbetar till vardags som konstkonsult. Hon är värderingsman genom Sveriges Handelskamrar och hjälper privatpersoner och företag med inköp och värdering av konst. Hon har jobbat inom auktionsbranschen de senaste 20 åren och har genom åren stött på en och annan akvarell av Josef Frank. När hon insåg att det fanns en så stor okänd skatt av material, bestämde hon sig för att visa dessa akvareller för en större publik.

{{cal.Localization.FullMonthNames[cal.currentMonth]}} {{cal.currentYear}}
  • {{day}}
  • {{day}}
  • {{day}} {{time.Start + (time.End ? ' - ' + time.End : '')}}
  • {{day}}
{{cal.Localization.ShortDayNames[event.Date.weekday]}} {{event.Date.day}} {{cal.Localization.ShortMonthNames[cal.currentMonth]}} {{time.Start}} {{time.End ? ' - ' + time.End : ''}}

Kulturkvarteret Pedagogien, Hjo

Välkommen till Kulturkvarteret Pedagogien. En spännande mötesplats för alla åldrar där du som gäst kan besöka bibliotek, turistinformation, utställningar, fest- och konferenslokaler och biograf - allt under ett och samma tak.

Läs mer
Kontaktinformation

Kulturkvarteret Pedagogien

Bangatan 1 B

54433 Hjo


Telefon: +46 503 352 55


E-post: visithjo@hjo.se

Hemsida: kulturkvarterethjo.se