({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Ekelunds Linneväveriet i Horred

Fotograf: Jonas Ingman

15 unika designplatser i Västsverige

I Västsverige finns allt för den formintresserade – från bevarade trästads- och funkismiljöer till arbetslivsmuseer som speglar designindustrins historia. Spana in dessa 15 platser där du kan njuta av unika designföremål och äkta designhistoria.

 

Glasets Hus i Limmared

Drygt tre mil sydväst om Borås ligger Limmared. Här har tillverkats bruksglas sedan 1740 och det görs fortfarande. 100 miljoner Absolut-vodkaflaskor om året lämnar bruket. Glasets Hus rymmer en omfattande historisk glassamling och en trevlig restaurang, butik och glashytta. Här i Limmared finns också 14 butiker med antikt, second hand och retro: kläder och inredning från allmoge till industri.

Fotograf: Pricca Studios

Rörstrand museum i Lidköping

Hos Rörstrand Museum visas närmare 300 år av svensk porslinshistoria med allt från praktpjäser till bruksföremål. Här finns porslin från kända formgivare som Marianne Westman som är ”Mon Amie” med hela svenska folket, Hertha Bengtsson och inte minst Inger Persson med den färgsprakande ”Pop”-kannan. Här kan du fördjupa dig i historien och ta en fika på Rörstrands porslin med efterföljande porslinspromenad genom staden.

Trästaden Hjo

Runt Stora torget ligger Hjos småskaliga trähusbebyggelse. De äldsta husen är från 1700-talet och Hjo belönades med Europa Nostras hedersmedalj redan 1990 ”för det beaktansvärda bevarandet av den samlade trästaden Hjo, vilket inneburit ett bibehållande av dess särprägel och charm”. De ståtliga villorna i Stadsparken från 1870-90-talet vittnar om tiden när Hjo hade en välkänd vattenkuranstalt.

Fotograf: Jesper Anhede

Ekelunds museum i Horred

I Horred finns världens största stenmangel och, troligtvis, världens äldsta textila familjeföretag – Ekelunds Linneväveri som grundades 1540. Företaget drivs nu av den sjuttonde generationen och man driver linneväveriet, fabriksvisningar, museum, restaurang och stor fabriksförsäljning under ett och samma tak. Mangeln väger åtta ton7 och finns i Horreds hembygdsmuseum invid kyrkan.

Fotograf: Jonas Ingman

Förläggargårdarna i Sjuhärad

Det finns ett 60-tal förläggargårdar i Tygriket, några med anor från sent 1700-tal. I takt med att gårdfarihandlarna i Sjuhärad blev rikare på tygförsäljningen efter att ha försett traktens kvinnor med garn för hemvävnad byggdes de så kallade förläggargårdarna. De flesta är privatbostäder men öppnar en dag om året på Förläggargårdens dag. En historisk gårdskultur som går att jämföra med de välkända Hälsingegårdarna. Väl värt en omväg!

Fotograf: Foto: Kronogärdet, Fritsla

Nääs slott och slöjdseminarium

Ordet ”slöjd” blev världsberömt i slutet av 1800-talet tack vare slöjdseminariet på Nääs som lockade celebriteter från hela Europa. I seminariets pampiga hus hålls idag en lång rad kurser i byggnadsvård, och här finns Nääs konsthantverk som visar det senaste på området i galleri och butik. I Nääs slottscafé och restaurang kan du få en ekologisk och närodlad fika- eller lunchpaus.

Fotograf: Jonas Ingman

Textilmuseet i Borås

Textilmuseet i Borås samsas textilhistoria med haute coutûre – landets enda museum med fokus på textil och mode. Basutställningen Textil kraft har fått pris och i den pedagogiska avdelningen kan man lära sig mer om hållbart mode genom att göra det själv – Do It Yourself! Museet är beläget i Textile Fashion Center med restaurang, café och experimentytor för smarta textilier.

Fotograf: Marie Ullnert

Möbeldagarna i Tibro

I Tibro formges framtida möbelklassiker – Offecct, SA-möbler, Lundbergs och Ire har alla sina kontor här. Sista helgen i september öppnar möbelproducenterna sina dörrar för fabriksförsäljning – här kan man göra designerfynd på både möbler och tyger. På Inredia kan man ta del av Tibros imponerande möbelhistoria och äta gott i restaurangen.

Fotograf: Philip Karlberg, OFFECCT

Rydals museum

Rydal är ett välbevarat brukssamhälle uppbyggt runt ett av Sveriges första spinnerier, Rydals Manufaktur AB. Sven Erikson, Västergötlands hyllade textilpionjär och entreprenör, anlade fabriken runt 1850 när han behövde bomullsgarn till det mekaniska väveriet i Rydboholm som han grundat några år tidigare. Ida inrymmer fabriken Rydals museum med utställningar, textilmaskiner och hantverksbutik.

Fotograf: Magnus Larsson

Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset vid Läckö

I naturum Vänerskärgården – Victoriahuset har White arkitekter ansträngt sig för att du ska komma så nära naturen som möjligt. På håll är det till och med svårt att skilja huset från vassruggarna som omger det. Arkitekturen är inspirerad av Vänerns skira vass och råa drivved – bara innertaket med flätad pil är ett litet konstverk.

Fotograf: Jonas Ingman

Halmens Hus i Bengtsfors

Ärtemarkshatten var en storsäljande halmhatt i slutet av 1800-talet – inte bara i Sverige utan även i Amerika. På Halmens hus i Bengtsfors lär man sig mer om halmens historia och om de kvinnor som slöjdade hattarna. Den stora butiken med halmföremål av ett hundratal dalslandsslöjdare är ett fint prov på hur tradition och samtid möts i hantverket.

Fotograf: Gaby Karlsson Hain

Svenskt Tenn i Hjo

I Hjo vårdar man ömt minnet av stadens berömda dotter, Estrid Ericson, teckningsläraren och entreprenören som grundade Svenskt Tenn. I kulturkvarteret Pedagogien finns en permanent utställning över Estrid Ericsons liv och gärning med föremål, foton och material ur Svenskt Tenns arkiv. På huset där hon växte upp, Hamngatan 12, finns en minnesplakett och vid Hotell Royal som fadern drev finns en minnesplats, en liten oas för konst och vila mitt i hjärtat av Hjo.

Fotograf: Svenskt Tenn

Stationshuset i Vara

Du anar den blå färgen redan innan du ser byggnaden – det liksom sprakar i luften av Katarina Grosses Blue Orange – installationen på det högintensivt blå stationshuset i Vara. Installationen stod klar 2012 och består också av stora skulpturer som närmast belägrat taket. Titeln på verket anspelar på Paul Eluards dikt: ”Jorden är blå som en apelsin”…

Fotograf: S Quinth

Brittgården i Tibro

Den brittiske arkitekten Ralph Erskine (1914-2005) kom till Sverige på en studieresa 1939 och blev kvar. I Tibro ritade han bostadsområdet Brittgården 1959-1969 där man kan boka en guidad tur eller besöka den tidstypiska 60-talslägenheten. Erskines dröm var att skapa ett samhälle i samhället – här fanns olika sorters hus, några egnahem, mataffär och daghem. Bilar var förbjudna på området.

Fotograf: Thomas Harrysson AB

Volvo och Saab – bilindustrins historia

I Västsverige står den svenska bilindustrins vagga – ett stycke industridesignhistoria så god som någon. På Saab Car Museum i Trollhättan (Innovatum) berättas historien om hur flygplan blev bil som blev en del av folkhemssverige. Volvo Museum på Hisingen (Arendal) i Göteborg berättar historien från starten 1927 – en resa genom ikoniska bilmodeller, banbrytande innovationer och fantasifulla konceptfordon.

 

Du kanske också gillar: