({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
  • Fotograf: Lars Dahlstrom

5 designstopp värt en omväg

Möbeldagar i Tibro

En gång om året, sista helgen i september, öppnar många av Tibros möbelproducenter sina dörrar för fabriksförsäljning. Ett unikt evenemang med lång tradition. Offecct, SA-möbler, Lundbergs, Ire – här kan man göra designerfynd på både möbler och tyger. Offecct, en producent med hög miljö- och designprofil, samarbetar med många internationella designers som Jasper Morrison och Ineke Hans. Under möbeldagarna är det förstås extra festligt på Inrediahuset: där kan man äta, se på utställning och träffa representanter från kommunen och möbelindustrin. För exakt datum, se Tibro kommuns hemsida. 

Absolut glas i Limmared

Drygt tre mil sydöst om Borås ligger Limmared. Här har tillverkats bruksglas sedan 1740 och det görs fortfarande. 100 miljoner Absolut vodka-flaskor om året lämnar bruket, som ägs av irländska Ardagh Group. Designen på den ikoniska flaskan som lanserades 1979 reviderades nyligen något, vilket var en stor nyhet. 

Glasbruket kan man inte besöka, men i närheten finns nyinvigda Glasets hus i Limmared. Det ligger strax intill stationen och rymmer en fantastisk historisk glassamling – bland annat parfymflaskor som konstnären Edvin Ollers tog fram för bruket på 1930-talet, liksom utställningslokal, en trevlig restaurang, butik och glashytta. Limmared är dessutom känt för sina många antik- och second hand-affärer.

Porslinsstaden Lidköping

1911 började grosshandlare Per Robert Nyman tillverka porslin i Lidköping. Tjugo år senare flyttade anrika Rörstrands hela sin porslinstillverkning hit och framgångsrika år följde. Idag görs allt utomlands. Men Rörstrands museum finns: med praktföremål och formgivarstjärnor som Alf Wallander, Louise Adelborg och Marianne Westman med flera, illustreras hela företagshistorien från 1726 fram till idag.

Museet ingår i ett keramiskt center som bildats runt de gamla industrilokalerna, och här finns inte minst en prisvärd och välsorterad outlet med porslin och husgeråd från Rörstrands- och Ittala-koncernen. Fortfarande gör man en del beställningsproduktion under namnet Porslinsfabriken i Lidköping. Göteborgsdesignern Anna Elzer Oscarsons keramiska serie ”Dusty diamonds” tillverkas här, liksom den välkända Waldemarsuddekrukan.  

Halmens Dalsland

”Ärtemarkshatten” var en storsäljande halmhatt i slutet av 1800-talet, inte bara i Sverige utan även i Amerika. Kvinnliga halmslöjdare i Ärtemark i Dalsland tillverkade runt 100 000 hattar om året då. Halmslöjden har betytt mycket för detta fattiga landskap. Idag kan man besöka Halmens hus i Bengtsfors för att lära sig mer om halmens historia, se tillfälliga utställningar eller shoppa något i den fina butiken med halmslöjd av ett hundratal lokala slöjdare. Avsluta gärna med fika i caféet med vidunderlig utsikt över sjön som breder ut sig nedanför.

Inte långt från Bengtsfors, i Dals Långed, startades Stenebyskolan på 1930-talet. Då lärde man ut halmslöjd här. Det görs inte längre, men skolan är ett starkt och levande centrum för hantverksutbildningar och har flera kurser i samarbete med Högskolan för Design och Konsthantverk  i Göteborg. Vid skolan finns både konsthall och elevbutik.

Dalénmuseet och bonadssamlingen

En bit från Falköping, i den lilla orten Stenstorp, hittar vi både ett stycke industri- och hantverkshistoria. Här föddes uppfinnaren och Nobelpristagaren Gustaf Dalén (1869-1937), en man som redan i sin ungdom visade en sällsynt kreativ talang. Trots att han blev totalt blind efter en explosionsolycka 1912 flöt ständigt nya uppfinningar ur hans hand.  AGA-fyren, AGA-spisen och hjärt- lungmaskinen hör till de mest kända. I Stenstorp har Gustaf Dalén fått sitt eget upplevelsemuseum som bland annat visar ett unikt exemplar av AGA-bilen.

I huset strax bredvid finns Gunvor Johdets bonadssamling – en nostalgitripp i hemmiljö med 500 folkhemsbonader. Broderade sanningar som ”Egen härd är guld värd”, och andra trösterika ord på vägen, hittar man här.

 

Andra har också läst: