({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

 • Fotograf: Monika Manowska

Inspirerande trädgårdar i Västsverige

I Västsverige finns en mångfald av besöksbara trädgårdar - från slottsträdgårdar till liten täppa. Låt dig hänföras av säsongernas variationsrikedom och gårdsbutikernas utbud av lokalproducerat och hantverk. Med den digitala guiden Trädgårdsresan får du dessutom inspiration och tips om gröna events och vilka perioder besöksträdgårdarna är som vackrast.

Västsveriges variationsrika mångfald

Västsveriges dynamiska mångfald präglas av landskapens tydliga karaktärer och omfattar nästan samtliga av landets växtzoner. Bohuslän, Dalsland och Västergötland har tre markant skilda områden av kust, skog och ängsmarker. Trädgårdsentusiaster talar ofta om Coastline & Cottage Garden i Bohuslän, Woodland i Dalsland och Meadow i Västergötland. Sinnebilden av den västsvenska trädgården är sommarens ängsblommor, kaprifol, rosor, syrenbersåer och robusta perenner. Den bohuslänska graniten och vatten är också naturliga trädgårdsinslag.

Trädgårdsmästaren och designern Simon Irvine är sedan 30 år ansvarig för Lilla slottsträdgården på Läckö slott i Lidköping. Emily Bratt är trädgårdsmästaren som driver En annan slags trädgård, beläget på Tjörn.

 • Fotograf: Faramarz

 • Fotograf: Jonatan Fernström

 • Fotograf: Jonatan Fernström

Hur tar ni tillvara Västsveriges stora variationsrikedom?

- För mig känns det naturligt att lyfta fram det Bohuslän jag har omkring mig och vaknar upp till varje morgon, säger Emily Bratt. Frodiga fuktängar med vass och älggräs, blandskog, stengärdsgårdar, hav, enar och ett överflöd av kaprifol. Trädgården är förlängningen av mitt hem och en ständig källa till kreativitet och skaparglädje.

- Desto längre öster ut från kusten, mot inlandet och i Dalslands skogsmarker, desto mer jord finns att odla i, menar Simon Irvine. På Läckö slott i Lidköping ligger trädgården på ett berg, men vi har hela Vänern som vattenreservoar. Allt vi odlar i slottsträdgården går till våra restauranger där gästerna får smaka på traktens förädlade delikatesser – på plats!

Läs artikeln om Simon Irvine och Emily Bratt HÄR!

Den gröna skattkartan

Föreningen Svenska Trädgårdar i Väst har skapat en interaktiv skattkarta över Västsveriges besökbara trädgårdar. Namnet på plattformen är Trädgårdsresan och fungerar som en digital guide över våra besöksträdgårdar. Den brittiska motsvarigheten till Trädgårdsresan är The Yellow Book – en mycket detaljerad och bildrik bok över tusentals besökbara trädgårdar i England och Wales. Trädgårdsentusiaster över hela världen hänvisar ofta till The Yellow Book som ”Bibeln”.

Västsveriges trädgårdar hittar du på slott, säterier och gårdar, i trädgårdslandskap och kulturmiljöer. På listan finns även ett antal privata trädgårdar i det mindre formatet. Här finns med andra ord goda förutsättningar till att inspireras och förundras över regionens gröna mångfald. Du kan till exempel njuta av en gofika eller ekolunch bland rosor och fruktträd – för att därefter botaniserar i gårdsbutikernas utbud och konsthantverk.

 • Fotograf: Anna Hållams

 • Fotograf: Monika Manowska

 • Fotograf: Lina Ikse Bergman

 • Fotograf: Lotta Wendefors

 • Fotograf: Monika Manowska

Från slottsträdgård till lilla täppan

Här finns allt från den välansade slottsträdgården till den lilla täppan och tematiska grönområden. Till trädgårdar som förädlar säsongens råvaror ”Från jord till bord” hör till exempel Läckö Slottsträdgård och Gunnebo Slott & Trädgård - båda representerade i White Guide och Smaka på Västsverige.
Kosters Trädgårdar och Björnhyltans Trädgård i Svenljunga har både plantskola och egen gårdsbutik där du kan handla grönsaker och förädlade produkter – allt efter säsong. För att upprätthålla ett hållbart jordbruk så driver Kosters Trädgårdar dessutom sina småskaliga odlingar enligt permakulturens principer.
Populära Trädgårdsföreningen i Göteborg och Sundsby Säteri på Tjörn är båda historiska trädgårdar i spännande kulturmiljöer. Nyhagens Trädgård i Marks kommun erbjuder plantor och trädgårdsartiklar samt hantverk inom Arts & Crafts-segmentet.
Se artikeln "10 västsvenska besöksträdgårdar" HÄR!

 • Fotograf: Monika Manowska

 • Fotograf: Fotograf Synøve Dreyer

 • Fotograf: Monika Manowska

 • Fotograf: Lina Ikse

 • Fotograf: Cinna Axelsson

I Västsveriges besökbara trädgårdar är utbudet både stort och skiftande. Följ årstiderna på en grön resa, från vårens tidiga primörer till höstens stora skördefester, så får du växtkraft som räcker året om!