({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Rolf Weinemo

Dagstur till Borås

Borås – en mysig liten pärla knappt en timme inåt landet från Göteborg, där kreativitet, innovativ design och street art bäst beskriver staden och dess utbud. Ta med kompisgänget på en perfekt utflykt över dagen fylld med massor av häftiga kulturupplevelser, shopping och god mat och dryck.

 

Street art och konst

Borås är en liten stad till ytan, men här finns väldigt många olika uttryck att ta del av under en dag. Borås har under det senaste decenniet förvandlats till ett gigantiskt utomhusgalleri, mycket tack vare gatukulturfestivalen No Limit Street Art, som startade hösten 2014.

Fotograf: Jonas Ingman

Här bjuds internationellt och nationellt kända gatukonstnärer in och fyller stadens väggar och torg med allt från små skulpturer till stora muralmålningar. Nu i oktober erbjuds guidade turer på helger, men konstverken är tillgängliga för besökare dygnet runt, året om. Upptäck dem på egen hand med hjälp av en karta, i handen eller digitalt i din mobil. Stadskärnan har även smyckats med flera skulpturer av såväl svenska som internationella konstnärer under de senaste åren. Mest omtalad är den nio meter höga bronsskulpturen av Pinocchio - Walking to Borås av Jim Dine.

 

Textilmuseet är ett annat måste. Det är ett av Nordens ledande textilmuseum med fokus på design, mode och textilindustrin. Det finns flera basutställningar att ta del av – möt bland annat textilindustrins historia och framtid, lär dig mer om textildesignens mångfaldighet eller utmana din kreativitet på DIY-ytan. Här har många häftiga tillfälliga modeutställningar ägt rum - som Balenciaga och Versace, och nu är det dags för ”Sound to wear” som handlar om hur kläder kan låta (24/9–10/1), och Fashion Exposed där du får följa 100 år av svensk modefotografi (10/10–7/3).


För mer konst och fotografi så är ett besök på Abecita Konstmuseum ett hett tips. Här har du tre våningar med omkring 500 konstverk samlade av ett 30-tal internationella konstnärer som Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Richard Hamilton, Kiki Smith, Louise Bourgeois och Jim Dine. Den 22 oktober startar fyra nya spännande utställningar; John Hagby - brev till mitt yngre jag, Elin Berge - Lars Tunbjörkstiftelsens pristagare 2020, Patrik Wennerlund - Lofoten och Hongkong och Benjamin Nørskov - Epa Sverige. Läs om utställningarna här.

Fotograf: Christer Hansson

 

Fika och god mat

Även om det finns mycket att upptäcka i Borås är det härligt med en paus då och då. Stanna till på mysiga Café Viskan, som ligger precis vid ån med samma namn, för en god frukost, lunch eller fika. Även Balthazar och ekologiska Fruits & Friends är värda ett stopp – det förstnämnda med god mat och smarriga bakverk tillagade från grunden med inspiration från Frankrike och svenska klassiker, den sistnämnda ett hälsomecka med nyttiga sallader, matiga wraps och ett stort urval av färskpressade juicer och goda smoothies.

När det senare på kvällen är dags för middag finns här ett varierat utbud av restauranger och barer. Besök populära Vinci för att njuta av en underbar italiensk matupplevelse. På The Townhouse, i det anrika rådhuset mitt på Stora Torget, bjuds det på mat och dryck med flera koncept och är du sugen på en sharing-måltid med indiska influenser är det Gujju som gäller. Alla tre restauranger bjuder dessutom på grymma drinkar i avslappnande och härliga miljöer.

Café Viskan

The Townhouse

 

Butiker och second hand

Borås är känt som Sveriges textilhuvudstad tack vare sin långa historia av textilproduktion och staden har idag ett rikt utbud av shopping. Här ligger de stora kedjorna vägg i vägg med flera unika butiker.

Fotograf: Marie Ullnert

Hos Veras är det fokus på hållbarhet och bra kvalitet - här finner du massvis med vintage och second hand som handplockats från marknader i Amsterdam och runt om i Sverige, blandat med nya kläder från varumärken med sunda och bra värderingar. Är du på jakt efter fantastisk inredning så ta en sväng förbi den nybyggda Pallas-gallerian och butiken Hjärterum. Här inne huserar allt från dekoratörer, florister, stylister och inredare under ett och samma tak och de erbjuder ett unikt sortiment inför varje säsong.

Fotograf: Michael Jönsson

Missa inte heller gourmetbutiken Cassise på Österlånggatan och njut av nymalet kaffe, sällsynta teer, ostar och lyxig choklad. Besök butiken och provsmaka dig fram till de ostar och charkuteriprodukter som du vill köpa med dig tillbaka hem. Se hela utbudet av butiker i Borås City.

 

Stanna över natten

Hann du inte uppleva allt på en dag? Stanna över natten och förläng din vistelse. Boka en härlig hotellnatt på Scandic Plaza eller Comfort Hotell Jazz.

Reser du med bil till Borås så tänk gärna på att samåka med ditt sällskap. Information om parkering finns på parkeringsboras.se.

 

Du kanske också gillar