({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

 • Fotograf: Monika Manowska

Road trip till tre blommande trädgårdar

En rundresa till blomstrande besöksträdgårdar är en sinnesvidgande upplevelse. Följ med till Nyhagens Trädgård, Sammels Lantgård och Björnhyltans Trädgård – tre gröna oaser i hjärtat av Västergötland, kantade med shopping, sevärdheter, gårdskaféer, restauranger och lokalproducerade läckerheter.

Klicka här och kom till kartan för denna road trip!

Gröna växtriken i hjärtat av Västergötland

Vi styr kosan mot Sammels Lantgård i Landvetter, vidare till Nyhagens Trädgård i Skene och därefter mot Björnhyltans Trädgård. Endast 25 minuters bilfärd från Göteborg, i riktning mot Borås, ligger den gröna oasen Sammels Lantgård. Här får du ett praktfullt mottagande. Färgkaskader och ljuvliga doftstråk från prunkande blomsterrabatter, dignande bär- och fruktodlingar, välfyllda växthus med grönsaksodlingar - och en meditativt kryddig köksträdgård! Rabatter och buskar är vackert ingärdade av den rustika naturstenen de får upp från de kringliggande åkrarna. Njut av blomsterprakten till ljudet av gångarnas knastrande grus under fötterna. Titta in i växthusen, promenera genom fruktodlingarna och kela med gårdens katter och höns.


I det mysiga växthuscaféet är det uppbullat med hembakat som får öga och gom att jubla. Du väljer om du vill njut av din fika inne i växthuset eller ute i trädgården. Här finns också möjlighet att förboka både visningar och kurser. Lantgårdens bikupor förser butiken med underbart god honung och på hyllorna lockar säsongernas grönsaker, frukt, bär, must, bivaxprodukter och marmelader.

Plantskola med konsthantverk och outlets i Tygriket

Fortsätt rundresan genom Tygriket Mark mot Nyhagens Trädgård i Berghem utanför Skene. På vägen passerar du den historiska Kvarnen i Hyssna och Kasthalls Fabriksbutik. Stanna till och kolla det lokalproducerade utbudet - kanske någon av Kasthalls världsberömda mattor skulle passa hemma hos dig?

 • Fotograf: Jonas Ingman

 • Fotograf: Gert Olsson / Kvarnen i Hyssna

 • Fotograf: Superstudio / Kasthall

Nyhagens Trädgård och Plantskola ligger vackert i en natur rikt på fina ängar och ett frodigt woodland-område. Denna besöksträdgård är helt perfekt om du söker gröna tips till din egen trädgård. Låt dig inspireras av vackra magnolior, clematis och perenner. Botanisera fritt bland köksträdgårdens upphöjda odlingsbäddar, fruktträd och bärbuskar.

Det är en fröjd att strosa runt i trädgården och upptäcka den keramiska konsten som smakfullt placerats i trädgården. Konstföremålen finns även att handla i butiken och passar både till egen täppa och som fina presenter. Plantskolans gröna sortiment och stora utbud av magnolior är mycket eftertraktat.

 • Fotograf: Monika Manowska

 • Fotograf: Monika Manowska

 • Fotograf: Emma Häggberg

 • Fotograf: Jonas Ingman

Och när du ändå befinner dig i krokarna så är ett besök till Ekelunds Linneväveri ett måste! Det är Sveriges äldsta väveri och har blivit ett populärt besöksmål med fabriksvisningar, outlet, museum och kafé.

Shoppingby, 1600-talshus och levande textilmuseum

Vår gröna rundresa tar därefter sikte på Björnhyltans Trädgård, beläget mittemellan Svenljunga och Tranemo. Väljer du väg 41 via textil- och designstaden Borås så går resan genom Kinnas kulturlandskap. Här kan du besöka både Rydals Museum, med Sveriges äldsta bevarade spinneri, och Lydde Gård – en gammal förläggargård som nu erbjuder ett ekologiskt pensionat i lantlig idyll. I Borås ligger också Textilmuseet, Nordens ledande museum inom det textila hantverket. Ta del av spännande utställningar och workshops där mode, design och konst väcker livsandarna till liv.

På väg till Björnhyltans Trädgård så får du inte missa sevärdheterna Glasets Hus i Limmared, 1600-talsbyggnaden Torpa stenhus eller shoppingbyn Gällstad – en populär outlet med stora klädmärken till små priser.

 • Fotograf: David Márquez / Rydals Museum

 • Fotograf: Rydals Museum

 • Fotograf: Jan Olsson / Lydde gård

 • Fotograf: Textilmuseet

 • Fotograf: Jonas Ingman

 • Fotograf: Jonas Ingman / Torpa Stenhus

 • Fotograf: Jonas Ingman

Medelhavets exotiska växter och ätbara odlingar

I Björnhyltans Trädgård får du sinnena översköljda av allsköns färg, form och doft. Den lantliga gården har ett hundraårigt arv bland ängar, stengärdsgårdar och åkermark. Man känner sig genast välkommen till visningsträdgården som stoltserar med ett växthus i Medelhavstema, en blomstergård, köks- och örtagård, en gårdsbutik och ett inspirerande kursutbud.

På stenlagda gångar och slingrande grusstigar kryssar du i blomstergården mellan väldoftande rosor, vackra perenner och fruktträd. Runt ladugården möts du av höns och får och det ståtliga växthuset ”Livsrummet” har fokus på det ekologiska ätbara odlandet. Här står grönsaker uppradade bredvid örter, bär och blommor. Känn inspirationen flöda med mängder av odlingstips till din egen trädgård! Livsrummets vinrankor, fikon- och olivträd sätter en exotisk medelhavsprägel på upplevelsen och erbjuder en oas för en medhavd fika eller en smarrig gårdsglass.

 • Fotograf: Monika Manowska

 • Fotograf: Monika Manowska

 • Fotograf: Monika Manowska

 • Fotograf: Monika Manowska

 • Fotograf: Lotta Wendefors

Innan du reser vidare så bör du titta in i gårdsbutiken. Här du kan handla dagsfärska grönsaker och frukt men även trädgårdsredskap. För kanske har dessa trädgårdsupplevelser sått frö om en egen blommande trädgård.

Klicka här och kom till kartan för denna road trip!