({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Monika Manowska

10 västsvenska besöksträdgårdar

För dig som gillar att strosa runt i vackra slottsträdgårdar, hitta till små lantliga trädgårdar, ta en fika i en grönskande trädgård, har en dröm om att förkovra dig i hur men odlar ekologiskt eller vill besöka historiska trädgårdar i spännande kulturmiljöer, då är Västsverige rätt plats. Här finns mycket att upptäcka inom trädgård, så vi har handplockat 10 smultronställen extra värda att besöka.

Jonsereds Trädgårdar, Partille

I den vackra herrgårdsmiljön intill sjön Aspen utanför Göteborg ligger omtyckta Jonsereds Trädgårdar. Jonsereds Trädgårdar är en fritt återskapad herrgårdsträdgård från 1800-talet som idag består av fyra kvarter – Formträdgården, Köksträdgården, Engelska rosenträdgården, Utställningsträdgården samt Ruinen. Det är en helt ekologisk besöksträdgård som dessutom arbetar mycket med biologisk mångfald för att skapa miljöer där trädgårdens nyttodjur trivs och kan hålla schack på skadedjur på ett naturligt sätt. Jonsereds Trädgårdar invigdes 2014 och här kan du förutom att beundra de vackra trädgårdarna dessutom ta en fika hos Jonsereds Trädgårdskafé och kika in i Lilla trädgårdsbutiken.

Kombinera din vistelse med ett bad i sjön Aspen som ligger i anslutning till trädgårdarna eller prova de två fina vandringsleder, Gotaleden och Bohusleden passerar trädgårdarna. Här finns även goda övernattningsmöjligheter bara ett par minuters gångväg från de vackra trädgårdarna.

Fotograf: Monika Manowska

 

Sammels Lantgård

Här på den lugna landsbygden endast 25 minuter från Göteborg har familjen Samuelsson levt och verkat i 5 generationer. Trädgården, på 2000 kvm, består av fruktodlingar, växthus med grönsaksodlingar, en meditativ köksträdgård och säsongsvarierande blomsterrabatter. Grönsaker och frukt som odlas på gården finns till försäljning i gårdsbutiken och innan du beger dig vidare på din färd så är det ett måste att besöka Trädgårdscaféet. Här serveras hembakade bullar, bärpajer, svenska småkakor och annat gott att avnjuta i caféet eller ute i trädgården.

Fotograf: Monika Manowska

 

Gunnebo Slott och Trädgårdar, Mölndal

En knapp halvtimme från Göteborg ligger Gunnebo Slott och Trädgårdar – 1700-talsslottet med den formella trädgården som är uppbyggd av statyer, formklippta alléer och exotiska växter, och de två stora köksträdgårdarna där grönsaker och kryddor tas tillvara och serveras i restaurangen. Detta inramas av den vackra engelska parken, med stigar som tar dig till stilla sjöar. 

Följ med på en guidad visning av slottet, ät gott på Gunnebo Kaffehus och Krog med ekologisk och KRAV-märkt meny eller tajma ditt besök med en av de många aktiviteterna som anordnas. Du kan också testa den unika upplevelsen The Edible Country här, och njuta av slottsträdgårdens goda råvaror.

Fotograf: Happy Visuals

 

Botaniska Trädgården, Göteborg

Det här är en av Europas största botaniska trädgårdar och ett av Sveriges främsta besöksmål. Här möts vild natur med odlad trädgård och du kan strosa omkring bland trädgårdens 16 000 växtarter, se Sveriges största samling av tropiska orkidéer och ta del av den prisbelönta klippträdgården. På Botaniska Trädgården finns det berömda Påsköträdet och här kan du även se olika typer av konstverk med naturen som inspiratör.

Detta stora naturreservat ligger i Göteborg och du tar dig enkelt hit med spårvagn eller till fots. Hos caféet kan du fika omgiven av trädgårdens blommor och i den mysiga butiken finns det mesta du behöver till din trädgård – och allt är ekologiskt, fair trade och lokalt producerat. 

Fotograf: Eva S. Andersson


Trädgårdsföreningen, Göteborg

Mitt i Göteborg ligger Trädgårdsföreningen – en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker. En grön oas mitt i city som är till för alla! Under sommaren är Rosariet fyllt av tusentals färggranna rosor och i det mäktiga Palmhuset från 1878 huserar palmer och andra exotiska växter. Flera promenadstigar tar dig runt i parken och de historiska byggnaderna, och på de stora gräsmattorna bland vackra blomsterarrangemang kan du varva ner med en god medhavd fika.

Trädgårdsföreningen grundades år 1840 och förklarades år 1992 som byggnadsminne som första park i Sverige. Den har även en stjärna i Michelin Green Guide. Här finns Rosencaféet och Café Grindstugan och varje år arrangeras såväl seminarier och utställningar som konserter i parken.

Fotograf: Jennie Smith


Lilla Slottsträdgården - Läckö Slott, Lidköping

Lilla Slottsträdgården omgärdas av skyddande vitkalkade stenmurar och ligger belägen vid vackra Läckö Slott och Sveriges största sjö Vänern. Köksträdgården är designad av den legendariske trädgårdsmästaren Simon Irvine som medvetet i 25 år kultiverat jorden ekologiskt och hållbart. Allt arbete utförs för hand och allt ätbart skördas och tillagas direkt i köket på restaurang Hvita Hjorten. En restaurang som prisats som en av nordens bästa krogar av White Guide Nordic.   

Läckö Slott med sin 700 år långa historia är ett populärt besöksmål där du förutom att vandra omkring i slottsträdgården kan se de bevarade och unika barocksalarna i slottet under guidade visningar, äta fantastisk mat på Hvita Hjorten och övernatta på Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset. Här kan du också lära dig om de djur, växter och den kulturhistoria som format området och det finns fina möjligheter att utforska naturen till fots, på cykel eller med kajak.

 

Kosters Trädgårdar, Sydkoster

Kosters Trädgårdar på Sydkoster är ett litet trädgårdsjordbruk som arbetar enligt permakultur med ambition att bygga en frisk jord, långsiktigt tänkande och en regel att aldrig använda kemiska bekämpningsmedel där djuren är en del i kretsloppet. Här odlas grönsaker i ett bäddsystem där grödorna roteras med en 9-årig växtföljd och arbetet med grönsaksodlingen innebär allt från sådd till skörd.

Här finns gårdsbutiker där du kan handla hem allt från nyskördade grönsaker till keramik och trädgårdsredskap. I restaurangen kan du njuta av måltider skapade av egenodlade råvaror och lokala produkter från bygden. Vill du lära dig mer om hållbar odling eller ha tips om din egen trädgård så kan du gå kurs eller följa med på en guidad tur i trädgården. På Koster finns många sätt att upptäcka naturen på – det är enkelt att paddla, vandra eller cykla runt i de inspirerande omgivningarna.

Fotograf: Åsa Dahlgren


Hellekis Säteri, Götene/Kinnekulle

Anrika Hellekis Säteri Trädgård är känd för sina många vackra och ovanliga lövträd. Här finns valnötsträd, äkta kastanj, poppelmagnolia och det ståtliga, drygt 100-åriga ginkgoträdet. Du hittar också fantastiska perenna rabatter och en doftande rosenträdgård med gammaldags rosor som anlades år 1934. Trädgården är en del av Hellekis Säteri som ligger på det blommande berget Kinnekulle. Tack vare den kalkrika marken växer det på Kinnekulle unika orkidéer och om våren breder Ramslöken ut sig som ett vitt hav och luften doftar lätt av lök.

På Hellekis Trädgårdscafé & Kök kan du äta gott i såväl orangeriet som i trädgården och i anslutning till Säteriet finns vandrings- och cykelleder och andra spännande historiska besöksmål som Flyhovs hällristningar och Husaby Kyrka.

Fotograf: Jesper Anhede


Nyhagens Trädgård och plantskola, Berghem/Mark

Karaktären på Nyhagens Trädgård är lantlig med mycket perenner, lökväxter och intressanta buskar och träd. I köksträdgårdens finner du bärbuskar, fruktträd och vackra upphöjda odlingsbäddar. Runt i trädgården finns vackra keramiska alster skapade av trädgårdsmästaren, som smyckar och berikar trädgårdsupplevelsen. Nyhagens Trädgård är ett perfekt besök för dig som söker inspiration till din egen trädgård och här finns även fina ängar och ett woodland.

I den lilla butiken kan du handla hem skulpterade keramikföremål att utsmycka din trädgård med och vid Öppen Trädgård kan du följa med på guidade visningar.

Fotograf: Monika Manowska


Sundsby Säteri, Tjörn

Sundsby säteri har anor tillbaka till 1500-talet, och är en öppen park för allmänheten med stora, öppna gräsytor, parkträd, fruktträd, perennrabatter och köksträdgårdsodling. Mot slutet av 1800-talet fick parken och  trädgården mycket av den karaktär som vi ser idag med gräsmattor, blomsterrabatter, parkträd, ängsytor, trädgårdsodling och mjukt böjda grusgångar av snäckskal. I köksträdgården från 2013 odlas bortglömda kulturväxter och annat gott som tillagas av Säteriets café för tillresta besökare.

Här kan du se en kulturhistorisk utställning om Säteriet och den forna ägaren Margareta Hvitfeldt som levde här under 1600-talet. Fina vandringsleder i olika svårighetsgrad finns också och många publika utomhusevenemang. För de små finns en häftig naturlekpark.

Fotograf: Maria Johannessen

 

Hitta fler trädgårdar i Västsverige på Trädgårdsresan