({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Jesper Anhede

  • Fotograf: Jesper Anhede

Äventyr på två hjul

Av alla sätt att se och uppleva Läckö-Kinnekullebygden så är nog cykel ett av de bästa. På två hjul, nära olika synintryck, dofter och fågelsång så kan det helt enkelt inte bli så mycket bättre.

SÄTT DIG I CYKELSADELN och följ skyltningen för den 65 km långa Biosfärleden som sträcker sig mellan Lidköping och Mariestad. Passa på att utforska det skiftande natur- och kulturlandskapet som erbjuder allt från historiska hällristningar och medeltida kyrkor till stenbrott och blomsterängar. Mestadels går leden på lågtrafikerade bilvägar men det finns också några helt bilfria avsnitt. Och vill man inte cykla hela vägen tillbaka går det fint att ta tåget hem i stället.

MTB-LEDER SOM PASSAR ALLA För den som vill ha lite mer action och utmaning blandat med berghällar, rötter, stenar, en massa körglädje och adrenalin är mountainbike det ultimata sättet att ta sig fram i skog och mark. På Kinnekulle finns sex cykelleder med varierande stigningar, sträckningar och svårighetsgrader, gjorda för cykling med mountainbike. Banorna är lagda så att de passar såväl nybörjare som proffs. Både start och mål är vid Kinnekullegården.

 – Kinnekulle är ett helt fantastiskt ställe att cykla på. I och med att det är ett så kallat platåberg så har man hela tiden fin utsikt. Och tack vare att underlaget utgörs av bergskiffer så rinner vattnet snabbt bort från stigarna. Det blir aldrig lerigt och geggigt utan ett rent nöje, säger Tommy Evaldsson, erfaren cyklist med passion för all sorts cykling.

Alla leder är tydligt märkta med färgkodning och det finns fyra informationstavlor. De är utplacerade vid Kinnekullegården, Kinnekulle utsiktstorn, ovanför småbåtshamnen i Hällekis och vid Café på Klostret i Blomberg. Kika gärna på rutan om vilka regler som gäller för lederna. För att höja säkerheten måste exempelvis cyklisterna alltid cykla i samma riktning på alla leder.

HYRA CYKEL OCH BOENDE För att cykla i Destination Läckö-Kinnekulle måste man inte ha med sig en egen cykel, det går fint att hyra på plats. Det finns cykeluthyrning på fem ställen på Kållandsö: Navens Outdoor Experience, Läckö Strand, Läckö Slott och Hörvikens Marina  Det går även att hyra cykel hos bland andra Falkängens vandrahem, Kollängens vandrarhem, liksom hos Evalds cykel i Lidköping, som även har lokala utlämnings- och återlämningsplatser på Kinnekullegården, Café på Klostret och Äventyrsgården. 

Den som inte bara vill cykla över dagen utan hellre gör en hel liten semester på två hjul, hittar många mysiga vandrarhem och personliga pensionat eller B&B att ta in på utefter vägen. Men boka gärna i förväg för att vara säker på att få plats. Läs mer här!