Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

Jonas Liveröd - konstnären som blev frälst västgöte

  • Lisa Mikko

En morgon låg konstnären Jonas Liveröd och scrollade på Hemnet på mobilen. Han hade inte tänkt köpa något hus – i alla fall inte bli förförd av något försommarskimmer som kan lura över vilket ställe som helst.

Jonas hade i så fall tänkt hitta något under vintern, för om han skulle gilla det då, när allting är fult och trist, så skulle det säkert vara ”på riktigt”. Gamla skolor, kapell och andra stora byggnader hade satts under lupp men just den här morgonen kom han på att söka på ”kvarn” istället.

-  Budgivningen på Ågårdskvarn i Vättlösa utanför Götene var i stort sett klar. Jag kastade mig i bilen och körde ner från Värmland där jag var på ”turné” för att titta på det. Och jag blev förälskad, och jag är fortfarande nykär! säger Jonas.

Redan den andra dagen efter att han flyttat in så gick han runt till sina grannar och hälsade. Han kände ingen på 15 mils radie och hade ingen personlig anknytning till platsen. Nu, sommaren 2017 och ett drygt år efter köpet, har han blivit tjenis med den lokala befolkningen och umgås med alla – pensionärer, bönder och barnfamiljer.

- Jag hjälper hembygdsföreningen att måla skyltar och bönderna med slåttern, och så får jag mycket hjälp tillbaka. Jag har ju skaffat mig tre hus, en igenväxt damm och en å som behöver mycket kärlek, förklarar Jonas.

Jonas som fortfarande är nykär i sina hus och i sin nya hemtrakt berättar med stor entusiasm att hans smultronställe är just Ågårdskvarn – ett ställe från 1800-talet som många i trakten har en personlig relation till. Kvarnen har innan den stod tom i många år fungerat som både lampaffär och såklart kvarn.

- Jag är ute och åker mycket eftersom jag har utställningar och arbetar på många olika platser. Men efter ett liv i stora städer som Berlin och Barcelona längtar jag alltid hem till min kvarn, och när jag är hemma så gillar jag att sätta mig i bilen och ”åka vilse” i trakten. Jag hittar fortfarande nya platser som är helt fantastiska. Kinnekulle med den naturen är underbar. Jag är verkligen en nyfrälst västgöte! Säger Jonas.

 

Jonas Liveröd är konstnär och kallar sig själv ”djupt materialotrogen” och arbetar i vitt skilda sammanhang och former såsom skulptur, teckning och installationer men även träsnitt och collage. Vid sidan om sitt konstnärsskap håller han workshops om myter, dödskultur och misslyckanden, agerar som curator för projekt som snuddar vid arkitektur, skriver artiklar om kulturhistoriska fenomen, och är dessutom DJ under artistnamnet ”Lägenhetsbråk”. Jonas utlovar spännande saker i sin kvarn – en plats som förutom att vara hans hem och ateljé även huserar hans kuriosakabinett – Den Liverödska Wunderkammaren.